Matchvervalsing? Geen klacht, geen onderzoek, geen hoop voor Malinwa

Mats Rits en Colin Coosemans bij het verlaten van de club gisteren. De teleurstelling valt nog steeds van hun gezichten af te lezen.
Jan De Meuleneir/Photo News Mats Rits en Colin Coosemans bij het verlaten van de club gisteren. De teleurstelling valt nog steeds van hun gezichten af te lezen.
De insinuaties over matchvervalsing in de degradatiestrijd vlogen zondag in het rond, maar uiteindelijk laten KV Mechelen, Eupen, de Pro League én het gerecht de zaak in eerste instantie koelen zonder blazen.

"Neen, we dienen geen klacht in na de match Eupen-Moeskroen", aldus KV Mechelen-bestuurslid Olivier Somers gisteravond. KVM had zondag nochtans luidop zijn bedenkingen geuit over de manier waarop Eupen in een kwartier tijd vier goals maakte tegen Moeskroen om zo de degradatie te vermijden. Zonder harde feiten kan Malinwa geen stappen ondernemen.

Ook Eupen is niet van plan verdere acties te ondernemen. "We concentreren ons op play-off 2", laat algemeen manager Christoph Henkel weten. Verschillende bronnen rond Eupen hadden off the record bevestigd dat een vijftal spelers via hun makelaar waren benaderd met de melding dat er weleens een contract zou kunnen klaarliggen bij KV Mechelen. "Het was een gespreksonderwerp in de kleedkamer in de dagen voor de laatste match", zegt ook verdediger Siebe Blondelle. Maar geen enkele Eupenspeler wil formeel gezegd hebben dat hij zélf benaderd is. Wellicht omwille van de meldingsplicht die de bond spelers oplegt vanaf het moment dat er 'enig vermoeden bestaat van competitievervalsing'. Niet of te laat melden kan een schorsing opleveren.

Nog volgens het bondsreglement zou de straf voor KV Mechelen, indien bewezen is dat de club een voorstel heeft gedaan aan spelers van Eupen, zeer zwaar kunnen zijn. Degradatie, boetes van 5 tot 20% van de bruto-ontvangsten van de club, tot zelfs schrapping. Somers benadrukt dat Mechelen zelf geen toenadering heeft gezocht. "Wij hebben nooit met een speler van Eupen gesproken, daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken."

Licentiecommissie?

Omdat KV Mechelen en Eupen geen verdere actie ondernemen, blijven ook het bondsparket en het gerecht voorlopig enkel stand-by. "We hebben eerst concrete informatie en bewijzen nodig", klinkt het bij beide instanties. Bij de Pro League valt eenzelfde geluid te horen. "De uitspraken van beide clubs na de match gebeurden in volle emotie. Alleen als de partijen hun hevige uitspraken herhalen, zal ik gedwongen zijn tussen te komen", aldus CEO Pierre François.

Zo lijkt de degradatiesaga te eindigen met veel geblaat maar weinig wol. KV Mechelen heeft nog één kans om alsnog in 1A te blijven: via de licentiecommissie. Als een andere eersteklasser geen licentie krijgt en KVM wel, mag Mechelen op het hoogste niveau blijven. Al blijft dat lastig: de afgelopen seizoenen hebben OH Leuven en Westerlo vergeefs geprobeerd de degradatie te omzeilen door de licentie van Moeskroen te betwisten. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Coremans

  In de competitie match Eupen-Mechelen heeft Eupen ook 3 keer gescoord op 8 minuten tijd. Is dat dan ook een verdachte uitslag?

 • Paul Van den Bruel

  De uitslag van Eupen tegen Moeskroen is op zijn minst bizar. Vier doelpunten scoren in een twintigtal minuten is niet aan iedere ploeg 'gegeven'.

 • Erik van Ongevalle

  Verdier v kvm is nog de grootste kluns is eigendom v eupen en kon of wilde niet scoren voor kvm

 • jonas schauvliege

  bij gelijke punten een testmatch is de oplossing doelpunten saldo is te omslachtige regel

 • Frans Peeters

  Geen paniek in Mechelen. De geldschieters gaan proberen de ploeg samen te houden en Van Wijk blijft trainer. Nu afwachten hoeveel spelers die zeiden dat KV Mechelen de club van hun hart is en dat die dan blijven.