Negen Bruggelingen ten onder bij Kortrijk: 4-1

PHOTO_NEWS
Club Brugge is er andermaal niet in geslaagd om in Kortrijk te gaan winnen. Vorig seizoen werd het 1-1 in het Guldensporenstadion, de vier voorgaande duels beet blauw-zwart in het zand. Net als vandaag dus: 4-1 werd het. In een incidentrijke eerste helft bracht Santini KVK op voorsprong vanop de stip, waarna Club via Engels langszij kwam na een blunder van Keet. Rood voor De Sutter bleek een nieuwe opdoffer voor de Bruggelingen, al hield een beresterke Matthew Ryan zijn ploeg aanvankelijk overeind. Maar het was slechts uitstel. Kort na rust maakte Coulibaly er op fraaie wijze 2-1 van, waarna goaltjesdief Santini het licht helemaal uitdeed voor de manschappen van Michel Preud'homme. In het absolute slot ging ook het licht van scheidsrechter Wouters uit, toen hij volkomen onterecht naar de stip wees en Engels naar de douche stuurde. Santini maalde er niet om en schoot zijn derde van de partij tegen de touwen. Club laat zo (na de 1 op 18(!) in het Guldensporenstadion) de kans liggen om leider te worden, terwijl Kortrijk na Anderlecht op de vorige speeldag nu ook Club Brugge wandelen stuurt.

"De favoriete wedstrijd van iedere Kortrijkzaan", sprak Kortrijk-coach Hein Vanhaezebrouck nog voor de wedstrijd. Zijn ploeg heeft in het verleden wel meer blauw-zwart terug naar Brugge gestuurd met het schaamrood op de wangen, en dat was dus ook vandaag niet anders. Hij diende zijn ploeg (in vergelijking met de basiself die de scalp pakten van Anderlecht) op één plaats noodgedwongen te wijzigen. Raman raakte niet speelklaar en werd vervangen door De Smet. Kamghain, Chanot en Matton zijn nog steeds out met een blessure.  Michel Preud'homme koos bij Club voor een volledig Belgische afweer.  De Bock speelde dus op de linksachter door de blessure van Høgli. De verdediger zal met een blauw-zwart masker spelen om zijn neus te beschermen. Refaelov nam de plaats in van de geschorste Lestienne.

Club legde de laatste vier uitwedstrijden een perfect parcours af, maar het werd al gauw duidelijk dat het vanavond niet zo'n vaart zou gaan lopen in het Guldensporenstadion. Michel Preud'homme had nochtans goed zijn huiswerk gemaakt. Geen ruimte weggeven en er kort opzitten was het devies, maar Club moest toch z'n meerdere herkennen in de Kerels. Aanvankelijk kwam blauw-zwart nog goed weg toen Luc Wouters -drukke avond voor de man- de ogen sloot voor een duw van Meunier op Coulibaly in de zestien, de volgende keer was het wel prijs: Vadis Odjidja kegelde Stijn De Smet onderuit, iets waar prijsschutter Santini natuurlijk wel raad mee wist. En het bleef wachten op dadendrang bij Club, want Kortrijk dicteerde de wet het eerste half uur. (Lees hieronder verder)

 
Dit is de favoriete wedstrijd van elke Kortrijkzaan
Kortrijk-coach Hein Vanhaezebrouck, voor de wedstrijd
Lestienne keek toe vanop het strafbankje.
BELGA Lestienne keek toe vanop het strafbankje.
PHOTO_NEWS
Odjidja kegelt De Smet omver: penalty!
PHOTO_NEWS Odjidja kegelt De Smet omver: penalty!
PHOTO_NEWS

Toen besloot Darren Keet echter een handje toe te steken. Na een hoekschop van Vadis stormde hij wild uit zijn kooi, en onderweg leek de Zuid-Afrikaan al te beseffen dat hij niet bij de bal zou kunnen. Zo geschiedde, en Engels deponeerde de bal in de lege kooi. Een gelijkmaker die zomaar uit de lucht kwam vallen. Club leek zich dus even te gaan herstellen, maar wat later kreeg het een nieuwe dreun te verduren. Tom De Sutter, van bij het begin steevast in de clinch met het trio Reynaud-Heylen-Tomasevic, kreeg zijn tweede gele kaart na een domme tackle op de laatstgenoemde. Club moest het zo dus nog ongeveer een uur met z'n tienen zien te rooien.

Ryan de kangoeroe
Kortrijk stak meteen een tandje bij, maar opnieuw deed Wouters alsof zijn neus bloedde toen Engels De Smet een zetje gaf. Daar bleef het niet bij, want Matthew Ryan werd nog enkele keren nadrukkelijk gesolliciteerd. Bij een van die pogingen liet de Australiër zijn klasse bewonderen: als een kangoeroe ranselde hij een stevige kopbal van Santini uit zijn doelvlak, en ook bij de rebound was hij bij de pinken. (Lees hieronder verder)

PHOTO_NEWS
BELGA
Top zes na elf speeldagen
1. Standard 28 ptn
2. Club Brugge 26
3. Zulte Waregem 24
4. Genk 23
5. Anderlecht 21
6. Kortrijk 19
BELGA

Preud'homme kreeg een kwartier tijd om zijn pionnen te herschikken, maar het werd al gauw duidelijk dat het niet meer voor vandaag zou zijn voor blauw-zwart. Iets voor het uur zette Elimane Coulibaly, die de hele wedstrijd een ware gesel was voor de Club-defensie, de thuisploeg op voorsprong met een fraaie knal (die weliswaar nog even leek af te wijken op een Brugs been), even later kroop Santini voor Engels en Mechele om Club helemaal tegen het canvas te meppen. Preud'homme gooide met Vazquez en Fatai nog zijn laatste troeven op tafel, maar zijn ploeg moest toch de kelk tot op de bodem ledigen: in de slotfase besloot scheidsrechter Luc Wouters immers de bal een tweede keer op de stip te leggen, na een zuivere tackle op de bal van Engels. De Brugse centrale verdediger mocht ook meteen gaan douchen, terwijl Santini er allerminst om maalde en zijn derde van de avond voorbij Matthew Ryan schoot. De Kroatische aanvalsleider zit nu al aan elf competitiedoelpunten dit seizoen.

Door de nederlaag laat Club de kans liggen om over Standard naar de leidersplaats te wippen. De Rouches geraakten eerder op de dag niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Charleroi, het tweede puntenverlies op rij voor Standard. De Luikenaars blijven aan de leiding met 28 punten, twee meer dan Club. KV Kortrijk springt met 19 punten de top zes binnen.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA