Mannaert pleit voor afschaffen play-offs: "Niveau van competitie gaat er niet van omhoog"

belga
Opvallende oproep van Vincent Mannaert, CEO van Club Brugge, in Sport/Voetbalmagazine. Nooit een voorstander geweest van de puntenhalvering in play-off I, gaat hij nu nóg een stap verder: het volledige afschaffen van de play-offs.

"Ik stel vast dat nu misschien het nadeel van de play-offs naar boven komt", vertelt hij in een interview met Sport/Voetbalmagazine over het feit dat er zoveel topclubs pas halverwege of zelfs onderaan de rangschikking staan. "Het absolute zwaartepunt van je competitie is samengedrukt in zeven weken op het einde van het seizoen, het moment waarop het lichaam stilaan in de rode zone komt, omdat je dat meestal combineert met Europese wedstrijden en een druk programma voor je internationals. Als je jaar na jaar play-offs speelt, krijg je geleidelijk minder frisse spelers bij het begin van de voorbereiding. Het fenomeen is niet nieuw, al een aantal jaar zie je dat ploegen die het goed deden het seizoen voordien, een matige competitiestart kennen. Wij zijn nu de uitzondering."

Houdbaarheidsdatum
En Mannaert heeft nog een tweede punt. "Door het systeem van de play-offs krijg je onbewust, en ik vind dat het toch begint door te wegen, het gegeven dat het 'toch maar na Nieuwjaar begint'. Op speeldag 30 stond Gent vorig seizoen tien punten achter ons. Bij de start van de play-offs werden dat er vijf, en na speeldag 1 nog maar twee. Wat mij betreft zitten we stilaan aan de houdbaarheidsdatum van de play-offs."

Afschaffen dus, die handel. "Ik zou dat ten gronde willen herbekijken", bevestigt Mannaert. "Ik ben nooit meegegaan in het verhaal dat je daardoor het niveau van je competitie naar omhoog trekt. We hebben het nu acht keer gedaan, ik ben voorstander om gedurende een bepaalde periode naar een vlakke competitie terug te keren, mét ruimte voor bekerwedstrijden in het weekend. Play-offs leggen ook druk op de kalender."

Beker in het weekend
Probleem is dat het format van de play-offs volgens het televisiecontract nog vast ligt tot 2020. Mannaert: "Dat wordt gezegd, maar ik heb gesprekken gevoerd met de rechtenhouders tijdens de onderhandelingen. Ook zij zijn gebaat bij betere kwaliteit, ze stappen nu in het bekerverhaal met rechtstreekse uitzendingen. Ik ben ervan overtuigd dat we voor die wedstrijden wél volle stadions krijgen als we ze in het weekend spelen."

photo_news76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Frafignon Zulte waarom heeft het zulte de titel gekost in 2013 enkel Club, Rsca en standard hebben door de PO een titel verloren. Zulte is geen enkele keer als leider geëindigd in de reguliere competitie.

 • frafignon

  Nu moet je niet meer terugkrabbelen! Die PO hebben Zulte (2013) en Standard (2014) al de titel gekost. Ze moeten ze uitbreiden naar 8 clubs ipv van 6!! En over vermoeide spelers! Zwijg daarover hé, ze trainen amper in de week en men spreekt altijd over "uitlooptraining", dan doen ze ook niks!! Dat ze een voorbeeld nemen aan Nina Derwael, die traint 20 uren in de week!!

 • FRANS DIERICK

  Alleen maar voordeel voor de grote ploegen.Play-off 1 mag blijven, maar die punten halvering moet stoppen.

 • Henri Van Hulsel

  Schaf de halvering van de punten af en je zult vanaf speeldag 1 weer voetbal zien.

 • pascal devillé

  hij heeft groot gelijk.