Onze huisref Tim Pots beoordeelt de veelbesproken fases in Charleroi - Antwerp

Tim Pots
PN Tim Pots
De arbitrage en de VAR scoorden volgens onze huisref Tim Pots goede punten. Vijf keer verleende videoref Bram Van Driessche assistentie en geen enkele keer viel daar iets op aan te merken.

In één geval greep de VAR zelf in. “Bij de afgekeurde goal van Baby raakte Coopman in de voorafgaande actie de bal lichtjes met de arm. Het handspel was weliswaar onvrijwillig, maar dat doet er niet toe”, legt Tim Pots uit. “Antwerp haalde er voordeel uit en dus was het doelpunt volgens de jongste richtlijnen niet 100 % ‘clean’.”

Voorts werd de VAR ingezet om vier beslissingen van de mannen in het veld na te kijken. Telkens werd de beslissing in kwestie bevestigd. “Bij de goal van Refaelov toonde de lijn aan dat het geen buitenspel was”, aldus nog Pots. “Het doelpunt van Henen was dat wel. Ook de penalty voor Charleroi was correct. Dat Bolat geen kaart kreeg, was eveneens verdedigbaar, want de bal werd naar buiten getikt. En de winninggoal werd terecht goedgekeurd. Doelpuntenmaker Perbet kon onmogelijk offside staan, want de bal kwam van Antwerp-speler Haroun. Complimenten voor de assistent-scheidsrechter aan die kant, want dat was echt niet makkelijk te zien.” 

Nathan Verboomen kijkt naar de beelden.
Photo News Nathan Verboomen kijkt naar de beelden.

Ook spelers en trainers lovend over ref en VAR

Noch bij Charleroi, noch bij Antwerp was er achteraf veel commotie over de tussenkomsten van de videoref. “De scheidsrechters leverden een goede prestatie af”, loofde verliezend trainer Laszlo Bölöni.

Het was in het verleden wel eens anders, maar de tussenkomsten van de VAR zorgden deze keer voor weinig of geen discussie. “In de laatste minuten van de wedstrijd moesten de scheidsrechters serieus aan de bak. Het is voor hen vaak erg delicaat, maar ik moet zeggen dat ze het deze keer goed hebben gedaan”, zei Bölöni. “Stilaan moeten spelers en trainers met de VAR-beoordelingen leren omgaan. Het enige wat ik jammer vind, is dat het zo lang duurt vooraleer er duidelijkheid is in buitenspelsituaties. Ik had gehoopt dat dit sneller kon.”

Scheidsrechter Nathan Verboomen luistert naar videoref Bram Van Driessche.
Photo News Scheidsrechter Nathan Verboomen luistert naar videoref Bram Van Driessche.

Sander Coopman - hoofdrolspeler in één van de vijf VAR-fases - bekeek het, net als zijn coach, nuchter. “Ik beging onvrijwillig hands, maar volgens de regels doet dat er niet toe. Tegenwoordig kan je op die manier een penalty krijgen, maar soms kan je dus ook een doelpunt worden ontnomen”, aldus Coopman. Het slotwoord was voor Charleroi-coach Belhocine: “Veel VAR-fases in één match maken het emotioneel zwaar, want je bent toch altijd bang om te vieren als je een doelpunt maakt.

Nathan Verboomen
Photo News Nathan Verboomen6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Freddy Van Hulst

  Campo, de bal wordt door Haround naar Bolat gekopt, dus Perbet geen offside, he.

 • jean pierre Tibermont

  De VAR heeft dit weekend zeker niet gefaald ze zijn op de goede weg alleen mag het sneller gaan .

 • Steve Campo

  Perbet stond bij zijn goal al off-side bij het schot vd andere speler. Dus heeft hij uit zijn buitenspel voordeel gehaald. Hij stond off-side voor dat Bolat den bal raakte. Plus dien handsbal van die Charleroi speler niet gezien. Was meer handsspel dan dat v coopman.

 • IGNACE DE WULF

  Bij de afgekeurde goal van AA Gent ging het over millimeters !!!!! of stond de AA Gent speler toch niet in buitenspel !!!! Wie weet.

 • RONNY HELSEN

  Klucht , is klucht , blijft klucht ! Bekijk het zoveel keer als je wil !