Ook Standard kan blauw-zwarte machine niet afstoppen

Club Brugge zet zijn sterke reeks in de eigen competitie gewoon voort. Ook aan de boorden van de Maas won blauw-zwart simpel met 1-3 van een Standard in crisis. De Rouches speelden beter dan tegen Feyenoord -slechter kon ook moeilijk- en kwamen ietwat verrassend op voorsprong na een afgeweken bal van Faty. Club liet zich niet van de wijs brengen en stelde nog voor rust orde op zaken via Refaelov en Meunier. Na de pauze was het iets moeilijker voor de Bruggelingen, maar in de slotfase besliste Vormer de match met een rake kopbal: 1-3. Standard volgt nu al op elf punten van de leider.

Het was een zieke Michel Preud'homme die terugkeerde met Club Brugge naar zijn Luik. De coach van blauw-zwart had geen stem meer, maar nam wel plaats op de bank. Een signaal voor zijn spelers, aldus assistent-coach Philippe Clement. "Hij vraagt veel van hen, en dus vindt hij het maar normaal dat hij zelf ziek op de bank zit." Preud'homme liet verrassend genoeg wel Tom De Sutter en Felipe Gedoz op de bank. Bij Standard waren ze al blij dat Paul-José Mpoku zijn voetbalschoenen aanbond om te spelen.

In een koud Sclessin -op een afschuwelijke grasmat trouwens- nam blauw-zwart de partij meteen in handen, maar het doelpunt viel vreemd genoeg aan de overkant. Oscar Duarte kopte een voorzet terug in de voeten van Ricardo Faty en die zette met een afgeweken bal Mathew Ryan op het verkeerde been. 1-0 en een gevleide voorsprong voor de Rouches die vol voor de lange bal kozen. Blauw-zwart, dat slechts één keer verloor op dertig wedstrijden, liet zich niet van de wijs brengen en voetbalde gewoon verder. Met 61% balbezit matte het, zoals een topbokser, z'n tegenstander af. Op het halfuur deelde het een eerste 'punch' uit. Lior Refaelov rondde een knappe individuele actie simpel af. Dat Yohann Thuram geen wereldkeeper is, hielp ook.

Enkele minuten later was Club daar wéér. Thomas Meunier snelde richting doel en zette de Bruggelingen met een lage schuiver verdiend op voorsprong. Alweer geen onhoudbare bal, maar wel bingo. One-two punch en Standard groggy tegen het canvas. Op slag van rust lieten Victor Vazquez en Duarte het nog na om de uppercut uit te delen.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS

Na de pauze stoomde Club gewoon door op zijn elan. José Izquierdo kreeg al snel de kans om de partij in een definitieve plooi te leggen, maar de Colombiaan vond Thuram op z'n weg. En dat zou niet bij die ene keer blijven. Liefst vier keer liet Izquierdo het na om te scoren.

Blauw-zwart begon overmoedig te worden en kon de bal niet meer in de rangen houden. Standard kwam daardoor terug in de match, maar tot echt grote kansen leidde dat niet. Invaller Yuji Ono duwde een prima mogelijkheid naast en met Ryan heeft Club ook een uitstekende keeper in de goal. De Australiër voorkwam met een schitterende reflex, en wat geluk, de gelijkmaker.

De Rouches probeerden nog wel, maar zo'n tien minuten voor tijd besliste Ruud Vormer de topper. Invaller Tom De Sutter vond met gevoel het hoofd van de Nederlander die de 1-3 veel te makkelijk in doel kon koppen. "Bedankt, Laurent Ciman", moet Vormer ongetwijfeld gedacht hebben. Fernando Menegazzo kreeg nog de kans om er een afstraffing van te maken, maar de drie punten waren toen al binnen. Club blijft zo soeverein aan de leiding. In Luik wordt de crisis nog wat groter.