Kampioen Gent opent nieuw seizoen in en tegen Westerlo

Het seizoen 2015-2016 in de hoogste voetbalklasse begint op vrijdag 24 juli (20u30) met duel tussen promovendus STVV en bekerwinnaar Club Brugge. Dat maakte de Pro League vandaag bekend in Diegem op de voorstelling van de speelkalender. Nog op de eerste speeldag is er een dag later de interessante confrontatie tussen KV Kortrijk en Standard (18u), Racing Genk neemt het in de Cristal Arena op tegen Oud-Heverlee Leuven, de tweede promovendus. Oostende/KV Mechelen, Zulte Waregem/Lokeren en Charleroi/Moeskroen-Péruwelz zijn de overige affiches. Zondag gaat kampioen AA Gent op bezoek bij Westerlo (14u30) en ontvangt Anderlecht Waasland-Beveren (18u).

Op speeldag twee krijgen de Buffalo's meteen Genk over de vloer in een op papier leuk duel, op de derde speeldag trekt de selectie van Hein vanhaezebrouck voor de eerste echte topper van het seizoen naar Anderlecht (9 augustus om 14u30). Het competitiebegin van kampioen Gent is dus niet van de poes.

Op verdere toppers is het wachten op speeldagen zes (Club Brugge-Standard), acht (Gent-Standard), tien (Gent-Club en Genk-Standard) en twaalf (Anderlecht-Club, die kraker staat in het weekend van 23 tot 25 oktober gepland). De vijftiende en laatste speeldag van de heenronde (6-8/11) wordt er eentje met de toppers Club Brugge-Genk en Standard-Anderlecht.

Net zoals tijdens de voorbije seizoenen is er plaats voor heus Kerstvoetbal, met speeldag 21 op 26 en 27 december. Nadien volgt een winterstop, speeldag 22 start op 15 januari. Op 13 maart 2016 eindigt de reguliere competitie van 30 speeldagen, een dag later wordt de kalender van de play-offs officieel voorgesteld. Een week later, in het weekend van 19 en 20 maart, staat de bekerfinale op het programma. De play-offs zelf worden gespeeld van 1 april tot 29 mei, al is de slotspeeldag van Play-off I al een weekje vroeger (22/05).

LEES HIERONDER VERDER

Wouter Devynck
Wouter Devynck

"Het was dit jaar opnieuw een heuse puzzel", verklaarde Nils Van Branteghem, de Kalendermanager van de Pro League. "Er waren flink wat eisen van de clubs en de stads- of gemeentebesturen, wat het ons niet makkelijk maakte. Zo mag Anderlecht zijn thuiswedstrijden alleen maar op zondag afwerken en vroeg KV Mechelen om zijn eerste twee competitiewedstrijden buitenshuis te mogen afwerken omwille van werkzaamheden aan het eigen stadion. Dat lukte - KV start op Oostende en op Club Brugge - Oostende begint tweemaal in eigen huis", klonk het.

"Als je het mij vraagt, wordt het een heel intense en interessante competitie", verklaarde Club Brugge-manager Vincent Mannaert op de kalendervoorstelling. "Je hebt Gent dat zal willen bevestigen, Anderlecht en wijzelf die ook voor de oppergaai gaan, Standard, Genk waar ik toch wel iets van verwacht, en ongetwijfeld nog wel een of meerdere ploegen die kunnen verrassen. Wat ons betreft, is het de bedoeling om beter te doen dan vorig seizoen."

De Jupiler Pro League wordt zoals steeds op gang gefloten met de Supercup. Die wordt dit jaar, omwille van de Gentse Feesten, al op donderdag 16 juli om 20u30 in de Ghelamco Arena afgewerkt tussen kampioen AA Gent en bekerwinnaar Club Brugge.

De nieuwe trofee waar de eersteklassers vanaf nu om strijden.
Wouter Devynck De nieuwe trofee waar de eersteklassers vanaf nu om strijden.
Wouter Devynck