HERBELEEF hoe Anderlecht met moeizame zege tegen Essevee grote stap richting titel zette (2-0)

BELGA
Anderlecht
AND
Anderlecht AND
2
0
Zulte Waregem ZWA
ZWA
Zulte Waregem

  • Speeldag 7 play-off 1
  • Anderlecht kan tegen Essevee volgende stap naar titel zetten
  • Bart Vertenten moet duel in goede banen leiden
  • Paars-wit kan niet rekenen op defensieve sterkhouder Kara
Nieuwe update beschikbaar

highlights


fase per fase

review
stop

2e helft afgefloten

Anderlecht staat weer vier punten voor
Het laatste fluitsignaal zorgt voor vreugdetaferelen in het Astridpark want ondanks een weinig overtuigende prestatie pakt paars-wit drie gouden punten. Met vier punten voorsprong kan de leider nu komende zondag naar Brugge trekken. Daar winnen, volstaat voor een feestje.

goal

Doelpunt voor Anderlecht

Thelin brengt de verlossing! 2-0!
Een strakke streep in de hoek en zo trekt Anderlecht de drie punten toch over de streep. De auteur van dat rake schot? Isaac Kiese Thelin! De Zweedse invaller verlost Anderlecht en Zulte Waregem dan toch uitgeteld. De bezoekers hebben er alles aan gedaan, maar gaan strijdend ten onder.

substitution

Spelerswissel

Olivier Deschacht komt in de plaats van Alexandru Chipciu


substitution

Spelerswissel

Robert Mühren komt in de plaats van Timothy Derijck


Thelin wil het te graag zelf doen
De ruimtes worden groter, vooral ook omdat Zulte Waregem nog alle zeilen bijzet om toch nog een puntje te sprokkelen. Op de counter kan de strijdlustig ingevallen Thelin het helemaal afmaken, maar hij vindt opnieuw Steppe op zijn weg. Het blijft spannend.

BELGA

Leye troeft Nuytinck af!
Daar toch weer een mooie kans voor Zulte Waregem en het is Mbaye Leye die in een luchtduel sterker blijkt dan Bram Nuytinck, maar de kopbal van de Essevee-spits valt een kleine meter naast. De supporters houden hun hart vast want het is nog niet gedaan.


Thelin en Dendoncker scoren niet
Stevig en goed geknokt van de niet opgevende Isaac Kiese Thelin uit Zweden en de vervanger van Teodorczyk dwingt zo een mooie kans af, maar stuit op een attente Steppe. In de hoekschop die volgt kan Dendoncker aan de tweede paal afdrukken, maar de West-Vlaming doet dat veel te zwak.

Photo News

Twee voorzetten leveren niks op
Het slotoffensief van Zulte Waregem lijkt begonnen en met Lepoint en Leye staan er twee kopbalsterke beren in de box. Alleen worden die niet bereikt, invaller Cordaro slingert zijn cross veel te ver voorbij de tweede pal en zo belandt de bal over de achterlijn.

Photo News

Zulte Waregem kampeert op helft paars-wit
Onder impuls van een beresterke en keizerlijke Meïté is het toch weer de ploeg van Francky Dury die de neus aan het venster steekt, maar kansen afdwingen, lukt al een tijdje niet meer. Het blijft bij steriel balbezit en af en toe eens een bal in de zestien.

substitution

Marvin Baudry vervangen door Alessandro Cordaro

Alessandro Cordaro komt in de plaats van Marvin Baudry

BELGA

Mbaye Leye heeft zijn dagje niet
Bijzonder zwak wat de aanvoerder van Zulte Waregem vandaag op de mat tovert, het loopt al te vaak spaak bij Leye. Anderlecht vindt het niet erg want kan zo opnieuw counteren. Youri Tielemans kan het afmaken, maar mist zijn schot compleet. Nog altijd géén verlossende 2-0.


substitution

Spelerswissel

Isaac Thelin komt in de plaats van Lukasz Teodorczyk


Anderlecht sleept zich wat naar einde
Af en toe eens een stroomstoot, maar over de hele match bekeken, is dit toch niet indrukwekkend wat de leider in play-off 1 laat zien. Het publiek weet niet goed hoe het moet reageren want van enige verwennerij is absoluut geen sprake. Zulte Waregem leeft nog altijd. Anderlecht snakt naar het einde.

Photo News
yellow_card

Gele kaart

Gele kaart Adrien Trebel


Chipciu dwingt Steppe tot prima save!
We hebben hem amper gezien, maar de man van het doelpunt maakt aanspraak op een tweede goal. De Roemeen Chipciu gaat aan een eindje in de zestien vol zijn kans en zet Kenny Steppe zo flink aan het werk. Puike redding van de vervanger van de geblesseerde Sammy Bossut.


Vertenten heeft duwfout gezien op corner
Nog eens een hoekschop voor Anderlecht, maar die wordt in de kiem gesmoord door de scheidsrechter. Die zag een overtreding in de zestien, maar daar zijn ze het bij paars-wit niet mee eens. De thuisploeg claimt zelfs een penalty voor hands van Timothy Derijck.

BELGA

Dendoncker met fikse knal naast!
Dan toch nog eens een opstoot van Anderlecht en na uitstekend werk van Adrien Trebel, die is echt wel goed ingevallen, kan Leander Dendoncker de sloophamer bovenhalen. De metronoom op het middenveld trapt echter enkele meters naast.


Tielemans zit niet in de match
Zijn 20ste verjaardag inspireert 'golden boy' Youri Tielemans niet bepaald tot een topprestatie. Het jeugdproduct van paars-wit komt amper in het stuk voor en deelt mee in de malaise. Anderlecht is met vuur aan het spelen en dat met een bonusje van amper één goal.

Photonews

Mbaye Leye mist voor open doel!
Schitterende actie op rechts van Coopman die knap aflegt voor kapitein Leye, maar de Senegalese spits jaagt de bal onbegrijpelijk over de kooi van Boeckx en dat voor een nagenoeg open doel. Als zelfs dit soort kansen gemist worden, kan je geen match winnen...


yellow_card

Gele kaart

Gele kaart Christophe Lepoint


Zulte Waregem blijft zoeken naar 1-1
Het initiatief blijft in handen van Essevee, dat toch echt wel op meer aanspraak kan maken dan een nieuwe nederlaag in play-off 1. Anderlecht ziet bij momenten af, maar geeft defensief weinig weg. Naar analogie met de voorbije weken.

Photonews

Leye kan bijna Boeckx viseren!
Zulte Waregem neemt het heft weer in handen, tot groot ongenoegen van het thuispubliek. Dat snapt niet dat Anderlecht de bal zomaar aan de bezoekers laat want dat levert gevaar op. Dalsgaard kopt in de loop van Leye, maar die trapt op Spajic. Hier zat meer in!

Photonews

Boeckx bijna verrast door Spajic!
Een strakke voorzet van Dalsgaard zorgt bijna voor paniek in de paars-witte rangen want de Servische verdediger Uros Spajic springt naar de bal om die te raken en verrast zo bijna zijn eigen doelman. Dit had zowaar een wel heel lullige owngoal kunnen opleveren. Leye stond klaar om toe te slaan.

Photonews

Gezapige boel na de koffie
De eerste vijf minuten van het tweede bedrijf staan in schril contrast met de vurige start van de match. Zulte Waregem trekt dit keer niet meteen naar het front en heeft het nu ook een pak moeilijker nu Trebel voor meer body zorgt op de middenstrook. De duels zijn nu voor Anderlecht.


Trebel zorgt voor duelkracht
Zoals verwacht een wissel bij Anderlecht, dat met de van Standard overgekomen Adrien Trebel meer gewicht in de schaal wil leggen op het middenveld. Acheampong, die een grote kans op 2-0 onbenut liet, is het kind van de rekening. En hij lag al niet in de bovenste schuif van Weiler...

Photonews
substitution

Lukas Lerager vervangen door Christophe Lepoint

Christophe Lepoint komt in de plaats van Lukas Lerager

start

2e helft op gang gefloten

2de helft op gang gefloten


substitution

Spelerswissel

Adrien Trebel komt in de plaats van Frank Acheampong


stop

1e helft afgefloten

Anderlecht mag niet klagen
Zulte Waregem begon goed aan de match, maar kwam op een kwartier toch op achterstand via Chipciu. De Roemeen strafte een vlijmscherpe counter af. De bezoekers hadden zeker aanspraak kunnen maken op een goaltje, maar het staat wel 1-0 bij de rust.

BELGA

Sander Coopman op de paal!
Dit keer een tegenstoot van Zulte Waregem die bijna tot een doelpunt leidt. Sander Coopman infiltreert prima en haalt ook vol moed en overtuiging uit. De door Club Brugge uitgeleende flankaanvaller/spelmaker trapt vol op de paal. Anderlecht ontsnapt!


Beter moment nu van Anderlecht
René Weiler geeft al instructies aan Adrien Trebel en dat is geen toeval want het middenveld van paars-wit heeft het bijzonder moeilijk. Al zien we nu toch een heropflakkering en zo krijgen we bijna een volgende grote kans op een dubbele voorsprong.

BELGA

Acheampong laat de 2-0 liggen!
Anderlecht is amper dreigend, maar als het aan een kans komt, is het levensgevaarlijk. Frankie Acheampong ziet een lage voorzet via Baudry in zijn Ghanese voetjes vallen en trapt volle kracht vooruit op Steppe. Dit had het kleine woelwater veel beter moeten doen. Bijna de doodsteek voor Waregem.

BELGA

Dalsgaard jaagt bal in één tijd over
Mbaye Leye duikt weer slim de hoeken in en trekt vanop links behoorlijk scherp voor doel. De bal schiet wel iets te ver door tot bij de aalvlugge rechtsback Dalsgaard. De Deen neemt het leer in één tijd op de slof, niet het beste plan. De bal vliegt meters over en naast.

BELGA

Zulte Waregem geeft het niet op
De klap van die 1-0 heeft even nagezinderd, maar intussen heeft de ploeg van Dury zich flink herpakt. Essevee gaat complexloos op zoek naar de gelijkmaker en die zou in feite niet onverdiend zijn op basis van het spelbeeld. Anderlecht teert te veel op die krappe voorsprong.


Boeckx is paraat, maar buitenspel!
Mbaye Leye komt oog in oog met Frank Boeckx, die als eerste op de bal is en de meubelen weet te redden na een schitterende pass in de diepte van de opvallend acterende Coopman. De lijnrechter stond echter met zijn vlag te zwaaien, Anderlecht moet toch uitkijken.

BELGA

Aan kansen geen overvloed
We blijven toch wat op onze honger zitten na die 1-0 van Alexandru Chipciu. Voor Anderlecht is het wel goed zo en Essevee is niet bepaald de ploeg die op snelheid en explosiviteit tegenprikt. Het probeert paars-wit al combinerend pijn te doen, voorlopig zonder veel succes.


"Teo, Teo, Teo!" Poolse spits gesteund
Met 20 goals op de teller zal het aandeel van Lukasz Teodorczyk in een eventuele titel niet gering geweest zijn. De Poolse targetspits heeft echter nog niet gescoord in deze play-off 1, maar werkt wel keihard. Ook vanavond is dat het geval en dat zien de fans graag.

BELGA

Zulte Waregem moet aan de bak
De 2 op 18 dreigt een 2 op 21 te worden voor Essevee, dat nochtans uitstekend aan deze partij was begonnen. Vooral Sander Coopman dartelde prima tussen de lijntjes. Kan Zulte Waregem zich herstellen na die koelbloedige uppercut van de Roemeense winger Chipciu?


Bij deze stand kunnen ze titel ruiken
De virtuele kloof van vier punten is weer een feit en dat impliceert dat Anderlecht volgende week al kampioen kan worden en dat uitgerekend op het veld van grote rivaal Club Brugge. Het zou wat zijn na die 4-0 pandoering van vorig seizoen die blauw-zwart de titel opleverde.

BELGA

Anderlecht is ineens helemaal wakker
De voorsprong kan je onverdiend noemen, maar die belangrijke 1-0 staat wel op het bord voor de Brusselaars. Het moeilijkste gedeelte van deze klus is gedaan. Zulte Waregem heeft toch een tik gekregen en moet uitkijken dat het niet meteen helemaal tegen het canvas gaat.

goal

Doelpunt voor Anderlecht

Chipciu straf overmoedig Essevee af!
Een donderslag bij heldere hemel want na een gevaarlijke hoekschop aan de overkant kan Anderlecht vlijmscherp counteren. De Roemeen Chipciu is helemaal los op rechts en trapt de eerste kans met sprekend gemak voorbij Kenny Steppe. 1-0!

Wachten op kans voor Anderlecht
Zou de zege van Club Brugge in Charleroi dan toch voor extra stress en druk zorgen bij de 33-voudige landskampioen? Het openingskwartier is alvast erg pover en Zulte Waregem kan vrank en vrij z'n kans gaan. Francky Dury heeft niet te klagen over zijn team.

BELGA

Hamalainen krult vrije trap over
Het zijn de West-Vlamingen die domineren in deze beginfase en een vrije trap van specialist Brian Hamalainen is een volgende prangende fase voor de kooi van Boeckx. De doelman van Anderlecht ziet de gekrulde trap van de Deen echter een dikke meter over zijn kooi vliegen.

Coopman bijna met de 0-1!
Schitterende combinatie van Zulte Waregem die eindigt met een subtiel tikje in de zestien van aanvoerder Leye voor Coopman. De huurling van Club Brugge haalt uit vanuit een schuine hoek en dwingt Frank Boeckx tot een prima parade! Anderlecht ontsnapt!


Geen stormloop van Anderlecht
De opgepompte sfeer voor de match leidt niet meteen tot een vliegende start van de thuisploeg. De mannen van René Weiler hebben al twee matchen niet meer kunnen scoren. Lukt dat vandaag wel nog eens? Er wordt dan vooral gekeken naar 'Teo', maar die staat al heel lang droog.

BELGA

Jestrovic jaagt temperatuur hoogte in
De jeugdploegjes van Anderlecht die de titel al gepakt hebben én ex-spits Nenad Jestrovic verzorgden het voorprogramma, maar intussen zijn we volop vertrokken voor deze belangrijke match in play-off 1. Paars-wit speelt eerst naar de eigen harde kern toe.


start

1e helft op gang gefloten

1ste helft afgetrapt


Francky Dury mist targetspits Gueye
Bij Zulte Waregem geloven ze in een stunt en krijgen we haast dezelfde elf die het Club Brugge erg lastig maakten in Jan Breydel. Babacar Gueye is er niet bij en dus krijgt Onur Kaya, een jeugdproduct van Anderlecht, de kans om met assists te strooien. Voor het overige is het uitkijken naar Sander Coopman, die kan zijn moederclub Club Brugge een handje helpen.

Nuytinck vervangt geschorste Kara
Bij Anderlecht twee wissels in vergelijking met de topper op het veld van AA Gent van vorige week zondag. Kara Mbodj is er niet bij, de Senegalese verdediger zit op het strafbankje. In zijn plaats Bram Nuytinck. Die heeft dit seizoen nog niet echt kunnen overtuigen. Ook Adrien Trebel is er vandaag niet bij, hij ruimt op het middenveld plaats voor de jarige Youri Tielemans.

Opstelling Zulte Waregem: Steppe, Dalsgaard, Derijck, Marrone, Baudry, Hamalainen, Meïté, Lerager, Kaya, Coopman en Leye

Opstelling RSC Anderlecht: Boeckx, Appiah, Spajic, Nuytinck, Obradovic, Dendoncker, Tielemans, Hanni, Chipciu, Acheampong en Teodorczyk


voorbeschouwing

Twee weken geleden leek Anderlecht met de vingers in de neus af te stevenen op een 34ste landstitel, maar na een 9 op 9 van Club Brugge is de kloof tussen beide gezworen rivalen weer geslonken tot amper één puntje. Blauw-zwart legt de druk, weliswaar met een match meer op de teller na de 1-3 van vrijdag op Charleroi, zo bij leider paars-wit. Voor de Brusselaars van René Weiler is enkel een thuiszege tegen bekerwinnaar Zulte Waregem goed genoeg om volgende week met een gerust gemoed naar Jan Breydel te kunnen trekken.

Anderlecht moet het tegen Essevee, dat in deze play-off 1 nog maar twee puntjes wist te sprokkelen, wel doen zonder sterkhouder in de verdediging Kara Mbodj. De Senegalees is geschorst en zo krijgt Bram Nuytinck in principe een basisplaats. Adrien Trebel, Lukasz Teodorczyk en Uros Spajic moeten uitkijken want bij een geel karton missen zij volgende week de mogelijk beslissende kraker tegen Club. Bij Zulte Waregem geloven ze volop in een stunt, dixit trainer Francky Dury. Al moeten de West-Vlamingen in het Astridpark wel Babacar Gueye en Sammy Bossut missen door blessurelast.

Zet Anderlecht een volgende grote stap richting de titel of gooit Zulte Waregem roet in het eten? Volg het LIVE vanaf 18 uur bij HLN.be!

BELGA