Oostende zet kers op de taart op de Freethiel

Wilmet krijgt felicitaties na zijn knap openingsdoelpunt. De flankspeler van KVO was de meest opvallende man tussen de lijnen.
BELGA Wilmet krijgt felicitaties na zijn knap openingsdoelpunt. De flankspeler van KVO was de meest opvallende man tussen de lijnen.
KV Oostende heeft de groepswinst in groep A van play-off II nog wat extra glans gegeven. De kustjongens klopten op de slotspeeldag Waasland-Beveren met 0-1 en kunnen een schitterend rapport van 14 op 18 voorleggen. In de finale van play-off II wacht nu een ontmoeting met KV Kortrijk. "Dit is een moment dat we moeten koesteren", liet een trotse KVO-trainer Vanderbiest na de match optekenen.

Op de Freethiel kregen we zeker geen hoogstand voetbal. Vooral de eerste helft had veel weg van een typische eindeseizoensmatch. Lag het aan het zonnetje? Aan de veredelde B-elftallen? Aan het feit dat Oostende sinds vorige week al zeker was van groepswinst? In ieder geval was de opwinding schaars. Na 12 minuten testte Oumarou met een fraai schot KVO-goalie Dumesnil. Vijf minuten later volgde het antwoord van de bezoekers met een kogel van de Zuid-Afrikaan Jali.

Vroege wissels
Opvallend was dat beide teams al vroeg in de wedstrijd met wissels moesten uitpakken: Vanderbiest moest de geblesseerde linksback Hempte vervangen door Gertjan Martens. Bob Peeters volgde al snel dat voorbeeld want zijn Slovaakse spits Demjan viel eveneens geblesseerd uit. Daardoor mocht de jonge Tom Vermeire zijn debuut vieren in de Jupiler Pro League. Op het halfuur mocht Milos Maric aanleggen voor een vrije trap en de Serviër bewees dat zijn traptechniek nog steeds intact is, Dumesnil moest zijn kunnen tonen om de pegel uit de hoek te duiken.

In het laatste kwart van de eerste helft kregen we iets meer peper en zout in de wedstrijd maar pas in de absolute slotfase kregen de (bezoekende) fans waar voor hun geld: Wilmet zette Oostende met een knap vluchtschot op 0-1.

Afgekeurde doelpunten
Na de koffie kregen we meer animo met veel goede wil bij Waasland-Beveren. Maman liet zijn technische capaciteiten spreken maar besloot vanuit een scherpe hoek op Jérémy Dumesnil. Aan de overzijde probeerde Wilmet het met een plaatsbal maar Steppe maakte het leer onschadelijk. Het was vooral KVO dat doelrijpe kansen bij elkaar voetbalde en de kustploeg had een strafschop kunnen krijgen na een trekfout van Bojovic op Michiel Jonckheere. Het leek slechts uitstel maar de enig mooie 0-2, een schot in de winkelhaak van alweer de dekselse Wilmet, werd onterecht afgekeurd.

De troepen van Bob Peeters probeerden in de slotfase nog de gelijkmaker te netten en dat lukte ook maar de kopbal van Oumarou werd, terecht ditmaal, afgekeurd wegens buitenspel. Eerder had de 'Witte Merel' al een dot van een kans laten liggen: na een misverstand in de bezoekende zestien had hij de hoek voor het uitkiezen maar hij besloot onbegrijpelijk op de paal. De Kameroener scoorde dit seizoen slechts drie doelpunten, we begrijpen onderhand waarom.

Fiere Vanderbiest
Oostende wint dus ook op de slotspeeldag en sluit de groepsfase van play-off II af met een knappe 14 op 18. In de finale wacht nu een West-Vlaams onderonsje met KV Kortrijk.

KVO-coach Frederik Vanderbiest stak zijn fierheid na afloop van de wedstrijd niet onder stoelen of banken: "Dit is een moment dat we moeten koesteren. In het voetbal kan het snel gaan, dus je moet alles proberen mee te nemen als het goed gaat. De voorzitter is bezig met de Europese licentie, dus dat komt wel in orde." En wat met KV Kortrijk als hindernis richting Europa? "We gaan daar rustig naar toeleven zoals we dat al heel het seizoen doen. Kortrijk ligt ons niet echt. Het is een redelijk complete ploeg, dus het wordt een leerrijk moment voor ons."

BELGA
BELGA
BELGA