Herbeleef hoe Club Brugge zijn veertiende landstitel vierde!

photo_news
Club Brugge
CLU
Club Brugge CLU
4
0
Anderlecht AND
AND
Anderlecht
  • Aftrap 14u30
  • Jan Breydelstadion
  • Scheidsrechter Johan Verbist
  • Club kan exact 11 jaar na laatste titel opnieuw kampioen worden
Nieuwe update beschikbaar

highlights


fase per fase

review

Straffe beelden
Club Brugge kroonde zich tegen Anderlecht tot de nieuwe landskampioen na een klinkende 4-0 zege. Hieronder kan u kijken naar de strafste beelden van voor, tijdens en na de titelmatch.


Ook andere eersteklassers sturen virtuele gelukwensen
Verschillende eersteklassers, waaronder ook Anderlecht, hebben Club Brugge op Twitter gefeliciteerd met de landstitel. Een overzicht:

Ook Tom De Sutter feliciteert "dik verdiende kampioen"
Tom De Sutter was er als de kippen bij om zijn ex-ploeg te feliciteren met de titel. "Keihard werk wordt eindelijk beloond", schreef de spits, die Club begin dit seizoen verliet voor het Turkse Bursaspor, op Twitter.

Photo News

Studio Brussel wordt 'Studio Bruhhe'
Radiozender Studio Brussel wordt morgen ter ere van de Brugse landstitel één uur lang omgedoopt in 'Studio Bruhhe'. Tussen 13 uur en 14 uur zullen er liedjes kunnen worden aangevraagd, zo meldde presentatrice Linde Merckpoel.

Feestje in 'De Coulissen'
Om de titel te vieren huurde blauw-zwart de Brugse club 'De Coulissen' af voor een privé-feestje met zo'n 350 mensen.


De Mos: "Alles viel in de plooi voor Club"
In het VTM-programma 'Stadion' gaf analist Aad De Mos zijn mening over de titel van Club. "Alles viel in de plooi voor de Bruggelingen", aldus de Nederlander. "Engels en Denswil die op het goede moment én in een goede vorm terugkeerden uit blessure, Vanaken die opstaat, het zijn allemaal factoren die een doorslaggevende rol hebben gespeeld in het behalen van deze titel."

BELGA

Preud'homme en De Bock houden het niet droog
Het titelfeestje van Club Brugge zette zich ook in de kleedkamer nog verder. Eerder toonden we al hoe Stefano Denswil en co hun beste dansmoves bovenhaalden en nu duiken er ook beelden op van trainer Michel Preud'homme en linksachter Laurens De Bock in de jacuzzi. Er is duidelijk een enorme last van de Brugse schouders gevallen.

photo_news
Photo News
photo_news

Teleurgestelde Mister Michel
Een echte winnaar als Michel Verschueren is enkel tevreden met de eerste plaats. Op de sociaalnetwerksite Twitter steekt de 'Zilveren Vos' zijn teleurstelling dan ook niet onder stoelen of banken (zie onder).

Kampioenenpodium in opbouw
Op de Markt van Brugge is de opbouw van het kampioenenpodium in volle gang. Een Nederlandse firma zal nog dit deze nacht in de weer zijn om het gevaarte op poten te krijgen. “We kregen om vijf uur de bestelling en zijn meteen vertrokken uit Nederland”, klinkt het bij de werkmannen.
Lees hier meer over het kampioenenfeest van morgen

Ook Bacca is blij
De titel van Club Brugge is een feest voor de hele blauw-zwarte familie. Ook Carlos Bacca, ex-spits en momenteel aan de slag bij AC Milan, feliciteert de Bruggelingen.

Congratulations @clubbruggeoficial ⚽. #wearebrugge⚫️⚪️

Ryan: "Had ook graag eens kampioen gespeeld met Club"
Speciale dag voor Mathew Ryan. De ex-doelman van Club Brugge kreeg vandaag de Blauwe Schoen, de trofee voor de beste Bruggeling van vorig seizoen, van de supporters van blauw-zwart. Om het plaatje helemaal af te maken pakte Club voor het eerst in 11 jaar ook nog eens de titel. "Ik had altijd gehoopt om nog een terug te kunnen keren naar de ploeg waar ik heel veel aan te danken heb", zegt de Australiër op de site van Club Brugge. "En uitgerekend vandaag ben ik hier en speelt blauw-zwart kampioen. Anderlecht had geen schijn van kans. De 4-0 is dan ook een terechte uitslag. Vorig jaar won ik ook met de Beker ook een prijs, maar natuurlijk had ik graag eens kampioen gespeeld. Nu, ik heb zelf de keuze gemaakt om te vertrekken naar Valencia, dus ik moet niet zeuren. Het is de fans van Club van harte gegund. Vanavond ga ik ook een beetje meevieren met mijn vele goede vrienden die ik hier nog heb en dan morgen terug naar Spanje."


Blijft Meunier?
Voor drie spelers zal de Brugse titel misschien nog net ietsje meer deugd gedaan hebben dan voor de anderen. Timmy Simons in eerste instantie als kapitein en boegbeeld, Lior Refaelov als geblesseerde draaischijf en trouw meubelstuk én Thomas Meunier. Ook al lang in Brugge, veel kritiek moeten slikken, maar in één week van de hel naar de hemel gekatapulteerd. En nu Thomas? Wel, misschien blijft hij straks wel gewoon in Brugge.
Lees er hier meer over!

Photo News
Photo News

"Spoeddienst kan dronken Brugse fans niet aan"
De wedstrijd Club Brugge - Anderlecht was een risicomatch, maar de politie meldt dat er geen grote incidenten geweest zijn. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Katleen Peeraer. "Na de match zijn wel heel wat supporters opgenomen in het ziekenhuis omdat ze veel te veel gedronken hebben. Zoveel zelfs dat de spoeddienst in Brugge overbelast is. Ze konden er de toestroom rond 19 uur niet aan. Sommige supporters waren zelfs zo dronken dat ze zwaar ten val kwamen waardoor ze breuken opliepen."


Diaby doet Jan Breydel ontploffen in 'Sterchele-minuut'
Steevast applaus op alle banken in minuut 23, niet omwille van een geslaagde actie in het Brugse Jan Breydel. Wel omdat François Sterchele dan bij elke thuismatch herdacht wordt. Acht jaar na datum zijn ze 'Coiske' op Olympia nog steeds niet vergeten. En dan gebeurde vandaag uitgerekend het ondenkbare: net tijdens het herdenkingsmoment voor de betreurde spits scoorde die andere topschutter Abdoulay Diaby de 1-0 tegen Anderlecht.
Lees hier meer over de emotionele openingsgoal van Club tegen de aartsrivaal

Bij Club vieren ze de titel met dit gek dansje, exact hetzelfde als Bayern gisteren
Zegt u de 'running man challenge' iets? Het dansje werd bedacht door twee Amerikaanse scholieren en begon een eigen leven te leiden op sociale media. Topsporters namen het over en zo werd het een echte hype. Gisteren deden de spelers van Bayern München hun eigen versie van de 'running man challenge', vandaag was het de beurt aan Club Brugge.

This is how we celebrate the championship @mills.miller @bbolingoli @tuur.dierckx @mikel_agu @mister.oelala @claudemirdesouza @sandercoopman @bernieibini @brandonmechele
belga
BELGA
Photo News
belga

Vijf sleutels die titeldeur hebben geopend voor Club Brugge
Eindelijk. 11 jaar na de laatste landskroon heeft Club Brugge nog eens een titel beet. 15 mei 2016, een datum die ze in Jan Breydel en omstreken niet snel zullen vergeten. Exact 11 jaar na de laatste explosie van vreugde op Olympia trouwens. Zou het toeval zijn? Dat het dit jaar wel gelukt is en de voorbije jaren niet, daar zijn natuurlijk een aantal redenen voor. Uiteraard zat de factor geluk de voorbije seizoenen niet mee, maar toch zijn er vijf bepalende factoren die het voor Club dit jaar wel mogelijk maakten om te schitteren.

Bekijk ze nu op HLN SPORT PLUS en proef vijf weken lang voor slechts één euro van onze Pluszone!

BELGA
photo_news
BELGA
Photo News
BELGA

Meg & Guilian Preud'homme in koor: "Ons hart blijft eeuwig blauw-zwart"
Tijdens het titelfeestje op Jan Breydel was de ontlading bij Michel Preud'homme groot. De Club Brugge-coach riep meteen na het laatste fluitsignaal zijn beide kinderen bij zich om hen te betrekken in het feestgedruis. "Ons hart blijft voor eeuwig blauw-zwart", rijmden ze nadien bij onze videoman.

Lees er hier meer over!

Felicitaties van AA Gent
De Buffalo's zijn sinds vandaag kampioen af, maar dat weerhoudt hen niet om Club Brugge proficiat te wensen met de titel. Op Twitter feliciteert AA Gent de kersverse kampioen.

Verhaeghe: "Voorbije twee jaar getoond dat we de beste van België zijn"
"Deze titel is voor de hele Club-familie", zei een gelukkige voorzitter Bart Verhaeghe in de catacomben van een feestend stadion. "De spelers, Michel en zijn technische staf, de supporters, maar ook de vele medewerkers: iedereen heeft hiertoe bijgedragen. Met velen hebben we hieraan gewerkt. Drie jaar lang hebben we stevig geïnvesteerd, dit is het resultaat. Een sterk, efficiënt en accuraat Club Brugge. De voorbije twee jaar hebben we getoond dat we de beste ploeg van België zijn. Volgend seizoen wordt het weer wat moeilijker, dat beseft iedereen. We verdedigen onze titel, dus zullen we een tandje moeten bijsteken. We gaan de ploeg nog sterker maken. Hoe groot het aandeel is van Michel? Héél groot."

belga
belga
BELGA
belga
belga
BELGA
photo_news

Stad Brugge feliciteert Club met 14e landstitel
"De Stad Brugge en het voltallige stadsbestuur feliciteren de staf, de spelers en het bestuur van Club Brugge met het behalen van de veertiende landstitel in het voetbal. Op 15 mei was het dag op dag 11 jaar geleden dat Club Brugge zijn laatste kampioenstitel greep, ook al tegen RSC Anderlecht. Vandaag is het dus eindelijk weer zover. Morgen, maandag 16 mei, zullen burgemeester en schepenen het bestuur, de staf en de spelers van Club Brugge ontvangen voor een kampioenenhulde op de Markt. Aan deze ontvangst wordt een groot feest gekoppeld", laat Brugge weten in een persbericht.

photo_news

Tom Dehaene: "Blij dat het op deze dag kan gebeuren"
"3-0! !! ! Ik kan terug ademen.... Dank u @ClubBrugge Kampioen op een voor de familie Dehaene zeer speciale dag....mooi." Die tweet stuurde Tom Dehaene, volksvertegenwoordiger en zoon van wijlen Jean-Luc Dehaene, de wereld in tijdens de wedstrijd Club Brugge - Anderlecht.

Jean-Luc Dehaene overleed op 15 mei 2014, dag op dag twee jaar geleden. De gewezen politicus was een van de hevigste supporters van Club Brugge, samen met zijn echtgenote Celie.

"Ik denk dat heel onze familie supportert voor Club. Het is met de paplepel meegegeven", zegt zoon Tom Dehaene na afloop van de wedstrijd. "Het is een zeer speciale dag voor ons. Met deze overwinning wordt het een echte hoogdag, al blijft het natuurlijk met een dubbel gevoel. We gaan er vanavond vooral een gezellige avond van maken samen en we denken natuurlijk aan mijn vader. We zijn blij dat hij er op deze manier ook voor iets tussen kan zitten."

belga
De supporters vieren feest op de Platse.
kos De supporters vieren feest op de Platse.

Vanaken: "Wat Gent kon in Champions League, kunnen wij ook"
Hans Vanaken genoot met volle teugen van de eerste landstitel in zijn carrière. "Dit is natuurlijk de mooiste manier om kampioen te spelen", aldus de Limburger. "De sfeer was al fantastisch toen we hier aankwamen. Dan krijg je nóg meer zin om deze wedstrijd te spelen. Deze titel is meer dan verdiend. Op het einde van de reguliere competitie stonden we negen en vier punten voor op Anderlecht en AA Gent. Dan verdien je het gewoon. De Champions League? Als we op deze wijze blijven spelen en daar hetzelfde niveau halen, kunnen we doen wat AA Gent heeft gepresteerd."

Photo News
photo_news

Burgemeester Landuyt: "Het wordt een hele lange feestavond"
Club Brugge heeft na elf jaar opnieuw de landstitel behaald. Burgemeester Renaat Landuyt (s.pa) haalt opgelucht adem: "Dit is het verdiende resultaat van jarenlang werk."

De Brugse burgemeester was in het stadion aanwezig, toen de club de titel veroverde. "Ze hebben er jarenlang aan gewerkt. Wij zijn heel opgelucht dat de titel binnen is", zegt Landuyt.

"Het feest is losgebarsten. Iedereen heeft zich in eerste instantie, zoals gevraagd door de ordediensten, van het voetbalveld onthouden. Nu passeren de supporters toch allemaal graag eens langs het podium. Het wordt een lange avond vol ambiance. Morgen moeten we niet werken, dus we kunnen 'BluvnGoan' (de hashtag waarmee club de kampioenenstrijd voortzette, nvdr). We moeten vooral ook zien dat we 'BluvnRechtstoan' ", aldus de euforische burgemeester met een kwinkslag.

"Voor de gelegenheid is een stuk van de Gistelsesteenweg verkeersvrij gemaakt", zo zegt de lokale politie van Brugge. "Er zijn heel wat agenten in het stadscentrum op de been om de veiligheid te garanderen."

belga

Butelle: "De opofferingen waren soms groot, maar het doel is bereikt"
“We hebben heel hard gewerkt om deze droom waar te maken. Maar nu is het eindelijk zover. De opofferingen waren soms groot, maar het doel is bereikt. De eerste titel in 11 jaar schenken aan deze mooie club, schitterend is het. Ikzelf heb er maar een half jaar op moeten wachten. Maar het draait allemaal om de club.”

photo_news
belga
photo_news

Scheidsrechter Verbist: "Mooie apotheose van mijn carrière"
“Als je na twintig seizoen ophoudt en je mag zo eindigen dan denk ik dat het inderdaad een mooie apotheose is van mijn carrière.”

Club kon niet winnen onder Verbist: “Het blijkt zo te zijn, maar ik hou daar echt geen rekening mee. Felicitaties voor Club Brugge in elk geval. Statistieken zeggen mij echter weinig.”

Hoe voelde deze match aan als scheidsrechter? “Dat je hier veel inzet ging krijgen, wist je op voorhand. Daar moet je rekening mee houden en zorgen dat je de wedstrijd zo goed mogelijk beheert. De kaarten bovendien ook zo lang mogelijk op zak houden om niet te vlug met te veel gele kaarten te zitten.”

Is het de wedstrijd die u zich gaat herinneren, uit alle wedstrijden die u gefloten hebt? “Alleen al omdat het mijn laatste wedstrijd is, sowieso. Elke kampioenswedstrijd blijf je je herinneren en aangezien dit mijn laatste was, zal dat zeker het geval zijn.”

Blijft u in het voetbal? “Ik vermoed van wel, ja (lachje)”.


Clement: "Ik zal Michel zat voeren en er dan nog eens mee praten"
“Deze titel voelt ongelooflijk. Fantastisch. We zijn hier anderhalf uur voor de wedstrijd met de bus aangekomen en zagen zoveel mensen aan de kant die enorm opgeladen waren. Dat heeft onze groep zo veel energie gegeven dat we deze wedstrijd konden winnen. De fans waren ongelooflijk vandaag. Hoe ze snakten naar die titel, hoe ze ons vooruit gestuwd hebben. Normaal is het tijdens de match, nu was het al voor de match. Ik denk dat het een memorabele nacht gaat worden.”

“We hadden niet durven dromen dat het dit scenario zou worden. Toen het 4-0 was, zei Michel tegen mij: ‘Gaat het echt waar zijn?’ We waren toen al heel zeker, eigenlijk. Hij nog niet. Het is gewoon fantastisch, er zijn geen woorden voor om het te beschrijven. We wachten er al zo lang op en hebben heel hard gewerkt om de titel te pakken. Ik denk dat we een paar mooie feestdagen tegemoet gaan.”

Nog naast Preud’homme volgend jaar? “Ik ga daar alleszins mijn best voor doen. Ik zal hem goed volgieten deze nacht en er dan eens serieus mee babbelen.”

BELGA

Preud'homme delirium nabij: "Had zelfs vijf minuten voor tijd nog schrik"
Een uitzinnige en breed lachende Michel Preud'homme kon zijn blijdschap niet op en vergeleek deze titel een beetje met de titel die hij als trainer bij Standard behaalde: "Ik had zelfs 5 minuten voor tijd nog schrik. We hebben het dik verdiend gehaald. Het was aangenaam snel 2-0 voor te komen, maar je weet nooit of de ploeg gaat verkrampen en wat de invallers bij Anderlecht nog gaan doen. Ik was vooral blij dat het 3-0 werd. Vanaf toen kwam de zekerheid."

"Ik denk dat met Standard na 25 jaar kampioen spelen schitterend was, maar hier voelde ik dezelfde honger en dus had ik hetzelfde gevoel. De eer na die 11 jaar is gered. Ik heb sinds ik hier ben gekomen beste steun ooit gehad. Zelfs als slecht ging of pers negatief was kreeg ik steun. Daar moest ik wel wat voor terug geven. Wat ik volgend seizoen doe is voor later. Champions league is een mooie beloning, maar dat is voor later."

"Wat er vanavond nog gaat gebeuren weet ik niet. Het gaat een gekke avond, nacht en week zijn. De volgende weken gaan er andere spelers spelen, wat jongeren zonder enige druk."

BELGA
BELGA

Timmy Simons: "Eindelijk kunnen we onze fans iets teruggeven"
Timmy Simons werd voor de zesde keer in zijn carrière kampioen, maar liet er geen twijfel over bestaan: deze titel is de mooiste. "Absoluut, en hij is ook oververdiend", aldus de Brugse ouderdomsdeken. "De mensen hebben er hier zó lang op moeten wachten. Nu is het eindelijk zover en kunnen we onze supporters iets teruggeven. Zo zie je maar, vorig jaar waren we er dicht bij, maar misten we wat scherpte door ons zware programma met de beker en de Europa League. Nu hebben we gepiekt naar deze periode en waren we er helemaal klaar voor. Chapeau voor deze groep."

Photo News
Photo News
Photo News

Mannaert: "Deze titel is voor de fans"
"Wat deze titel voor mij persoonlijk betekent? Ik vind het in de eerste plaats vooral een titel voor onze fantastische achterban", vertelde Vincent Mannaert na afloop. "Zij hebben er zo lang op moeten wachten. Elk jaar dat we niet kampioen speelden, leken er wel fans bij te komen. Deze titel is voor hen."

"Vorig jaar waren we er dicht bij, maar op het einde kampten we met te veel blessures en waren we vermoeid. Dit seizoen zijn we de play-offs goed gestart. Fris. We hadden ook wel last van blessureleed, maar minder dan vorig seizoen."

Waar wordt premie CL aan uitgegeven? "Vanavond vooral aan een pintje om dit te vieren (lacht)."

BELGA
BELGA

Izquierdo: "Beleef fantastische tijden in Brugge"
"Ik ben heel tevreden met deze titel. We hebben een heel jaar hard gestreden. Ik beleef geweldige tijden in België: vorig jaar de Beker en nu het kampioenschap. Ik wil graag de supporters bedanken en iedereen die ons heeft geholpen dit te verwezenlijken."

Volgende jaar de CL: "Dat is een droom die uitkomt. We gaan ons daar goed op voorbereiden, maar nu eerst feesten."


Refaelov: "Kijk naar de fans, wat een sfeer!"
Geen Lior Refaelov vandaag tussen de lijnen, maar de geblesseerde sterkhouder had dit seizoen meer dan zijn aandeel in de titel. "Wat een topsfeer vandaag. En dan zo'n overwinning in de titelwedstrijd. We verdienen de titel gewoon, dat hebben we vandaag nog eens getoond. We hebben hier zo lang op moeten wachten. Dit smaakt bijzonder zoet. En nu is het tijd voor een feestje!"

BELGA
Photo News

Vormer: "Twee jaar geleden zat ik op de bank en nu sta ik hier godverdomme"
De ontlading bij Ruud Vormer kon niet groter. De Nederlander stond na affluiten met zijn zoontje op het veld. "Dit is echt fantastisch. Al toen we met de bus aankwamen, wist je gewoon: dit winnen we. We doen het ook nog eens met duidelijke cijfers. We zijn gewoon de verdiende kampioen. Wie had dit twee jaar geleden gedacht toen ik op de bank zat bij Feyenoord. En nu sta ik hier, godverdomme!"


stop

2e helft afgefloten

2de helft afgefloten
Het laatste fluitsignaal ontketent een waar volksfeest in Brugge, Michel Preud'homme heeft het geflikt in Jan Breydel. De ontlading is immens, op de bank en bij de spelers. 4-0, een bittere pil voor Anderlecht. De eerste titel in 11 jaar is een feit.

Photo News
substitution

Spelerswissel

Davy De fauw komt in de plaats van Timmy Simons
Daarnet gingen de handjes op elkaar voor 'Joske' Izquierdo, nu krijgt captain Timmy Simons een open doekje. Gescoord vanop de stip, de kers op zijn taart. Een moment om nooit te vergeten.


Telt Verbist er nog wat bij?
De 5-0 is dichter dan de 4-1 en Jelle Vossen wil nog graag zijn goaltje meepikken, maar Silvio Proto is niet van plan om zich nog eens te laten vloeren. Voor Anderlecht is het welletjes geweest, de match kan niet rap genoeg gedaan zijn.

Photo News

Denswil vliegt er vol in
Het grote verschil vandaag tussen Club en Anderlecht? Scherpte, Stefano Denswil showt dat even met een mannelijke tackle, de lichtvoetige Argentijn Matías Suárez schrikt zich een hoedje.

BELGA
substitution

Spelerswissel

Felipe Gedoz komt in de plaats van José Izquierdo
Applausvervanging voor dé man van de voorbije weken. Niet gescoord vandaag, maar wel weer flitsend op zijn linkerkant. Wordt hij verkozen tot speler van het seizoen? Dat zou ons niks verbazen.


Dierckx geniet met volle teugen
Géén Tuur Dierckx in de selectie, maar uiteraard gaat de flankaanvaller wel een stevig feestje bouwen zo dadelijk. "Een beetje een dubbel gevoel, maar het is ondergeschikt dat ik er niet bij ben op het veld." Het is aftellen geblazen...

BELGA
yellow_card

Gele kaart

Gele kaart Alexander Büttner


Bijna 5-0
Izquierdo zet enkele spelers van Anderlecht simpel in de wind en is dicht bij de 5-0. Nuytinck kan nog net de forfaitscore voorkomen.

Photo News
substitution

Spelerswissel

Trezeguet komt in de plaats van Stefano Okaka Chuka


substitution

Spelerswissel

Jelle Vossen komt in de plaats van Abdoulay Diaby
Diaby krijgt een applausvervanging. Preud'homme drukt zijn topschutter tegen de borst. De titel is binnen en dat beseffen ze maar al te goed bij Club.

BELGA
penalty_scored

Strafschop gescoord

Timmy Simons vanop de stip: 4-0
Club krijgt een strafschop na duidelijk hands van Heylen. Preud'homme wijst Simons aan en de kapitein knalt de 4-0 via de paal in doel.

substitution

Spelerswissel

Idrissa Sylla komt in de plaats van Filip Djuricic
Hasi voert een tweede wissel door. Een onzichtbare Djuricic gaat naar de kant voor Sylla. Ondertussen viert het publiek op Jan Breydel de nakende titel.

goal

Doelpunt voor Club Brugge

3-0 Hans Vanaken
De titel is nu zo goed als binnen voor Club. Vormer heeft een uitstekende voorzet in huis naar Vanaken en die kopt de 3-0 staalhard in doel. Anderlecht ligt uitgeteld in de touwen en moet beginnen vrezen voor een afstraffing.

Photo News
restart

Wedstrijd hervat

Wedstrijd hervat

Opnieuw voetbal
De spelers komen terug het veld op. Er wordt opnieuw gevoetbald op Jan Breydel. Club mag een hoekschop nemen, maar die leidt niet tot gevaar.

shutdown_temp

Wedstrijd tijdelijk stilgelegd

Wedstrijd stilgelegd

Opnieuw een bommetje, spelers naar binnen
Het spel ligt even stil wanneer bij een hoekschop voor Club Brugge opnieuw een bommetje op het veld wordt gegooid. De spelers moeten naar binnen van scheidsrechter Verbist.


Proto voorkomt 3-0
Opnieuw is Club Brugge dicht bij een doelpunt. Izquierdo haalt vernietigend uit en test de reflexen van Proto.

BELGA
Photo News

Vormer op Proto
Aan de overkant is Vormer tot twee keer toe dicht bij de 3-0. Eerst brengt Proto redding met de vuisten, en in de herneming staat Nuytinck in de weg.


Geen penalty voor Anderlecht
Acheampong snelt voorbij Meunier. Die probeert de Ghanees af te stoppen met een tackle, maar hij raakt bal noch man. Geen elfmeter volgens de ref.

BELGA

Rustig begin
De tweede helft komt maar traag op gang. Club laat de bal aan Anderlecht, maar de bezoekers doen daar bitter weinig mee.


Djuricic ontsnapt aan rood
De Serviër is te laat op Simons en mag blij zijn dat scheidsrechter Verbist nu geen geel trekt. In de eerste helft kreeg Djuricic al een geel karton na een trekfout op Diaby.


yellow_card

Gele kaart

Gele kaart José Izquierdo


substitution

Spelerswissel

Matias Suarez komt in de plaats van Stéphane Badji
Badji is geblesseerd in de kleedkamer gebleven. Suarez komt in de ploeg, waardoor Dendoncker centraal in de verdediging gaat spelen. Heylen is de nieuwe rechtsachter.


start

2e helft op gang gefloten

2e helft op gang gefloten
De bal rolt opnieuw op Jan Breydel. Gaat Club door op zijn elan van de eerste helft of kan Anderlecht nog een mirakel uit de hoge hoed toveren?


stop

1e helft afgefloten

1e helft afgefloten


Bijna Acheampong
Op slag van rust is Anderlecht plots dicht bij de aansluitingstreffer. Acheampong kan bijna profiteren van een misverstand tussen Engels en Meunier. Denswil ruimt op.


Twee minuten extra


Onzichtbare Praet
Bij Anderlecht is het zoeken naar de ex-Gouden Schoen. Praet, die in de opwarming last leek te hebben van de bil, komt nauwelijks in het stuk voor. Ook Djuricic, Tielemans en Acheampong hebben moeite om hun stempel te drukken op deze match.

BELGA
yellow_card

Gele kaart

Gele kaart Stefano Okaka Chuka
Okaka is bijzonder gefrustreerd en deelt Simons een duw uit. Verbist kan niet anders dan geel trekken.

Photo News

Okaka wil een penalty
De diepste man van Anderlecht krijgt eindelijk eens een bal in de zestien. Na een contact met Engels wil Okaka maar wat graag het leer op de stip zien. Scheidsrechter Verbist wil er terecht niet van weten.

Photo News

Ongevaarlijk Anderlecht
Paars-wit is nergens in Brugge. In het eerste halfuur kon Anderlecht nog geen enkele keer dreigen. Club heeft de match volledig onder controle.

Photo News
goal

Doelpunt voor Club Brugge

2-0 Abdoulay Diaby
Club kan de titel stilaan ruiken. Claudemir verovert simpel de bal op het middenveld en het leer komt uiteindelijk terecht bij Diaby. Die neemt Proto te grazen met een heerlijk puntertje. Zijn tweede van de middag. Jan Breydel barst stilaan uit zijn voegen van vreugde.

yellow_card

Gele kaart

Gele kaart Bram Nuytinck


Bengaals vuur
De fans van Club Brugge gooien Bengaals vuur op het veld. Verbist legt het spel stil en laat omroepen dat het niet meer mag gebeuren. Na de onderbreking gebeurt het toch nog een keer, tot ongeloof van Michel Preud'homme. Die maant de fans aan om kalm te blijven.

goal

Doelpunt voor Club Brugge

1-0 Abdoulay Diaby
Het Jan Breydelstadion ontploft! Diaby wint het kopduel van Heylen en zet de 1-0 op het bord. Proto zit er maar half bij en is geklopt. Geen al te beste tussenkomst van de doelman van Anderlecht. Club is bij deze stand virtueel kampioen.

Photo News

Zwakke Büttner
Op de linkerflank ligt er heel wat ruimte voor Anderlecht. Acheampong en Büttner kunnen er voorlopig niet van profiteren. Die laatste trapt een bal zomaar weg.

Photo News
yellow_card

Gele kaart

Gele kaart Filip Djuricic
Djuricic gaat als eerste op de bon na een trekfout op Diaby. De kaart wordt op applaus onthaald door de Brugse fans.


Bijna Diaby
Club blijft zoeken naar de openingsgoal. Diaby wordt gezocht, maar Proto komt goed zijn doel uit.


Gefrustreerde Okaka
De Italiaan krijgt voorlopig geen poot aan de grond en dat zint hem niet. Na een tackle van Claudemir gaat Okaka opnieuw verhaal halen bij de ref.


Kopbal Denswil
Op de daaropvolgende hoekschop is Denswil gevaarlijk. De Nederlander kokpt over en naast. Club is alvast stevig begonnen aan de topper.

Photo News

Vanaken afgeblokt
Uitstekende bal van Diaby naar Vanaken. Die kapt zijn bewaker uit, maar trapt dan op Nuytinck. Club versiert wel een hoekschop.


Opstootje Engels en Okaka
Opnieuw een brandje. Okaka gaat neer na een duel met Engels en Meunier. De Italiaan is bijzonder woedend en gaat verhaal halen bij de verdediger van Club.


Club wil een penalty
Izquierdo haalt de achterlijn en geeft de bal voor doel. Büttner kan met een tackle het gevaar voorkomen. Bij blauw-zwart denken ze onterecht dat de Nederlander de bal met de hand heeft beroerd.


Bijna 1-0
De Bock is op een vrije trap dicht bij de openingsgoal. Proto voorkomt met een goede reflex de 1-0.


Verbist moet meteen brandje blussen
Badji gaat stevig door op Izquierdo. De spelers van Club willen meteen een kaart zien voor de rechtsachter van Anderlecht. Verbist lost het op met een uitbrander.


start

1e helft op gang gefloten

1e helft afgetrapt
We zijn vertrokken op Jan Breydel. Pakt Club zijn eerste titel in 11 jaar?

Photo News

Fantastische tifo
Het hele Jan Breydelstadion kleurt blauw en zwart met een fantastische tifo. Indrukwekkend!


Hasi: "Hebben ook nog kans op de titel"
"Iedereen gaat er van uit dat Club Brugge kampioen zal worden. Vandaag moeten wij het tegendeel bewijzen", zegt Besnik Hasi. "We hebben al drie keer gewonnen van blauw-zwart dit seizoen. Ik verwacht een sterke start van Club."

Photo News
Photo News

Blauwe Schoen voor Ryan
De ex-doelman van Club Brugge is speciaal voor de titelmatch tegen Anderlecht overgekomen van Valencia. Ryan krijgt de Blauwe Schoen overhandigd. De prijs voor de beste speler bij Club Brugge van vorig seizoen, gekozen door de fans.

Photo News

Preud'homme: "Publiek is ongelofelijk"
Michel Preud'homme weet wat het is om lang te moeten wachten op een titel. In 2008 schonk hij Standard, uitgerekend ook tegen Anderlecht, na 25 jaar de titel. "Ik heb hetzelfde gevoel hier. Zeker als je de fans bekijkt. Het publiek is ongelofelijk."
Lior Refaelov is er niet bij. Zit zijn seizoen er op? "Dat weten we nog niet, maar het ziet er niet zo goed uit."


Lange en Ceh aanwezig
Twee spelers uit de kampioenenploeg van 2005 zijn er vandaag bij. Nastja Ceh en Rune Lange zijn speciaal overgekomen om hun ex-club kampioen te zien spelen. Het duo zal straks de wedstrijd op gang trappen.

Photo News
Photo News

Pakt Anderlecht 12 op 12 tegen Club?
Paars-wit is de enige ploeg die dit seizoen kon winnen op Jan Breydel. Club Brugge won maar liefst 17 van zijn 18 thuiswedstrijden, al kon het geen enkel punt pakken tegen de aartsrivaal. Lukt dat nu wel?

kos

Opstellingen

Club Brugge: Butelle, Meunier, Engels, Denswil, De Bock, Simons, Claudemir, Vormer, Vanaken, Diaby, Izquierdo

Anderlecht: Proto, Badji, Heylen, Nuytinck, Büttner, Dendoncker, Tielemans, Djuricic, Praet, Acheampong, Okaka

Titeltrofee op weg naar stadion
Er wordt alvast niets aan het toeval overgelaten, de titeltrofee is onderweg naar Jan Breydel. Dit seizoen is er voor een nieuw ontwerp gekozen.


Straffe beelden!
Waanzinnige taferelen bij de verwelkoming van de spelersbus die zich met de nodige moeite een weg baant door de 3.000 uitzinnige fans. Dat ziet onze videoman Mathieu Goedefroy vanop een appartement even buiten Jan Breydel.

GEEN REFAELOV!
Serieuze domper voor Club Brugge dat straks geen beroep kan doen op Lior Refaelov. De Israëliër - die er vorige week ook al niet bij was - legde zopas een test af en ondervond te veel hinder aan de buikspieren.

VTM

Duizenden fans wachten voor het stadion de spelersbus op, zo zag onze Videoman die intussen is neergestreken in Brugge.

Perfecte grasmat
Bij Club Brugge laten ze werkelijk niets aan het toeval over. Deze voormiddag werd het gras in Jan Breydel gemillimetreerd voor de topper tegen Anderlecht.

Kampioenentrofee
Kijken mag, aanraken niet. Tenminste tot zondagnamiddag rond kwart na vier. Een Jupiler Jeep zal de kampioenentrofee stallen in Jan Breydel, waar ze achter slot en grendel en onder de hoede van een bodyguard en twee stewardessen klaar zal staan voor het mogelijke moment suprême.

kos

Geen boottocht, wel blue-bikes
Als Club vandaag de landstitel viert, dan worden de spelers op Pinkstermaandag tussen 15 en 18 uur feestelijk ontvangen in de stad. Club wilde geen boottochtje op de Brugse reien om de concurrenten uit Gent niet na te bootsen en koos voor fietsen op een blue-bike. De spelers zouden dan een parcours afleggen tussen ’t Zand en de Markt. Zeker is dat nog niet. Het is ook mogelijk dat ze met een open bus door de stad rijden, uit veiligheidsoverwegingen. "Zo zouden we valpartijen kunnen vermijden", zegt burgemeester Renaat Landuyt (sp.a), die de knoop pas doorhakt na de wedstrijd. Op de Markt komt er een groot podium. Er worden 60.000 fans verwacht.

Photo News
Bart Huysentruyt

Nu al lopen de cafés op de Platse goed vol. Het vertrouwen in een goede afloop is groot bij de supporters van Club Brugge.


Wat tovert Hasi uit zijn hoed?
Voor de blessure van Steven Defour en schorsing van Kara Mbodj is de vraag: hoe zal Anderlecht tegen Club spelen? Hoogstwaarschijnlijk staat Michaël Heylen weer centraal achterin, hoewel de 22-jarige verdediger vorige week bij de rust gewisseld werd. Dendoncker speelde na rust op zijn positie. “Het kan zijn dat we weer zo spelen”, spuide coach Hasi nog met mist. Maar dat wil dan wel zeggen dat er centraal op het middenveld geen enkele pure verdedigende middenvelder zou spelen. "We moéten winnen, we moeten risico’s nemen. Alleen is de vraag wannéér we dat doen. We kunnen bijzonder offensief beginnen, maar als je dan na tien minuten een tegendoelpunt krijgt, is het over en out."

Photo News

Club op zijn sterkst
Zoals verwacht kan Preud'homme - zonder tegenvallers op de laatste training - zijn sterkste elf opstellen. Engels (ziek) en Refaelov (buikspieren) trainden opnieuw met de groep na enkele dagen afwezigheid: "Iedereen was op het veld", bevestigde MPH. "Nu is het afwachten of er een reactie komt, want voor Björn en Rafa was het de eerste veldtraining van de week." Benieuwd of Refaelov zijn plaats op de rechterflank opnieuw zal innemen. Een andere mogelijkheid is dat Vanaken net als in Gent op rechts speelt en Claudemir het middenveld versterkt.

Photo News

Als Club Brugge vandaag de titel pakt, wordt Timmy Simons de op één na oudste speler die daarin slaagt. Op nummer één in het lijstje staat Dany Verlinden. Hij was 39 jaar, 9 maanden en 3 dagen oud toen hij in 2003 met Club Brugge kampioen werd. Simons komt op nummer twee met een leeftijd van 39 jaar, 5 maanden en 12 dagen (op 22 mei wanneer Club op de laatste speeldag van play-off 1 tegen KV Oostende speelt).

Uw krant had vrijdag een dubbelgesprek met Simons en Clement, de enige 'overlevenden' van het laatste kampioenenjaar 2005. Lees het hele interview op HLN SPORT PLUS, proef NU voor 1 euro 5 weken lang!


Goeiemorgen!
Brugge maakt zich stilaan op voor de belangrijkste voetbaldag in elf jaar. De Olympialaan richting Jan Breydelstadion kleurt al van gisteren blauw en zwart. De cafebazen op de Platse in Sint-Andries hebben hun zaken om 10 uur geopend. De eerste supporters zijn al gesignaleerd. Om 14.30 uur start Club aan de match om de titel. Als ze winnen, zijn ze kampioen.

Bart Huysentruyt

voorbeschouwing

Wordt 15 mei 2016 de dag waar iedereen met een blauw-zwart hart al zo lang naar smacht? Club Brugge kan voor het eerst in 11 jaar nog eens kampioen worden. Uitgerekend tegen aartsrivaal Anderlecht, kan het mooier? In en rond Brugge zijn ze al de hele week aan het dromen van het kampioenenfeest. Enige voorwaarde: winnen.

Michel Preud'homme kan rekenen op een zo goed als fitte kern. Wellicht komt Lior Refaelov opnieuw in de basis, naast Abdoulay Diaby en sterkhouder José Izquierdo. Toch is het niet zeker dat Anderlecht zomaar voor de bijl gaat. Paars-wit won dit seizoen drie keer van Club Brugge. Ook in Jan Breydel, zelfs met zware 1-4 cijfers. De recordkampioen moet het wel stellen zonder Steven Defour. Filip Djuricic is wellicht zijn vervanger op het middenveld.

Mis geen minuut van de ontknoping in play-off 1 en volg het allemaal LIVE op HLN.be vanaf 14u30!