Mannaert en D'Onofrio unaniem eens: "In 2020 moeten we af van play-offs"

Jan De Meuleneir/Photonews
In een dubbelinterview spraken Vincent Mannaert, algemeen manager bij Club Brugge en Luciano D'Onofrio, sportief directeur van Antwerp, vol passie over voetbal. Ook in de Pro League hebben beide heren elkaar gevonden. Zij delen heel vaak dezelfde ideeën over de toekomst van het Belgische voetbal - zo ook over de play-offs. Mannaert betreurt daarbij dat D'Onofrio tijdens de Algemene Vergadering door de leden niet is verkozen voor een zitje in de Raad van Bestuur.

Mannaert: "Het is een gemiste kans om iemand met de ervaring van Luciano D'Onofrio aan boord te nemen. Want hij is in een fase in zijn loopbaan waarin hij niét alleen opkomt voor zijn club, maar ook begaan is met het algemeen belang van het Belgische voetbal."

D'Onofrio: "Het is jammer... Ik had in het dossier van de tv-rechten nochtans iets in de mouw zitten waar ons voetbal bijzónder mee gediend zou zijn."

Mannaert: "Het blijft een ziekte van ons voetbal dat sommige mensen wantrouwig staan tegenover collega's die een grotere surplus kunnen geven dan zijzelf."

D'Onofrio: "Ik ben alleszins van plan om in de Pro League mijn oordeel over de huidige competitieformat te blijven verdedigen. Wij moeten terug naar een klassieke formule met zestien of achttien clubs."

Mannaert: "Dat is ook ons standpunt - da's algemeen bekend. We leiden onze jonge spelers op in een context waarin onze reguliere competitie er maar halfjes toe doet. Om toch maar play-off 1 te kunnen ambiëren, nemen meerdere clubs flinke financiële risico's, vaak ook nog eens in de wintermercato. Als die clubs zoiets niet goed beheren, krijg je structurele problemen."

D'Onofrio: "De huidige formule maakt het voor onze topclubs vanaf maart extra en onnodig lastig - de kalender is dan veel te veel belast. Ik ben overtuigd dat een Belgische club vroeg of laat de Europa League kan winnen, maar dan wél met een klassieke competitie in eigen land."

Mannaert: "Met het play-offsysteem is dat onmogelijk."

D'Onofrio: "Het is in het belang van ons voetbal dat we zo snel mogelijk afstappen van de play-offs."

Mannaert: "Verwijzen naar afzonderlijke clubs die een keertje play-off 1 halen, of naar afzonderlijke seizoenen waarin eens veel van onze clubs overwinteren en dat vervolgens toeschrijven aan de play-offs, zijn wat mij betreft argumenten die niet meteen getuigen van strategisch langetermijndenken. Nu is in de Liga een viervijfdemeerderheid nodig om de competitieformat te wijzigen. In 2020 wordt dat slechts een tweederdemeerderheid. Dát draagvlak acht ik mogelijk om dan af te stappen van de play-offs. Ik hoop dat we tegen die tijd een rationeel debat kunnen voeren." 

Jan De Meuleneir/Photonews5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Mannaert zou beter wat transfers gaan regelen in plaats van te liggen zuipen, want het is broodnodig.

 • rik cappelle

  Roman zeg dat tegen diene onnozelaar van Gent hé !

 • ivan van de velde

  15 jaar te laat heren

 • Michel Roman

  Die onozelaars hebben het licht gezien . Wat 95 % van de voetballiefhebbers al jaren denkt is nu tot hen doorgedrongen.

 • marc polfliet

  Play offs zijn zeker een meerwaarde. Als men af wil van punten halvering na de regulaire competitie , moet men de 3 punten regel bij gewonnen match, vervangen door 2 ptn (zoals vroeger) Dus 2 voor winst, 1 voor draw en 0 voor verlies) . Als men deze regel toepast komt dat er ongeveer op neer als nu het geval is met 3 ptn voor winst en daarna halvering punten bij start playoffs. Dus wat is het probleem ??