Komend seizoen slechts één daler, Play-off III verdwijnt

Cercle Brugge en Lierse speelden de laatste POIII-matchen.
BELGA Cercle Brugge en Lierse speelden de laatste POIII-matchen.
Play-off III uit de Jupiler Pro League bestaat niet meer. Nummer zestien uit de hoogste voetbalklasse zakt komend seizoen rechtstreeks naar tweede klasse, terwijl het seizoen van nummer vijftien na de reguliere competitie eindigt. Dat maakte Pierre François, de afgevaardigd bestuurder van de Pro League, bekend tijdens de officiële voorstelling van de kalender voor komend voetbalseizoen.

De voorbije seizoenen streden de nummers vijftien en zestien in Play-off III steevast om de rechtstreekse degradatie naar de tweede klasse te vermijden. De verliezer van POIII degradeerde, de winnaar speelde de eindronde met drie tweedeklassers. Komend seizoen wordt het echter anders, en dat heeft alles te maken met de op til zijnde grootse competitiehervorming. Die zit in een finaal stadium, volgende week hakt de Nationale Studiecommissie de knoop definitief door.

Nr.15 niet in POII
Als de commissie het licht op groen zet, zijn er in het seizoen 2016-2017 24 profclubs. De hoogste klasse (1A) bestaat dan uit zestien clubs, in 1B zitten acht teams. Daardoor is er volgend seizoen nog maar één daler uit de Jupiler Pro League, en dat wordt de zestiende na de reguliere competitie van 30 speeldagen. Nummer vijftien doet niet mee aan Play-off II (waar de nummers zeven tot en met veertien aantreden). Aan Play-off I verandert er niets.

Kwartfinales Beker in één duel
Overigens raakte er nog een nieuwigheidje bekend in de marge van de kalendervoorstelling. De kwartfinales van de Belgische voetbalbeker worden immers niet meer in twee wedstrijden, maar wel in één duel afgewerkt. De halve finales blijven wel met een heen-en een terugwedstrijd.