Lorenzo Staelens ontslagen als trainer van Cercle

PHOTO_NEWS
Lorenzo Staelens is ontslagen als trainer bij Cercle Brugge. Zijn IJslandse assistent Arnar Vidarsson (36) volgt hem op. Dat heeft onze sportredactie vernomen. Staelens (50) was al sinds 2008 bij Cercle, vijf seizoenen als assistent en sinds vorig jaar als hoofdtrainer. Na de nederlaag op Waasland-Beveren zaterdag zakte Cercle af naar een gedeelde voorlaatste plaats met 9 punten uit 10 matchen . Staelens is na Emilio Ferrera (RC Genk) en Stanley Menzo (Lierse) al de derde trainer die dit seizoen de laan wordt uitgestuurd.

Staelens was sinds 2008 in dienst van groenzwart. Hij werd er hoofdcoach in april 2013 na het ontslag van Foeke Booy. "Vanochtend besliste het bestuur van de cvba Cercle Brugge om de samenwerking met Lorenzo Staelens te beëindigen. De tegenvallende resultaten van de voorbije weken liggen daarvan aan de basis", klinkt het op de website van Cercle. "De Vereniging wenst Lorenzo te bedanken voor zijn jarenlange inspanningen. Cercle Brugge wenst Lorenzo nog veel succes in zijn professionele loopbaan."

Fans sussen
Opvallend: eind augustus kostte ook een nederlaag bij concurrent Waasland-Beveren de kop van Stanley Menzo bij Lierse. Cercle Brugge verloor zaterdag met 1-0 op de Freethiel en dat was blijkbaar de druppel voor het bestuur om Staelens, die al een tijdje onder vuur lag, te ontslaan. Na de nederlaag moesten de spelers de woedende fans in de tribunes gaan sussen.

Boos op ref
De trainer van Cercle wond zich na de match zwaar op over de spelleiding. Staelens hekelde vooral de (inderdaad heel lichte) uitsluiting van N'Diaye en riep op om volgende keer "geen beginnerke" te sturen (zie onderstaande video).

Op zoek naar nieuwe T2
Arnar Vidarsson (36) is aangesteld als opvolger van Staelens. Vorig seizoen was de IJslander zowel speler als assistent-trainer bij Cercle, waar hij in 2008 een contract had getekend. Vanaf dit seizoen was hij enkel nog assistent van Staelens, die hij nu na tien speeldagen zal opvolgen als hoofdtrainer. Cercle gaat op zoek naar een nieuwe T2. "Met Arnar beschikt Cercle in eigen gelederen over een topsporter met het geschikte profiel. We zijn ervan overtuigd dat hij over de kwaliteiten beschikt om Cercle terug in rustigere sportieve wateren te loodsen."

75 goals voor Club, 70 caps
Lorenzo Staelens bouwde vooral als voetballer een indrukwekkende carrière uit: na Kortrijk (1987-1989) maakte de Lauwenaar furore bij Club Brugge (tussen 1989 en 1999 scoorde hij 75 goals voor Club) en ook nog twee jaar bij Anderlecht. 'De Lorre' verzamelde ook 70 caps voor de Rode Duivels en scoorde daarin acht keer. Als trainer blonk hij voorlopig minder uit. Na vier jaar bij de (jeugd van) Moeskroen, een jaar Aalst en drie jaar Poperinge belandde hij in 2006 als technisch directeur bij Kortrijk. Een jaar later werd hij assistent bij Roeselare om in 2008 bij Cercle Brugge te belanden.

Assistent Arnar Vidarsson maakt promotie.
PHOTO_NEWS Assistent Arnar Vidarsson maakt promotie.
Staelens was zaterdag razend op de ref zaterdag.
PHOTO_NEWS Staelens was zaterdag razend op de ref zaterdag.
Voelde Lorenzo Staelens, die al langer onder druk stond, de bui al hangen?
BELGA Voelde Lorenzo Staelens, die al langer onder druk stond, de bui al hangen?
BELGA
BELGA

Trainerswals

. 29 juli: KRC Genk beslist na amper één speeldag Emilio Ferrera te ontslaan. De Brusselaar wordt aan de deur gezet na 3-1 verlies bij KV Mechelen. Assistent Pierre Denier neemt over tot er een opvolger is aangeduid.

. 22 augustus: De Schot Alex McLeish wordt de nieuwe trainer van Racing Genk. Hij tekent een contract voor twee seizoenen.

. 31 augustus: De wegen van Lierse en Stanley Menzo scheiden. Lierse, dat op speeldag zes met 2-0 verloor bij Waasland-Beveren, zet de samenwerking stop na de magere vier op achttien in de competitie. Assistenten Alfons Arts en Daniel Simmes nemen voorlopig over.

. 5 september: De Sloveen Slavisa Stojanovic (44) is de nieuwe trainer van rode lantaarn Lierse. De opvolger van Stanley Menzo tekent op het Lisp een contract voor een seizoen en brengt Milos Kostic mee als assistent.

. 6 oktober: Cercle Brugge ontslaat Lorenzo Staelens wegens de tegenvallende resultaten. De Vereniging is met 9 op 30 veertiende in de JPL. De Ijslander Arnar Vidarsson, assistent van Staelens, komt in zijn plaats.

BELGA
PHOTO_NEWS