Leya Iseka: "Met die zogenaamde stap achteruit heb ik helemaal geen moeite"

belga
Aaron Leya Iseka (19) is on a mission. Het explosieve toptalent wil dit seizoen zijn carrière definitief lanceren. "Ik voel dat Zulte Waregem een ideaal platform is. Zoals Standard voor Michy." Vanavond gaat Leya Iseka tegen de ex-club van grote broer Michy Batshuayi op zijn naar zijn derde opeenvolgende treffer.

Vorige week had Club Brugge de handen vol met Aaron Leya Iseka - ooit gebombardeerd tot de gedoodverfde opvolger van Romelu Lukaku bij Anderlecht. Alleen loopt de weg naar een onbetwiste basisplek in het Astridpark voor Leya Iseka met wat omwegen. Vorig seizoen leende paars-wit hem uit aan de Franse topclub Marseille. Afgelopen zomer volgde een tijdelijke verhuis naar Zulte Waregem. "Maar met die zogenaamde stap achteruit heb ik helemaal geen moeite", verzekert Leya Iseka. "Oké, de prestige en het budget is misschien kleiner dan bij Marseille. Maar dat was ook niet het belangrijkste."

Vooral het sportieve project bepaalde namelijk de carrièremove van Leya Iseka. De keuze viel uiteindelijk op Essevee. "Er was ook interesse van Oostende, Mechelen, Moeskroen en enkele Franse tweedeklassers", vertelt de aanvaller. "Maar mijn voorkeur ging uit naar Zulte Waregem. Dit is een ambitieuze club, die zowel in de competitie als in de Europa league iets wil tonen. Bovendien heerst er een positieve mentaliteit in de club, dat was cruciaal voor me."

In zijn eerste basisplaats tegen Club maakte de spits alvast indruk. En toch zullen er ten huize Leya Iseka gemengde gevoelens geweest zijn. Terwijl de jongste telg zich vorige week vrijdag profileerde als spits nummer één bij Zulte Waregem, kende grote broer Michy Batshuayi een dag later een moeilijke namiddag met Chelsea. De Rode Duivel verloor met 2-3 tegen Burnley en zag concurrent Alvaro Morata scoren na zijn vervanging. "Ik heb hem er niet mee geplaagd", grijnst Leya Iseka. "Want Michy was bijzonder ontgoocheld door de nederlaag en zijn prestatie. Ach, iedereen weet dat hij veel kwaliteiten heeft. In het verleden heeft hij altijd getoond dat hij altijd uit een dipje komt."

Misschien zorgt Leya Iseka vanavond tegen Standard wel voor de nodige motivatie. Na zijn treffer tegen blauw-zwart feliciteerde Batshuayi zijn broer al via Twitter. "Hij had de match niet live gezien, maar zag achteraf mijn doelpunt. (lacht) Ik denk dat hij vanavond mijn wedstrijd tegen zijn ex-club wel rechtstreeks zal volgen. Of ik hem advies gevraagd heb toen ik voor Zulte Waregem koos? Nee, ik heb zelf goed nagedacht waar ik mijn carrière definitief kon lanceren. Deze club voelde als een ideaal platform. Net zoals Standard dat voor Michy was."

photo_news