Nieuwste aanwinst Standard blijkt een ex-bokser te zijn

kos
Jiloan Hamad (24) is de eerste transfer die van A tot Z door Axel Lawarée werd gerealiseerd. "Mijn taak werd vergemakkelijkt door het feit dat ik binnen de club niemand diende te overtuigen", relativeert de sportief raadgever. "Twee jaar geleden was er al interesse voor Jiloan, maar tegen Hoffenheim kon Standard niet opboksen."

Opboksen deed Hamad wél, zij het buiten competitie. "Ik woonde vlak bij de boksclub van Armand Krajnc, een ex-wereldkampioen middengewicht. Voetbal is altijd mijn eerste keuze geweest, maar daarnaast heb ik wel vier, vijf jaar louter als hobby bokslessen gevolgd. En karate. Dat heeft mij gehard. Ik ben niet groot (1m72), maar ik kan tegen een stoot", aldus de polyvalente middenvelder.

Sadam Hussein
Zijn vader ook blijkbaar: "Hij heeft veertien jaar met Peshmerga (gewapende Koerdische strijders, red.) tegen Saddam Hussein gevochten. Hij is uit Irak gevlucht toen mijn moeder in verwachting was. Daardoor ben ik in Bakoe geboren. Na twee jaar Moskou zijn ze naar Zweden uitgeweken. Ik bezit nu de Zweedse nationaliteit, maar de strijd voor onafhankelijkheid van de Koerden laat me niet ongevoelig.

BELGA
Sportief raadgever Axel Lawarée poseert trots met Jiloan Hamad.
BELGA Sportief raadgever Axel Lawarée poseert trots met Jiloan Hamad.

Hamad kwam bij Hoffenheim niet aan zijn trekken. "Ik had een goeie relatie met de coach, maar Firmino en Volland gingen voor. Om fysiek in orde te blijven, trainde ik liever extra dan met het B-elftal. Ik heb zelf gevraagd om te mogen vertrekken en dat werd toegestaan. Toen Standard zich meldde, heb ik Astrit Ajdarevic gecontacteerd. We zijn allebei van 1990, waren samen jeugdinternational en werden goede vrienden. Astrit heeft mij aangeraden voor Standard te kiezen. Als vervanger van Mpoku? Dat weet ik niet, want ik ken hem niet."

Hamad was twee jaar aanvoerder van Malmö en werd in 2013 verkozen als Middenvelder van het Jaar in de Zweedse competitie.

Een foto die is geplaatst door Jiloan Hamad (@jiloan) op

BELGA