Leekens spreekt: "Werk bij Rode Duivels was zo goed als klaar"

BELGA
Georges Leekens heeft op een persconferentie meer uitleg gegeven over zijn vertrek naar Club Brugge. "Ik kom hier terug thuis", sprak Leekens. "Het project van voorzitter Bart Verhaeghe sprak me aan en mijn werk bij de Rode Duivels was voor 90 procent af. Het gebouw daar is gezet, 'mijn' spelers zullen er de komende jaren wel het dak opzetten."

"Dit voelt aan als thuiskomen. Brugge is de club waar alles is begonnen. Dit is verrassend voor iedereen. Een tweetal dagen geleden belde Bart me op. De beslissing was niet makkelijk, maar ik hou van projecten. Bovendien staan de Rode Duivels terug op de kaart. Alle internationals worden opnieuw gerespecteerd en er heerst een positief klimaat bij de fans en de sponsors."

"Duivels zijn klaar"
"Het is logisch dat bondsvoorzitter François De Keersmaecker ontgoocheld is. Het tegendeel zou pas jammer zijn. Het tijdstip ligt wat moeilijk, maar mijn werk bij de Duivels was voor 90 procent af. Ik heb met hart en ziel voor hen gewerkt. 'Mijn' spelers zijn allemaal beter en zelfstandiger geworden en zullen in het vervolg hun verantwoordelijkheid nemen. Vincent Kompany zal ze wel op sleeptouw nemen. De kwalificatie voor het WK in Brazilië zal moeilijk worden, maar ik voel dat ze klaar zijn om successen te boeken. Op andere gebieden zal François nog op mijn steun kunnen rekenen."

"Sky is the limit bij Club"
"Schrik heb ik niet om bij Club Brugge aan de slag te gaan. Veranderingen zijn goed. En deze club is aan het veranderen. Ik moet Christoph Daum felicteren, hij heeft een fantastische job gedaan. Ik ga proberen iets toe te voegen aan het wervelende van Adrie Koster en aan de winning spirit van Daum. De 'sky is the limit'. Ik ben een collectieve speler en we zullen hier gezamenlijk werken om de top te bereiken. Geld is nooit een drijfveer geweest in mijn carrière. Anders had ik nooit voor Club Brugge getekend. Ik ben een bouwer en kijk niet naar de financiële gevolgen. Geld, daar gaat het niet om."

BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA

Ook in het Bondsgebouw werd er met de pers gesproken. "Ik ben heel ontgoocheld over het vertrek van Georges, maar nog meer over het gebrek aan respect van Club Brugge voor de bond en voor het Belgische voetbal in het algemeen. Anderlecht zou dit nooit gedaan hebben", aldus Philippe Collin, voorzitter van de technische commissie en secretaris-generaal bij Anderlecht.

Wat met Wilmots?
"Natuurlijk ben ik ontgoocheld, dat heb ik Georges ook gezegd", vertelde Collin. "Na het vroegtijdige vertrek van Dick Advocaat is het voor mij al de tweede keer dat ik dit meemaak." Concrete uitspraken over de toekomst of een opvolger wil Collin niet doen. Ook niet of assistent Marc Wilmots tijdelijk overneemt, met de twee oefeninterlands die voor de deur staan (tegen Montenegro op 25 mei en Engeland op 2 juni).

"Veel kandidaten"
"Ik heb nog geen contact gehad met Wilmots, we zullen zien in de loop van de week. Het moet snel gaan, maar we mogen ook niet overhaast handelen. Ariël Jacobs een kandidaat? Daarop antwoord ik niet. Er zullen waarschijnlijk veel kandidaten zijn", bleef hij op de vlakte.

Drie jaar
Vanmiddag raakte bekend dat Leekens de nationale ploeg na twee jaar verlaat, ondanks een nog lopend contract tot 2014. De bijna 63-jarige tekende een verbintenis van drie jaar bij Club Brugge, waar hij de Duitser Christophe Daum opvolgt. Voor Leekens is de overstap naar het Jan Breydelstadion een terugkeer naar de heimat. In zijn carrière was hij eerder al twee keer aan de slag bij Blauw-zwart, als speler (van 1971 tot 1982) en als trainer (van 1989 tot 1991).

BELGA
BELGA


Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00