Hein Vanhaezebrouck: "Anderlecht moeilijkste verplaatsing van seizoen"

PHOTO_NEWS
Morgen om 14u30 zijn alle ogen en camera's gericht op het Astridpark voor de allereerste topper van het nieuwe voetbalseizoen. De 33-voudig landskampioen Anderlecht speelt gastheer voor uittredend kampioen AA Gent, een zeer aantrekkelijke affiche voor zonnige zondag. Bij de Buffalo's zijn ze wel heel erg op hun hoede, trainer Hein Vanhaezebrouck verwoordt het zo: "Gelet op status en verleden is Anderlecht nog steeds de grootste club van het land."

Vorig seizoen slaagde AA Gent er wel in om op de slotspeeldag van de reguliere competitie te gaan winnen in het Constant Vanden Stockstadion. Na 90 minuten prijkte een mooie 1-2 op het bord. Toch kruipt bezoekende coach Vanhaezebrouck graag in de rol van de underdog: "Voor mij is dat de moeilijkste verplaatsing van het seizoen. Zeker nu ze voorin veel meer mogelijkheden hebben dan vorig seizoen. Dat maakt het voor mij moeilijker. Ik weet niet hoe Anderlecht zal starten. Vorig jaar moest je alleen Mitrovic in de gaten houden in de zestien. Nu heb je met Sylla, Ezekiel en Okaka jongens die met hun snelheid en diepgang ook buiten de box voor gevaar zorgen. Desondanks zullen wegewoon uitgaan van onze eigen sterkte en proberen om een goede prestatie neer te zetten."

Suarez reden van gemiste titel
En de succescoach van de landskampioen ziet ook een ander groot gevaar. "Matias Suarez is terug, een uitzonderlijke speler. In België loopt er niemand rond met zijn kwaliteiten. Zijn afwezigheid was misschien wel dé reden waarom Anderlecht geen kampioen speelde. Het is klasse van Besnik Hasi dat hij zijn afwezigheid nooit als excuus gebruikte. Anderlecht staat gewoon voor individuele kwaliteit. Dat zagen we ook bij onze analyses van hun wedstrijden. Wij zitten dichter bij dat niveau dan andere ploegen, maar toch heeft Anderlecht nog een voorsprong op ons. Kijk maar eens naar de winnaars van individuele onderscheidingen. Elk jaar vallen er spelers van Anderlecht in de prijzen, bij ons niet. Maar kom, ik zou ze toch allemaal afstaan voor de titel. Kampioen worden blijft het mooiste."

Te veel punten weggegooid
Vanhaezebrouck blikte nog één keer terug op de titel: "Hadden we ernaast gegrepen dan was het onze eigen schuld geweest. Niet die van Anderlecht of Club Brugge. Als je ziet hoeveel punten we vorig seizoen hebben weggegooid. Dat zijn er minstens evenveel als die andere ploegen. Ik begrijp wel dat Hasi en Preud'homme niet tevreden waren met wat hun teams brachten. Maar dat was bij mij ook het geval. Dus hadden we alle drie gebracht wat we hadden moeten brengen, dan waren we nog kampioen."

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS