Limburgse derby opent morgen vijfde speeldag

Genk-trainer Peter Maes maakt de korte trip naar Stayen.
BELGA Genk-trainer Peter Maes maakt de korte trip naar Stayen.
STVV en Racing Genk zullen morgenavond (20u30) op Stayen de vijfde speeldag in de Jupiler Pro League op gang schieten. Beide teams hebben voor aanvang van de speeldag 7 punten en kunnen bij winst leider KV Oostende bijhalen.

Vooral de 'Kanaries' hadden voor aanvang van de competitie waarschijnlijk niet verwacht na vier speeldagen al zeven punten te hebben. Na twee zeges en een gelijkspel volgde zondag een eerste nederlaag op het veld van landskampioen AA Gent (1-0). In de Limburgse derby zullen de Truienaars zoals gewoonlijk nog een stapje extra willen zetten om de vijand uit Genk de loef af te steken. Dat lukte verrassend genoeg echter nog nooit in de competitie. Sinds het ontstaan van Racing Genk in 1988 kon STVV nog nooit thuis een competitieduel van de Genkenaars winnen. Voor Racing Genk is de competitie kleurloos begonnen. De zeven behaalde punten zijn een logisch aantal, maar het spelpeil is nog niet om over naar huis te schrijven. Zaterdag versloegen de mannen van Peter Maes Westerlo met 2-1.

Essevee-Club
Zaterdag (18u) ontvangt Zulte Waregem Club Brugge in het Regenboogstadion. Zulte Waregem is met 4 op 12 eerder matig aan de competitie begonnen en zal de negatieve spiraal graag doorbreken in de West-Vlaamse derby tegen Club Brugge. De Bruggelingen zullen zich tussen de confrontaties met Manchester United toch nog even op de competitie moeten richten om geen derde puntenverlies op rij op verplaatsing op te lopen.

Om 20u zijn er nog drie wedstrijden. Waasland-Beveren wil thuis op de ingeslagen weg verdergaan tegen rode lantaarn Moeskroen-Péruwelz. Op de Freethiel spelen met Zinho Gano en Steeven Langil twee spelers die vorig seizoen nog de kleuren verdedigden van tegenstander Moeskroen-Péruwelz. KV Mechelen speelt tegen OH Leuven zijn tweede thuiswedstrijd in een vernieuwde 'Achter de Kazerne'. En op Mambourg wil Sporting Charleroi zich tegen Westerlo herstellen van zijn eerste nederlaag van het seizoen.

Anderlecht-Lokeren
Op zondagnamiddag (14u30) zal Anderlecht-coach Besnik Hasi tegen Sporting Lokeren eerherstel eisen na de wanprestatie op Oostende vorig weekend. De Waaslanders daarentegen zullen na de overwinning tegen KV Mechelen graag verdergaan op de ingeslagen weg. Als Lokeren Anderlecht zou kloppen, springt het over de Brusselaars in de rangschikking. Om 18 uur ontvangt Standard ploeg-in-vorm KV Oostende. De mannen van Yves Vanderhaeghe zullen na de zege tegen Anderlecht opnieuw de scalp willen van een topploeg. De timing is daarvoor alvast ideaal. De 'Rouches' spelen donderdagavond in Noorwegen nog een Europa League-duel tegen Molde FK en zullen dus minder uitgerust aan de aftrap staan. Met Kortrijk-AA Gent (20u) wordt de vijfde speeldag afgesloten. Het wordt een terugkeer voor Hein Vanhaezebrouck naar de ploeg waar het allemaal begon voor hem. Ook Brecht Dejaegere en Benito Raman speelden twee seizoenen geleden nog in het Guldensporenstadion.