N'Ganga is oerwoudgeluiden beu: "De middeleeuwen zijn voorbij"

Photo News
Het was laag, de manier waarop Charleroi-verdediger Francis N'Ganga (32) gisteren door de fans van Club Brugge racistisch bejegend werd. Oerwoudgeluiden en veelzeggende gebaren vielen hem te beurt: "En dan vragen ze Wesley of Diaby wel om hun shirt."

Pijnlijke vaststelling gisteren tijdens de tweede helft van Club-Charleroi. Linksachter N'Ganga die minutenlang oerwoudgeluiden naar zijn hoofd geslingerd kreeg bij een inworp voor de zijtribune. De Congolese Fransman vroeg scheidsrechter Smet om in te grijpen, maar het bleef bij een waarschuwing via de stadionspeaker. Ook de rol van Club-aanvoerder Ruud Vormer was opvallend. Die spoorde N'Ganga aan om voort te maken en nam niet de tijd om de supporters te bedaren. "Apengeluiden, racistische gezangen... Eerlijk, dit is echt triestig", aldus de 32-jarige N'Ganga na de match. "Bij Club spelen er toch ook zwarte spelers? Dan gaan diezelfde fans Wesley of Diaby om hun shirt vragen. Dat dit in 2018 nog steeds bestaat, is een grote ontgoocheling. Ik heb er zelf geen woorden voor. Die geluiden en die bewegingen... De middeleeuwen zijn voorbij, nietwaar? De mensen mogen iets slimmer zijn: er zijn kinderen in het stadion en kinderen die de match op televisie volgen. De fans van Club zijn heel goed in het aanmoedigen van hun spelers, maar dit zou niet mogen."

Photo News

N'Ganga was bij de Brugse aanhang de kop van Jut nadat hij al in de eerste minuut geel had gekregen na een ingreep op Vormer en later in de wedstrijd lange tijd - al dan niet geblesseerd - tegen de vlakte lag. "Het is de eerste keer dat ik dit meemaak, maar het maakt me niet bang. Het is gewoon triestig om te horen", aldus de linksachter.

Scheidsrechter Wim Smet liet weten dat hij de procedure gevolgd heeft en een mededeling door de stadionspeaker heeft laten afroepen, en dat hij het ook in het wedstrijdverslag opnam. Het bondsparket kan Club Brugge een geldboete en/of een wedstrijd achter gesloten deuren opleggen. N'Ganga zelf kan er voor kiezen om strafrechterlijke stappen te ondernemen. Club betreurt het gedrag van een deel van zijn fans: "Een mooie voetbalavond vol kansen, spektakel en sfeer verdient het niet om ontsierd te worden door racistische uitlatingen van individuen", zo zette het gisteravond op Twitter.

Voor Nieuwjaar was er een gelijkaardig incident tijdens KV Kortrijk-Standard, toen dienden de betrokken speler Unche Agbo en Standard klacht in tegen de fans van Kortrijk. Dat onderzoek is nog lopende.

Photo News40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Albert Koning

  Dat is de vox populi, de stem van het Volk. Laat ons die ongevaarlijke ontladingen. We worden zo reeds al genoeg onderdrukt en de mond gesnoerd. Dat is nu precies de vrijheid van mening.

 • rudolf jacobs

  als je der niet tegen kan,niemand weerhoudt u mijnheer om terug naar uw continent te wandelen,het gaat u goed

 • Alex Wellens

  Sorry man maar die supporters spreken zo, wij begrijpen die ook niet!

 • Dieter Eelbode

  Zo triest... pastte perfect in het plaatje tijdrekken! Eerst minutenlang staan uitdagen, nog eens naar de scheidsrechter toe stappen en vooral dringend tijd om een hoorapparaat te kopen voor N’Ganga want er is nog een groot verschil tussen boegeroep en oerwoudgeluiden!

 • Johan Swinnen

  Had rood moeten krijgen in 3e minuut. Keur deze uitspattingen van enkelingen niet goed, maar dan nog een beetje staan uitdagen...wanneer beseft men in dit land eens dat respect van 2kanten moet komen. Storm in glas water.