Mehdi Carcela krijgt vier speeldagen schorsing

PHOTO_NEWS
Het bondsparket had zes speeldagen schorsing (waarvan twee met uitstel) voor Mehdi Carcela geëist en de Geschillencommissie heeft daar vier speeldagen effectief van gemaakt. De schorsing gaat donderdag in. Carcela moet ook een boete van 800 euro betalen. De middenvelder van Standard kreeg de sanctie voor zijn revanche na de doodschop van Bjorn Ruytinx. Carcela sloeg Ruytinx vol in het gezicht. Standard pleitte voor het Bondsparket nog de vrijspraak op basis van "onweerstaanbare drang", maar legt zich neer bij de sanctie. Er komt dus geen beroep.

Tijdens de match op OH Leuven afgelopen zondag verkocht een hinkende Mehdi Carcela zijn tegenstander Bjorn Ruytinx een slag in het gezicht. De spits van OHL had zwaar ingehakt op de enkel van Carcela en de middenvelder van Standard had zich hevig gerevancheerd. Ruytinx zelf kreeg slechts geel voor zijn lelijke tackle, maar moet volgende week dinsdag ook verschijnen voor de bond wegens "laakbare feiten". Zijn provocerende gedrag kost hem mogelijk toch nog een schorsing.

Reactie
De Geschillencommissie oordeelde na analyse van de televisiebeelden en het scheidsrechtersrapport dat Carcela zondagnamiddag een vrijwillige slag uitdeelde aan OHL-speler Björn Ruytinx. "Dergelijk gedrag hoort niet thuis op een voetbalveld en verdient een toepasselijke straf. Maar de Commissie stelde ook vast dat de vuistslag een reactie was op eerdere overtredingen op Carcela, die zich niet meer beschermd voelde door de scheidsrechter. Rekening houdend met de ernst van de feiten is de Geschillencommissie dan ook van oordeel dat een schorsing van vier speeldagen toepasselijk is", klonk het bij de Geschillencommissie.

Revalidatie van twee maanden
De schorsing van Carcela zal donderdag al ingaan. Door zijn zware enkelblessure (afgescheurde ligamenten) wacht hem een revalidatie van twee maanden. Als die achter de rug is, zou zijn schorsing normaal gezien al afgelopen moeten zijn.

"Onweerstaanbare drang"
Toch eiste Standard principieel de vrijspraak op basis van de "onweerstaanbare drang", een term uit het strafrecht. Volgens Standard was de reactie van Carcela "begrijpelijk", gezien de provocaties van de OHL-spits. Mehdi Carcela verscheen met de advocaat van Standard in het bondsgebouw. Hij liep op krukken, de geteisterde enkel stevig ingetapet. "In een burgerlijke rechtbank zouden we 'onweerstaanbare drang' kunnen inroepen", zei de verdediging. "Gezien het feit dat Ruytinx voorafgaand aan het incident Carcela tot tweemaal toe zwaar aanpakte. Ruytinx zei bovendien twee minuten eerder al aan Mehdi dat hij nog een draagberrie zou nodig hebben. Daarenboven is er nog de kniestoot terwijl Mehdi op de grond lag, en de glimlach van Ruytinx. Dat een mens dan de controle over zichzelf verliest, lijkt ons begrijpelijk. Wij vragen dan ook de vrijspraak." Eindelijk legden de Rouches zich neer bij de sanctie van vier speeldagen schorsing.

Carcela zelf gaf vooral aan dat de gele kaart voor Ruytinx de druppel was. "Toen ik zag dat hij slechts geel kreeg, kon ik me niet meer bedwingen. Ik voelde mij absoluut niet beschermd, en bovendien dacht ik terug aan de zware blessure die ik in 2010 opliep tegen Genk. Toch wil ik Ruytinx ook vergeven voor zijn acties", zei de Marokkaanse middenvelder. "We zijn allemaal mensen, het is niet aan mij om hem te veroordelen."

Kopstoot Fabregas
Het Bondsparket reageerde dat een vrijspraak niet aan de orde is bij zo'n zware overtreding en dat dit absoluut niet kan gezien zijn voorbeeldfunctie naar de jeugd toe. Er waren wel drie verzachtende omstandigheden: de provocatie, de kniestoot en de grijns van Ruytinx. Een bezwarend element is dan weer dat Carcela als recidivist wordt gezien. In 2009 kreeg hij al drie speeldagen schorsing wegens een kopstoot aan Fabregas van Arsenal, maar dat was in de Champions League. Ook bij de jeugd zou hij zich al eens misdragen hebben.

Carcela zelf liet weten dat mocht Ruytinx bij Standard gespeeld hebben, hij een zware boete zou gekregen hebben van de club na zijn vreselijke tackle.

Carcela haalde zondag uit naar Ruytinx.
BELGA Carcela haalde zondag uit naar Ruytinx.
 
Dergelijk gedrag hoort niet thuis op een voetbalveld en verdient een toepasselijke straf. Maar de Commissie stelde ook vast dat de vuistslag een reactie was op eerdere overtredingen op Carcela, die zich niet meer beschermd voelde door de scheidsrechter.
Geschillencommissie
Mehdi Carcela verscheen op krukken voor het bondsparket.
BELGA Mehdi Carcela verscheen op krukken voor het bondsparket.
Er was ruime persbelangstelling voor Carcela.
PHOTO_NEWS Er was ruime persbelangstelling voor Carcela.
PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA


Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00