Moeskroen haalt zijn gram: BAS mag beroep tegen licentie niet behandelen

Edward Van Daele, voorzitter van Moeskroen-Péruwelz.
BELGA Edward Van Daele, voorzitter van Moeskroen-Péruwelz.
Eersteklasser Moeskroen-Péruwelz heeft goed nieuws gekregen van de rechtbank in Doornik. De Henegouwse club verkreeg vanmorgen in kort geding dat het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) voorlopig geen verdere stappen mag ondernemen in de beroepsprocedure van Cercle Brugge en Lierse tegen de licentie van RMP. Die twee clubs vonden dat de Belgische voetbalbond Moeskroen ten onrechte een licentie betaald voetbal had toegewezen.

Cercle Brugge, Lierse én de Pro League - de belangenvereniging voor eersteklassers - hadden zich verzet tegen de toekenning van een licentie betaald voetbal aan Moeskroen-Péruwelz omdat de fusieclub volgens hen financieel onvoldoende stabiel zou zijn. Normaal gezien zou het BAS dat dossier nu donderdag in behandeling nemen, maar daar stak de rechtbank een stokje voor.
    
RMP-voorzitter Edward Van Daele bevestigt het nieuws. "Wij hebben inderdaad in kort geding kunnen bekomen dat het BAS het dossier van Cercle en Lierse - dat ons aangaat - niet verder mag behandelen, op straffe van een dwangsom", zegt Van Daele. "Dat verbod blijft van kracht tot de rechtbank in Doornik onze vierledige klacht tegen Lierse, Cercle, de voetbalbond en het BAS ten gronde behandelt."

Schadevergoeding
Moeskroen-Péruwelz eist voor de rechtbank één miljoen euro schadevergoeding van Cercle Brugge en Lierse, de clubs die de licentie van de Henegouwers willen laten intrekken met een beroepsprocedure voor het BAS. Ook eist het de stopzetting van de procedure. Het is nog onduidelijk wanneer in die zaak een uitspraak mag worden verwacht, maar zolang dat niet het geval is, zal de club alvast zeker zijn licentie niet verliezen. Volgens Le Soir wordt de zaak voor de rechtbank op 27 april in behandeling genomen.

Hopeloze poging
"Ik kan dit niet anders noemen dan een hopeloze poging van een club die zich ternauwernood wil redden door vals te spelen", had Van Daele zaterdag nog laten weten. "Want dat is waar we het hier over hebben: valsspelen. Cercle Brugge heeft zich sportief niet kunnen redden en nu proberen ze het maar op een andere manier. Wij dekken al onze uitgaven met onze inkomsten. Daarom hebben wij ook het vertrouwen gekregen van de licentiecommissie."