Italianen halen voetbalcontract binnen

BELGA
De Belgische eersteklassers hebben op een Algemene vergadering beslist dat het Italiaanse MP & Silva hen zal adviseren voor de verkoop van de televisierechten tot 2020. Vijftien van de zestien clubs stemden voor het voorstel van de Italianen, en dus tegen de joint-venture met Telenet. Alleen Standard stemde tegen. "Maar zij moeten sowieso mee in het verhaal", zegt Pro League-CEO Ludwig Sneyers.

De Pro League vergaderde maar liefst zeven uur lang. Dat was nodig, want tot op het laatste moment was de stand naar verluidt 11-5 voor het plan van MP & Silva. Enkel Standard, Lierse, Gent, KV Kortrijk en KV Mechelen bleven op de barricades, zo vernam Belga tijdens de vergadering uit betrouwbare bron. In het laatste uur van de vergadering werden er nog vier clubs overtuigd.

MP & Silva zal een adviserende rol op zich nemen voor de verkoop van de rechten voor de komende zes jaar, tot 2020. "Op die manier blijven de pistes voor alle operatoren nog open, want zij zullen de komende maanden kunnen intekenen op de klassieke tenderprocedures", zegt Ludwig Sneyers. We krijgen zo ook wat meer kans op uitzendingen in het buitenland. We zijn blij dat we op de expertise van de Italianen kunnen rekenen. Zij garanderen ons bovendien een minimumbedrag, en zullen binnen de komende vijf werkdagen een eerste schijf van 5 miljoen euro storten."

BELGA

Nog geen man overboord voor Telenet en Belgacom
Hoeveel dat minimumbedrag is dat MP & Silva garandeert is niet bekend, maar het zou gaan om een bedrag dat hoger ligt dan het huidige contract. Nu moeten de rechten dus, in samenwerking met de Italianen, aan de man gebracht worden. Loten 1, 2 en 3 zullen over live-coverage gaan en zowel exclusief als niet-exclusief aangeboden worden. Voor Telenet en Belgacom is er dus nog geen man overboord. Zij kunnen straks gewoon bieden op de tenders, zoals drie jaar geleden het geval was.

"Dankzij de garanties die MP & Silva nu al kan bieden, kunnen de clubs hun weg naar professionalisering verder uitbouwen. Daarnaast blijft de Pro League op elk moment eigenaar van de voetbalbeelden", klinkt het in een communiqué van de Pro League. "Ik ben verheugd over deze samenwerking omdat ze volledig in lijn ligt met onze strategie. We willen groeien op allerhande manieren met de Jupiler Pro League en meer internationale uitstraling krijgen. Dit partnership zal onze strategie dus ook ondersteunen", aldus Michel Dupont, voorzitter van de Pro League.

PHOTO_NEWS