Lierse stelt onderzoek in na optreden in "Rambo-stijl" van spotters op einde van derby

Even totale chaos op het einde van de streekderby tussen KV Mechelen en Lierse, nadat een supporter van Lierse het veld opgelopen kwam. In het kamp van Lierse wordt er met afgrijzen gereageerd op de feiten. "We betreuren de manier waarop de politie heeft gereageerd", stellen ze.

De aanstoker van dienst was een supporter van Lierse, getooid in geel-zwarte sjaal en een wit shirt van de Pallieters, die zich vanuit het bezoekersvak via het veld een weg baande naar de nabije supporters van KV Mechelen. Daar werd hij op hoongelach onthaald en al snel sprong er een agent in burger (zijn rode armband doet hij na een halve minuut in het filmpje hierboven aan) vanuit het Mechelse vak het veld op om de ruziemaker tegen de grond te werken. Daarop gingen de poppen aan het dansen: een tweede supporter van Lierse wou zijn collega bijstaan, waarna een tweede spotter van de federale politie uit het thuisvak tevoorschijn kwam en zijn wapenstok liet spreken.

Die man is geen hooligan, hij wou wellicht gewoon stoer doen. Al praten we zijn daden niet goed. We betreuren vooral wat er nadien gebeurde. In een ware 'Rambo-stijl' greep de politie in. Dit kan toch niet de bedoeling zijn geweest.

Lierse-woordvoerder Bruynseels
De supporter van Lierse die de fans van KV Mechelen ging uitdagen wordt snel ingerekend door een spotter van de federale politie, die uit het vak van KV Mechelen-supporters kwam gesprongen.
BELGA De supporter van Lierse die de fans van KV Mechelen ging uitdagen wordt snel ingerekend door een spotter van de federale politie, die uit het vak van KV Mechelen-supporters kwam gesprongen.
Een tweede supporter van Lierse (l) die zijn medefan wou beschermen, wordt aangepakt door een tweede spotter met wapenstok.
BELGA Een tweede supporter van Lierse (l) die zijn medefan wou beschermen, wordt aangepakt door een tweede spotter met wapenstok.
De spelers van Lierse denken ondertussen dat de man rechts een supporter van KV Mechelen is en willen de eigen fans beschermen.
BELGA De spelers van Lierse denken ondertussen dat de man rechts een supporter van KV Mechelen is en willen de eigen fans beschermen.

Ook de spelers van Lierse lieten zich niet onbetuigd en verdedigden de twee eigen fans, in de veronderstelling dat die andere twee mannen op het veld geen agenten waren, maar supporters van KV Mechelen. Vooral Mojsov en Keita gingen er onvervaard in. De onruststoker werd al snel opgepakt en ook de tweede supporter van Lierse die het veld betrad, mag zich opmaken voor een stadionverbod plus fikse boete. In het tumult dat daarna volgde, raakte een steward nog gewond. Hij moest per brancard afgevoerd worden. (lees hieronder verder)

Lierse reageert nu verontwaardigd op de manier waarop de fan aangepakt is.
BELGA Lierse reageert nu verontwaardigd op de manier waarop de fan aangepakt is.
BELGA
BELGA
BELGA

Achteraf werd er door de fans van Lierse geklaagd over de te harde aanpak van de politie. "Die man is geen hooligan, hij wou wellicht gewoon stoer doen. Al praten we zijn daden niet goed", zegt woordvoerder Ben Bruynseels van Lierse SK. "We betreuren vooral wat er nadien gebeurde. In een ware 'Rambo-stijl' greep de politie in. Dit kan toch niet de bedoeling zijn geweest. We gaan binnenkort samenzitten met onze veiligheidsdienst en samen bekijken hoe we dit kunnen oplossen."

De chaos is compleet als ook de spelers van Lierse zich in de debatten mengen.
PHOTO_NEWS De chaos is compleet als ook de spelers van Lierse zich in de debatten mengen.
Voor het uitvak moesten enkele reclamepanelen eraan geloven.
PHOTO_NEWS Voor het uitvak moesten enkele reclamepanelen eraan geloven.
In het tumult raakte een steward gewond.
PHOTO_NEWS In het tumult raakte een steward gewond.

"Onze spelers hadden aanvankelijk geen enkel idee dat het om agenten ging", verduidelijkt Bruynseels het optreden van enkele voetballers. "Het enige wat onze kapitein wilde was de gemoederen bedaren. Hij en de rest van de spelers gingen er op dat moment nog steeds vanuit dat het om een KV-supporter ging en wilde ze onze supporter enkel beschermen. Van zodra ze wisten dat het om een agent ging, hebben ze hen ook hun werk laten doen."

PHOTO_NEWS

Verder kreeg de club ook enkele reacties van zijn achterban over het te harde optreden na het incident in het bezoekersvak. Daarbij zou er volgens sommige met peperspray gespoten en werd opnieuw hardhandig opgetreden. "Ook dat zullen wij de komende dagen nog onderzoeken", besluit Bruynseels.

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS