Moeskroen in problemen: parket legt beslag op rekeningen

Le Canonnier, de thuishaven van Moeskroen.
BELGA Le Canonnier, de thuishaven van Moeskroen.
Onderzoeksrechter Michel Claise heeft beslag laten leggen op de rekeningen van voetbalclub Royal Excel Moeskroen en heeft twee voorlopig bewindvoerders aangesteld voor de club. Dat wordt bevestigd door het federaal parket.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

 Het federaal parket voert al enige tijd een onderzoek naar Moeskroen, onder meer voor mogelijke valsheid in geschriften, gebruik ervan en oplichting, omdat via buitenlandse maatschappijen gepoogd zou zijn te verbergen dat de voetbalclub onder controle stond van spelersmakelaar Pino Zahavi. De club wordt er ook van verdacht valse documenten te hebben ingediend bij het Belgische Arbitragehof voor de Sport, in het kader van een beroep tegen de beslissing tot weigering van de licentiecommissie. Het onderzoek heeft tot doel na te gaan of deze vermeende kunstgrepen het mogelijk hebben gemaakt Moeskroen onwettig in divisie 1 te houden door het opzetten van een controlestructuur op de club via offshorebedrijven.

Anderzijds heeft het dossier ook betrekking op witwassen. Voetbalclub Moeskroen wordt ervan verdacht door illegale financiering van miljoenen euro’s uit offshorebedrijven gesteund te worden.

Half november voerde het gerecht al huiszoekingen uit bij de voetbalclub, en bij enkele bestuurders van de club, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport). Ook na die huiszoekingen stelden de speurders en de CFI (Cel voor Financiële Informatieverwerking) dat er op de rekening van de club aanzienlijke bedragen verschenen, die meteen weer doorgestort werden naar rekeningen in fiscale paradijzen. Daarom werd besloten drastisch op te treden, klinkt het bij het federaal parket, door rekeningen van de club in beslag te nemen en twee voorlopig bewindvoerders aan te stellen.

“Dat is geen ongewone maatregel, dat gebeurt wel meer in dergelijke onderzoeken”, zegt Eric Van de Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “De club kan verder blijven functioneren, spelers en personeel worden betaald. Voorlopig is ook niemand in verdenking gesteld.”

Photo News65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dirk peter

  zoveel macht heeft die club bij de bond. hoe komt dat telkens de bond de signalen negeerde.

 • dirk peter

  en nu tijd om geen voordelen van de staat aan het voetbal te geven. zelfde sociale lasten als een werkman

 • jacques weterings

  Geert 'n goede vraag ! Ik vrees dat het Belgische voetbal bestaat bij de gratie van gejoemel. In andere landen zal het misschien niet véél beter zijn.

 • rik cappelle

  Voila dat zijn er voor volgend seizoen al vier minder. Mechelen Beveren Lokeren en Moeskroen.

 • Max Le Grelle

  @roger casteleyn: Eerste klasse draait al vele jaren met 16 ploegen!