Lardot twee matchen geschorst omdat hij beslissingen toelichtte

Photo News
Jonathan Lardot is twee weken aan de kant gezet door de voetbalbond. De ref maakte in zijn laatste wedstrijd, die tussen Club Brugge en AA Gent, geen te beste beurt. Maar zijn tijdelijke schorsing heeft niets te maken met zijn prestaties als scheidsrechter. 

Wat Lardot wél kwalijk wordt genomen, is dat hij achteraf verklaringen aflegde aan de pers. Hij lichtte toe waarom Yaremchuk geen strafschop kreeg en Mata geen tweede gele kaart. Zoveel openheid en transparantie mag niet van de voetbal­bond. 

Sinds het losbreken van Operatie Zero hebben de scheidsrechters de dwingende boodschap gekregen om niet met de pers te spreken ­zonder toelating van het Referee ­Department. De bond wil dat de refs zo neutraal en onafhankelijk mogelijk zijn. 

Enkel als ze ­toestemming krijgen van Frank De Bleeckere, de woordvoerder van de scheidsrechters, mogen de arbiters spreken. Aan die richtlijn had Lardot zich niet gehouden. “De regels zijn duidelijk. Hij heeft die overtreden. Dat beseft ­Jonathan ook”, klinkt het in het Referee Department. 

Photo News
Photo News49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verhelst

  Neem een voorbeeld aan Nederland, daar licht de scheidsrechter zijn beslissing altijd toe voorbode camera’s van de verslaggever.

 • Sven Mommaerts

  Ben zelf ook 8 jaar scheidsrechter geweest. En dan verschieten dat ze geen scheidsrechters meer vinden. Arme KBVB.

 • Sven Mommaerts

  En dan verschieten dat er niemand nog scheidsrechter wil zijn. Arme KBVB.

 • Bart Vandelook

  Ik ben zelf ook scheidsrechter in weliswaar maar de provinciale reeksen, maar licht altijd mijn beslissingen toe op en naast het veld. Heb 32 jaar spelerservaring, maar besef dat het steeds moeilijk blijft om alles correct te zien en te beoordelen. En als ik het anders of verkeerd gezien heb, is dat in eer en geweten en geef ik dat ook graag toe. Niemand is perfect... als we daar allemaal al eens begrip voor hadden, zou het misschien al iets aangenamer worden! Ik snap dus deze sanctie niet...

 • Geens Rik

  Dat destijds De Bleeckere onze topref was zegt al veel. Hij maakte ook fouten maar was nadien telkens te laf om hierover te communiceren. Een scheidsrechter kan nu eenmaal foute beslissingen maken en dat hij nadien uitlegt hoe hij het gezien heeft en waarom hij die beslissing heeft genomen kan enkel maar leerzaam zijn en positief naar de toekomst toe.