Leekens is back: "Gaan niet uit van degradatie"

Ongelofelijk maar waar: Bob Peeters is niet langer de coach van Lokeren. Dat heeft Roger Lambrecht zijn trainer zaterdagavond laat laten weten. Nochtans won Lokeren op het veld van Westerlo. Ook zijn opvolger is bekend: Georges Leekens. De 66-jarige Leekens en Lambrecht zijn nog steeds twee handen op een buik. Bovendien zaten beiden vorig weekend nog samen, bij Lambrecht thuis. Waanzin.

EEN EXCLUSIEVE VIDEO ROND DE NIEUWE TERUGKEER VAN LEEKENS OP DAKNAM VIND JE OP HLN SPORT PLUS, EEN MAAND LANG GRATIS

De nieuwe trainer maakte vanmorgen al zijn opwachting en sprak samen met de voorzitter de aangeslagen spelersgroep toe. Om 12 uur volgde op Daknam een persconferentie. Even leek het erop dat 'Mac the Knife' de ochtendtraining niet zou leiden, maar hij verscheen toch op het oefenveld.

1+1 jaar
Roger Lambrecht geeft tekst en uitleg bij de coup de théatre: "De beslissing om niet verder te gaan met Bob Peeters was na OHL al genomen, maar we wilden de voorbereiding op Westerlo niet verstoren. Iemand ontslaan, is geen prettige gebeurtenis. Maar de resultaten die Bob Peeters behaalde, waren echt slecht. Acht punten op elf matchen is te weinig." Opvolger Leekens tekent voor één jaar met optie op een extra seizoen.

Roger Lambrecht speelde in het trainersdossier 'cavalier seul' op Daknam.
BELGA Roger Lambrecht speelde in het trainersdossier 'cavalier seul' op Daknam.
Photo News
Bob Peeters (l) kreeg in de bus op de terugweg naar Lokeren te horen dat hij ontslagen is om weg te maken voor de terugkeer van Georges Leekens (r) op Daknam.
belga/photonews Bob Peeters (l) kreeg in de bus op de terugweg naar Lokeren te horen dat hij ontslagen is om weg te maken voor de terugkeer van Georges Leekens (r) op Daknam.
photo_news
Photo News

De heimat
De ex-bondscoach gaf bij Sporza alvast wat toelichting: "Sinds donderdag was er een agreement. Vroeger was niet mogelijk door contacten met buitenlandse clubs. Vanmorgen hebben we het contract getekend. We vonden het niet wenselijk om het nieuws voor Westerlo bekend te maken. Dat zou een negatieve invloed gehad hebben. Ik geloof in dit project. Ik heb hier al twee keer overgenomen en dat is mij telkens goed bevallen. Dit is een terugkeer naar de heimat."

Geen degradatie

De start belooft alvast moeilijk te worden met dinsdag al de derby tegen AA Gent. "En daarna volgt Genk vrijdag, met een zekere Peter Maes als trainer. De opdrachten daarna zijn tegen STVV en Anderlecht thuis. We moeten het stap per stap doen. Hopelijk hebben de spelers wat vertrouwen na die zege. Ik ga hier in ieder geval niet uit van degradatie. Ik heb veel vertrouwen, anders teken ik niet. We zullen zien hoet het voetbal evolueert en we gaan proberen om opnieuw jeugdspelers in de ploeg te krijgen. Zie maar naar De Bock, De Pauw en Tshimanga destijds. Aan een catastrofe denken we niet."

Photo News
Georges Leekens strak in het pak voor de persconferentie, 'Mac the Knife' begint op Daknam aan zijn derde ambtsperiode.
belga Georges Leekens strak in het pak voor de persconferentie, 'Mac the Knife' begint op Daknam aan zijn derde ambtsperiode.
photo_news
Photo News
BELGA

Onwaarschijnlijk
Even terug naar gisteravond: op de spelersbus -nota bene na de overwinning op Westerlo- kreeg Peeters plots telefoon van de Lokeren-voorzitter. Die feliciteerde hem met de overwinning en het goede spel op Westerlo... maar meldde hem meteen ook dat hij morgen niet meer op de club moet komen. Een onwaarschijnlijk verhaal.

Spelers in shock
Peeters, duidelijk nog steeds door heel de spelersgroep gesteund, wist niet waar hij het had, getuigden enkele spelers. Op de club kreeg hij nog even uitleg van Lambrecht, waarna hij naar huis vertrok. Ook de spelersgroep reageerde ontzet. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt of gehoord", klinkt het. "Dit moet al eerder deze week beslist zijn. We zijn in shock."

Wat met Reynders?
Opmerkelijk bovendien: voorzitter Lambrecht besliste dit op eigen houtje. Hij en hij alleen beslist nog steeds wat er op Lokeren gebeurt. Sportief directeur Willy Reynders, die altijd zijn steun uitsprak aan Peeters, was niet akkoord met de beslissing van Lambrecht en stelt nu meer dan waarschijnlijk zijn toekomst op Lokeren in vraag. Goed mogelijk dat Lambrecht eerstdaags ook op zoek mag naar een sportief directeur.

LEES HIER HET WEDSTRIJDVERSLAG VAN LOKEREN-WATCHER MICHAEL VERGAUWEN IN HET KUIPJE OP HLN SPORT PLUS - EEN MAAND LANG GRATIS

Willy Reynders is het niet eens met de beslissing van zijn voorzitter.
BELGA Willy Reynders is het niet eens met de beslissing van zijn voorzitter.
Zo groot was de vreugde nog meteen na het laatste fluitsignaal in het Kuipje.
BELGA Zo groot was de vreugde nog meteen na het laatste fluitsignaal in het Kuipje.
Lambrecht woensdag nog zo fier als een pauw bij de voorstelling van Hamdi Harbaoui - nog iemand die hij terughaalde naar Daknam.
BELGA Lambrecht woensdag nog zo fier als een pauw bij de voorstelling van Hamdi Harbaoui - nog iemand die hij terughaalde naar Daknam.

Trainerswals 2015-2016

28 augustus 2015: Het eerste trainersontslag van het seizoen is een feit. Bij Standard wordt de Serviër Slavoljub Muslin na nog geen drie maanden dienst op straat gezet. Hij betaalt het gelag omwille van de matige competitiestart (met amper zeven op vijftien) én de uitschakeling in de play-offs van de Europa League tegen het Noorse Molde. Assistent Eric Deflandre neemt voorlopig over.

7 september 2015: Yannick Ferrera volgt de ontslagen Muslin op bij Standard. De 34-jarige Ferrera komt over van reeksgenoot Sint-Truiden en ondertekent bij de Rouches een contract tot medio 2017.

8 september 2015: De Noord-Ier Chris O'Loughlin is bij Sint-Truiden de opvolger van de naar Standard Luik vertrokken Yannick Ferrera. O'Loughlin was de assistent-coach onder Ferrera en krijgt als T2 de voormalige Zuid-Afrikaanse international Benni McCarthy.

24 oktober 2015: Bob Peeters wordt ontslagen als coach van Lokeren. Hij wordt verrassend de laan uitgestuurd na een 1-2 zege bij Westerlo. Lokeren is na 12 speeldagen 14e in de stand met 11 punten.

25 oktober 2015: Georges Leekens wordt bij Lokeren voorgesteld als opvolger van Bob Peeters. De voormalige bondscoach van de Rode Duivels zet zijn handtekening onder een contract tot het einde van het seizoen, met één jaar optie.