Hein nu écht trainer van Anderlecht. Het relaas van een bewogen dag

belga
De kogel is definitief door de kerk: Hein Vanhaezebrouck is de nieuwe trainer van Anderlecht. De West-Vlaming werd vanmiddag om 16 uur voorgesteld. Op deze plaats vindt u het relaas van een bewogen dag.
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

We zijn het gat een beetje aan het dichtrijden met landen waar budgettair veel meer mogelijkheden zijn. We hebben bewezen dat je met visie en geloof clubs als Tottenham, Zenit, Valencia en Lyon kan kloppen, maar als je weer gaat moeten afbouwen met jonkies, wordt dat moeilijker. Bij Anderlecht zijn ze zich ook bewust dat er niet elk jaar een Tielemans of een Dendoncker opstaat. Er is geen enkele Belgische topclub die met meer dan drie Belgen speelt

Ook Sesa en Binggeli weg bij Anderlecht
Naast Nicolás Frutos vertrekken ook David Sesa en Thomas Binggeli bij Anderlecht. Het duo zakte afgelopen zomer samen met René Weiler af naar Neerpede waar ze nu geen toekomst meer zien. "De club wil hen alle drie bedanken voor de inzet en het professionalisme die ze aan de dag gelegd hebben en wenst hen een succesvolle verderzetting van hun carrière toe", staat er op de website van de club te lezen.


Je moet Yves Vanderhaeghe niet onderschatten. Hij is niet zo braaf als velen denken. Yves weet heel goed wat hij wil. Inzet is de sleutel tot succes bij hem. Wie niet werkt, gaat eruit. Zelfs de grootste namen zet hij aan de kant als ze op training niet doen wat er van hen verlangd wordt. Zo simpel is het. En voor wie het niet oppikt, is het over

Vanhaezebrouck over Vanderhaeghe

Michel Preud'homme is de meest ervaren onder de Belgische trainers - ik vind dat de nationale ploeg trouwens moet geleid worden door een Belg. Het is niet mijn bedoeling om met mijn mening Michel weg te lokken uit Brugge, volgens mij is hij gewoon de beste kandidaat

Vanhaezebrouck over de positie van bondscoach

“Hein is altijd supporter van Club Brugge geweest”
De gewezen sportleraar van Hein Vanhaezebrouck, Rudiger Verschoore, vertelde in onze regiopagina's nochtans dat Hein een voorliefde had voor Club Brugge. "Weet je, Hein is altijd supporter van Club Brugge geweest. Hij kwam altijd naar school met een sjerp van blauw-zwart. Ik zie hem ooit nog trainer van Club Brugge worden", vertelde de man in augustus 2015.

Lees het volledige artikel hier.

Sommige spelers zijn scherp tijdens de ochtendtraining, maar laten het na de middag weer hangen. Dat toont aan dat ze mentaal niet klaar zijn om zoveel matchen na elkaar te spelen. Het is nochtans niet onmenselijk wat we vragen. Zelfs een arbeider aan de lopende band moet voortdurend gefocust zijn. Stel je voor dat hij na zijn middagpauze zegt: 'Die tweede sessie zie ik niet meer zitten.' En jouw auto passeert om 16 uur... Als er dan enkele draadjes en vijzen loshangen, zit je in de miserie, hé. Ook mijn spelers moeten zich elke keer kunnen motiveren.


"Ik droomde van Anderlecht"
"Als kind droomde ik van Anderlecht", wist Vanhaezebrouck op de persconferentie te vertellen. "Alles was paars en wit. Ik ben niet altijd een keiharde fan geweest, maar ik keek er altijd naar op. Mijn eerste hoofdtrainer, Jacky Stockman heeft hier gespeeld. Het is een fantastische uitdaging om hier te werken."

Poll

Is Hein Vanhaezebrouck de juiste man op de juiste plaats voor Anderlecht?

 • Ja. 59%
 • Neen. 31%
 • Geen mening. 10%

Vanhaezebrouck in een minuut
Onze videoman was ook aanwezig op de persconferentie van vanmiddag. Hij bundelde de strafste uitspraken van Hein Vanhaezebrouck in een minuut.

Bekijk die video hier.


Anderlecht nog op zoek naar T2
Noch Yves Vanderhaeghe, noch Nicolas Frutos wordt de assistent-trainer van Hein Vanhaezebrouck bij Anderlecht. De zoektocht naar een T2 gaat voort. Dat is vanmiddag bekendgemaakt bij de voorstelling van Vanhaezebrouck, die voor drie jaar tekende bij paars-wit.

Lees het volledige artikel hier.

photo_news

Persconferentie afgelopen
De gezamenlijke persconferentie is bij deze afgelopen.

Vanhaezebrouck over zijn filosofie
"Het belangrijkste is nu dat ik de spelers kan overtuigen dat mijn filosofie de juiste is, en dat ze in mijn verhaal willen meegaan. Met de kwaliteiten die er in de groep zitten, moeten we nu aan de slag om de beste ploeg van België te worden."

“Ik heb meerdere systemen gespeeld hé. 4-3-3, 3-4-3, 3-5-2, een ploeg moet meerdere systemen kunnen spelen. Ik wil een ploeg bouwen die in staat is om flexibel om te gaan met de systemen.

belga

Vanhaezebrouck over job in het buitenland
"De voorbije week had ik trouwens ook naar het buitenland gekund. Maar dat zag ik niet zitten. Er waren mogelijkheden, maar op dat moment was er nog geen sprake van een vertrek in Gent. "

belga

Vanhaezebrouck over assistenten
Ik weet: als René Weiler binnen twee maanden aan de slag gaat, zal hij zijn twee assistenten alsnog vragen. Ik wil dus mijn eigen assistenten. Daar zal ten gepaste tijde over gecommuniceerd worden."


De visie van Vanhaezebrouck
"Ik heb een andere visie op voetbal dan de vorige coach. Je hebt coaches die kiezen voor reactievoetbal, en je hebt coaches die kiezen voor dominant voetbal. Ik ben iemand van die laatste strekking. Ik wil met Anderlecht domineren."

Van Holsbeeck
"In de drie jaar dat Hein in Gent was hebben we al meermaals bekeken om hem vroeger te gaan halen. Maar de stukken van de puzzel vielen toen nooit perfect in mekaar. We wilden nooit iets forceren, dat wou de voorzitter ook niet, dat is onze stijl niet. Dat Hein hier vandaag zit is het gevolg van veel verschillende omstandigheden. We zijn zeer, zeer tevreden dat Hein er nu met ons voluit voor wil gaan."


Van Holsbeeck zat samen met de harde kern
"In het begin van het seizoen pakte de mayonaise bij ons niet en werd ons voetbal steeds negatiever onthaald. We hebben toen gezegd: als er ooit iemand met een bepaalde filosofie beschikbaar wordt, dan nemen we die. Ik heb gisteren nog een vergadering gehad met onze harde kern en zij willen vooral goed voetbal zien. Daar antwoorden we nu op met de komst van Hein."


Vanhaezebrouck over de rekrutering van spelers
"Ik heb altijd een grote invloed gehad op de rekrutering van de spelers bij AA Gent, ik denk dat dat hier niet anders zal zijn. Ik zal advies geven over de spelers die moeten komen."

Daar is Hein Vanhaezebrouck, voor het eerst in de perszaal van RSC Anderlecht. #Hein #Vanhaezebrouck #RSCA #Anderlecht

13 Likes, 1 Comments - HLN Sport (@hlnsport) on Instagram: "Daar is Hein Vanhaezebrouck, voor het eerst in de perszaal van RSC Anderlecht. #Hein..."

Vanhaezebrouck over Belhocine
"Karim Belhocine is een heel goede trainer waar ik bewondering voor heb. Ik ken zijn kwaliteiten en ik apprecieer ze enorm. In zijn laatste jaar als speler bij Kortrijk was hij al een halve trainer in de kleedkamer."


Vanhaezebrouck over middenveld van Anderlecht
"Ik heb Kums én Trebel, maar ook Gerkens, wat een luxe op het middenveld! Het is nooit een probleem om te veel spelers te hebben. Ik heb liever de luxe die ik hier nu krijg, dan te weinig spelers te hebben voor een bepaalde positie."


Vanhaezebrouck over AA Gent
"Ik heb Michel Louwagie of Ivan De Witte nog niet gehoord sinds ik hier getekend heb. Ik begrijp dat dit voor de fans van AA Gent niet leuk is. Maar de waarheid is dat ik hier nu zit omdat ik kon kiezen. Toen ik bij AA Gent was wist ik niet dat Anderlecht zou komen aankloppen. De keuze om daar te vertrekken stond los van de keuze om nu hier te tekenen. Het was bij AA Gent op, zo simpel was het."

@rscanderlecht

Hoe ziet Hein de toekomst van Anderlecht?
"Ik heb in Gent altijd gezegd: we moeten hier drie keer op vijf jaar in de top drie staan. In Anderlecht wordt dat anders: op vijf jaar moet je hier drie keer kampioen zijn. Op het Europese plan moet je ook regelmatig iets tonen, wat dit jaar niet simpel wordt gezien de start van de Champions League en de komst van PSG binnenkort."


Van Holsbeeck:
“Goedemiddag,we zijn als bestuur gelukkig en fier dat we onze nieuwe trainer kunnen voorstellen. Ik moet bekennen dat we het laatste jaar als club met bewondering en afgunst naar het voetbal van zijn ex-club gekeken hebben. 2-2 hier vorig jaar. Ik heb ons in een eerste helft zelden zo overvleugeld zien worden. Toen heb ik de voorzitter al gezegd dat we die trainer halen, als het ooit kan. Finaal zijn we dus heel, heel blij dat we Hein kunnen voorstellen. Het wordt niet simpel, maar we hebben de juiste man op de juiste plaats. We hebben Frutos gevraagd om T2 te worden, maar hij heeft dat geweigerd. Daarna hebben we een akkoord gevonden om zijn contract te beëindigen. Ik wil hem hier bedanken voor het werk dat hij voor ons gedaan heeft in moeilijke omstandigheden. Ook Yves Vanderhaeghe heeft besloten om onze rangen niet te vervoegen en zijn carrière als T1 verder te zetten."


De ambities van Vanhaezebrouck bij Anderlecht
"Mijn ambities zijn altijd dezelfde: het stadion volkrijgen en de supporters tevreden krijgen. Anderlecht is de grootste club in Belgie en de meest succesvolle. Het is de club waar ik als kindje in de basisschool van droomde. Al mijn klasgenootjes hadden een paars-witte pennenzak, zo was dat. Dit is de club waar mijn allereerste hoofdtrainer, Jacky Stockman, gespeeld heeft. Dit is voor mij een fantastische uitdaging."


Vanhaezebrouck over zijn keuze
"Maar we zijn begin oktober: ik zit nog vol energie. Ik ben niet moe en ik ben het voetbal niet beu. Ik kom uit een mindere periode, en na de match tegen Waregem was het voor mij de druppel te veel. Zonder die nederlaag zat ik misschien nog bij AA Gent en had Anderlecht een andere trainer gekozen."

Vanhaezebrouck reconstrueert trainerswissel van de vorige dagen
"Ik zal heel duidelijk zijn: als Rene Weiler nog coach van RSCA was geweest, dan zat Hein Vanhaezebrouck op dit moment thuis en dan was mijn vrouw heel blij geweest. Ik ben nog nooit opportunistisch geweest. Ik heb vroeger al kansen gekregen om naar Anderlecht te komen, of zelfs naar grote buitenlandse clubs, maar die heb ik geweigerd. De enige waarheid is: het was op bij AA Gent, en Anderlecht heeft vervolgens een trainer gecontacteerd die nu vrij is. Ik heb vandaag nog met mijn vrouw gesproken: zij had liever gehad dat ik even tijd en rust nam, dat was ook mijn bedoeling in eerste instantie."


Vanhaezebrouck over Frutos
"Alleen weten ze in België niet te goed hoe ze moeten omgaan met ambitieuze mensen. Maar goed: ik heb Nicolas heel veel succes gewenst voor de toekomst en ik wens hem het allerbeste."


Vanhaezebrouck over Vanderhaeghe en Frutos
"Het stelt me teleur dat Yves Vanderhaeghe niet bij ons wilde komen, maar het verraste me op zich al dat hij er over wilde nadenken. Het moment bleek voor hem toch niet ideaal te zijn. Er zijn andere clubs die Yves het hoofd zot maken, en hij wil nu die kansen grijpen. Ik denk dat Frutos hier nog iets kon leren van mij, en dat zag hij zelf ook. Ik had Nicolas absoluut kunnen gebruiken. Ik was zelf even ambitieus als hij."


Hein Vanhaezebrouck
"We moeten vooral niet te snel gaan. Ik ga stapje per stapje te werk gaan om de zaken te veranderen."


Hein Vanhaezebrouck
"Het is nooit ideaal om een ploeg in de loop van het seizoen over te nemen. Het is altijd beter als je een voorbereiding kan meemaken, maar goed, het is nu zo. We gaan goed werken met de spelers die er nu zijn, en dan zullen we in de winterstop zien wat er toegevoegd kan worden."


Van Holsbeeck over Frutos
"Frutos heeft geweigerd om assistent te worden. We hebben dan ook een regeling gezocht en nemen met veel respect afscheid van hem. We willen hem bedanken voor alles wat hij voor de club gedaan heeft. Het is na een gesprek met Hein Vanhaezebrouck dat Frutos besloot om niet op ons aanbod in te gaan. Yves Vanderhaeghe heeft ook geweigerd, hij liet ons weten liever hoofdcoach te worden."


Bekijk de persconferentie hier
Voor enkele tekstupdates kan u hier op deze pagina terecht, maar als u de persconferentie live wil zien dan kan dat HIER. Mis zo niets van de uitleg van Vanhaezebrouck.


Ook Michel Verschueren is van de partij
Zo'n belangrijk moment wil 'Mister Michel' natuurlijk niet aan zich voorbij laten gaan. Hij tekent als een van de eersten present in de perszaal in Neerpede.

RV

Gemengde gevoelens op Twitter bis

Vanhaezebrouck is gearriveerd voor de persconferentie

Als je uitkomt voor je mening of je bent overtuigd van iets, dan ben je een 'stoefer'. Dan heb je een te groot gedacht van jezelf. (glimlacht) Ik ben nu niet anders dan vroeger. Niet rustiger en zeker niet flamboyant. (denkt na) Ik ben op zoek naar het juiste woord - het bestaat niet, vrees ik.

Hein Vanhaezebrouck

Gemengde gevoelens op Twitter
Ook tal van supporters van AA Gent en Anderlecht roeren zich op sociale media. Van "het einde van een misselijkmakende soap ” tot “eindelijk zullen we Kums aan het werk zien zoals het hoort.” De meest opmerkelijke tweets op een rijtje.

Trainer zijn is het grootste risicoberoep ter wereld. We zijn een wegwerpartikel geworden, hé. Gemiddeld vijftig procent van de trainers in België wordt ontslagen. Dat is toch niet meer normaal?

Hein Vanhaezebrouck in 2015.

Rensenbrink: “Hein kent de waarden van Anderlecht”
Rob Rensenbrink werd vandaag gevierd op Anderlecht – al was er vreemd genoeg geen officiële vertegenwoordiger van de club aanwezig -. Hij presenteerde er zijn biografie 'Rob Rensenbrink, het slangenmens'. Rensenbrink voelt zich nog altijd nauw verbonden met de club waar hij tussen 71' en 80' negen seizoenen speelde. “Anderlecht voelt voor mij altijd een beetje als thuiskomen”, zei Rensenbrink. “Ik zie niet meer elke wedstrijd, maar de uitslag zoeken is wel het eerste wat ik doe."

Rensenbrink heeft ook een mening over de aanstelling van Hein Vanhaezebrouck als nieuwe coach in het Astridpark. “Hij is de kampioenenmaker van AA Gent, ik denk dat dit een zeer verstandige keuze is van Anderlecht. Het is Vlaming, dat vind ik ook belangrijk. Dat vergemakkelijkt het contact met de buitenwereld toch, dat is als trainer van Anderlecht heel belangrijk. En hij kent de grootsheid en de waarden van deze club. Vanhaezebrouck weet waar Anderlecht voor staat, neen dit is een prima keuze.” (KDZ)

Rob Rensenbrink overhandigt hier in 2015 de Raymond Goethals award aan Hein Vanhaezebrouck.
belga Rob Rensenbrink overhandigt hier in 2015 de Raymond Goethals award aan Hein Vanhaezebrouck.

Na meer dan drie jaar in Gent slaat het circus-Hein vandaag zijn tenten op in Anderlecht. Een verhuis die tien dagen terug al werd ingeluid: een terugblik daarop lees je HIER!


Van Himst: “Hein is de man die 'we' nodig hebben”
Paul van Himst was daarnet eregast op de voorstelling van de biografie van zijn ex-ploegmakker Rob Rensenbrink. Van Himst liet er ook zijn licht schijnen over de komst van Hein Vanhaezebrouck als nieuwe trainer van zijn Anderlecht. “Ik ben tevreden dat het Hein wordt. Hij is de man die Anderlecht nu nodig heeft. Het voetbal dat hij bij Gent gebracht heeft, de durf en het lef waarmee zijn spelers liet spelen, dat heeft Anderlecht nu ook nodig. Het ging de laatste periode wat minder bij Gent, maar ik denk dat dat logisch is als je drie jaar bij dezelfde club aan de slag bent. Ik geloof dat we met Vanhaezebrouck op de juiste weg zijn.”

Van Himst hoopt dat Vanhaezebrouck de Anderlechtspelers opnieuw het nodige zelfvertrouwen kan schenken. “De kwaliteiten zijn, puur qua klasse denk ik nog altijd dat Anderlecht de beste kern van België heeft. Maar het zelfvertrouwen zit onder nul. Kijk naar Hanni, toch een geweldige voetballer, maar niets lukt. Zelfs goede voetballers zijn niets zonder vertrouwen. Toen ik overnam van Ivic had ik spelers als Lozano, Coeck en Vercauteren. Stuk voor stuk talentvolle spelers, maar het lukte gewoon niet. Als er dan iemand komt die hen dat vertrouwen teruggeeft kan het snel keren. Dit Anderlecht is met Vanhaezebrouck nog altijd titelkandidaat." (KDZ)

photo_news

Als je mij vraagt om het huidige Anderlecht in één woord samen te vatten, dan zeg ik: `Gevaarlijk'. Net wanneer iedereen zegt en denkt: 'Het loopt niet bij Anderlecht', toont die kleedkamer uit welk hout ze is gesneden. Met de rug tegen de muur brengen zij altijd iets extra - vraag me niet wáár ze het telkens halen.

Hein Vanhaezebrouck over Anderlecht in 2015

Vanderhaeghe geen T2
De discussie rond de mogelijke invulling van T2 naast Hein Vanhaezebrouck blijft intussen volop aan de gang. Voormalig Oostende-coach Yves Vanderhaeghe lag lange tijd in 'pole position', maar zopas bereikte het bericht onze redactie dat Vanderhaeghe heeft gepast voor een rol als tweede viool bij Anderlecht. De 47-jarige ex-middenvelder van RSCA heeft bovendien ook bedankt voor de interesse van KV Kortrijk.


Alle quotes van Hein op één pagina
Dat Hein Vanhaezebrouck af en toe eens uitpakt met een scherpe quote is een publiek geheim. Ook bij zijn vorige clubs stak hij veelal van wal met een rake zinsnede. Wij verzamelden de beste quotes van Hein doorheen zijn trainerscarrière op DEZE PAGINA.


Hereniging met Kums en Sels
Bij Anderlecht vindt Vanhaezebrouck twee 'poulains' vanuit zijn kampioenenjaar bij AA Gent terug. Sven Kums en Matz Sels kennen het klappen van de zweep van hun oud-trainer. Benieuwd of Vanhaezebrouck de twee weer boven water krijgt...

Denk je dat ik in Kortrijk niét te maken heb gehad met moeilijke jongens? Het recept is overal hetzelfde: je zoekt naar oplossingen om elke speler optimaal te laten renderen. Bij spelers die aanvankelijk niet open staan voor mij, heb ik de neiging om 'to the bottom' te gaan.

Hein Vanhaezebrouck over zijn periode bij Kortrijk in 2008.

"Hein is heel belangrijk geweest in mijn leven"
Met Karim Belhocine wil Hein Vanhaezebrouck nog een vertrouweling meenemen naar het Astridpark. Voor aanvang van het kampioenenjaar in Gent haalde Vanhaezebrouck Belhocine naar de Ghelamco Arena. Op de eerste zes matchen na speelde Belhocine nog amper, maar Vanhaezebrouck roemde hem wel voor het evenwicht in de kleedkamer. "Karim praat zelfs tegen een hond met een hoedje", zei Vanhaezebrouck. En de liefde is wederzijds. "Van elke coach steek je wel iets op, maar Hein heeft me het meest bijgebracht en het meest beïnvloed", liet de huidige technisch directeur van KV Kortrijk zich al ontvallen. "Vanhaezebrouck is een persoon en een trainer die heel belangrijk is geweest in mijn leven." Het belooft een hartelijk weerzien te worden in het Astridpark. (KDZ)

Poll

Is Hein Vanhaezebrouck de juiste man op de juiste plaats voor Anderlecht?

 • Ja. 59%
 • Neen. 31%
 • Geen mening. 10%

Interim-coach Frutos verlaat Neerpede
Eindigt het verhaal voor Nicolás Frutos vandaag definitief bij Anderlecht? Het heeft er alle schijn van, want de Argentijn heeft zopas het oefencomplex in Neerpede verlaten. Daarbij wilde hij niets kwijt over zijn toekomst. Ondertussen zou RSCA aan tafel zitten met Yves Vanderhaeghe over een toekomst als T2 aan de zijde van Hein Vanhaezebrouck.

Twee jaar geleden had Anderlecht met Kompany en Van den Borre zogezegd twee Europese topverdedigers in huis. (cynisch) Wel, waar zijn ze nu? Anderlecht heeft Kompany net op tijd verkocht. Ik moet nog altijd zien of die kerel doorbreekt, ik heb serieuze twijfels. Kompany kreeg in België heel veel krediet omdat hij jong was, en vooral omdat hij een klein lichtje vormde in de duisternis. Maar hebben we Kompany ooit zijn verdediging op een volwassen manier zien leiden?

Hein Vanhaezebrouck in 2007 over Vincent Kompany.

Trainerswals seizoen 2017-2018 gaat onverminderd door

. 7 augustus 2017: Bartolomé 'Tintin' Marquez Lopez wordt na amper twee speeldagen en 3 op 6 ontslagen als coach van Sint-Truiden. T2 Chris O'Loughlin neemt voorlopig de leiding over.

. 9 augustus 2017: Bij Sporting Lokeren wordt de IJslander Runar Kristinsson na een 0 op 6 in de competitie ontslagen en vervangen door oude bekende Peter Maes.

. 14 augustus 2017: Jonas De Roeck verlaat Berchem Sport, dat hij vorig seizoen naar de titel in de tweede amateurliga leidde, voor Sint-Truiden. De Antwerpenaar tekent voor twee jaar bij bij de Truienaars.

. 18 september 2017: Anderlecht beëindigt de samenwerking met René Weiler na het teleurstellende competitiebegin, vier maanden na het behalen van de 34e landstitel uit de clubgeschiedenis. Nicolas Frutos, David Sesa en Thomas Binggeli neemt ad interim over.

. 19 september 2017: KV Oostende zet Yves Vanderhaeghe aan de deur na een rampzalige competitiestart (1/21). Assistent Adnan Custovic neemt voorlopig zijn taken over.

. 27 september 2017: AA Gent en Hein Vanhaezebrouck beëindigen hun samenwerking na 3,5 jaar dienstverband.

. 3 oktober 2017: Amper enkele dagen na zijn vertrek bij AA Gent stelt Anderlecht Hein Vanhaezebrouck aan als nieuwe coach. Vanhaezebrouck ondertekent in Brussel een contract voor drie seizoenen.

photo_news

Mijn imago interesseert mij niet. Om mijn werk correct in te schatten, moet je ten eerste kennis hebben van de verstandhouding met mijn kleedkamer, ten tweede moet je voetbal kennen, en ten derde moet je mij persoonlijk goed kennen. Ik geloof niet dat een supporter of een journalist aan alle voorwaarden voldoet - daarom kan ik met negatieve kritiek van deze mensen weinig aanvatten. Maar ik voel mij niet almachtig, hoor.

Hein Vanhaezebrouck na zijn overgang van Kortrijk naar Racing Genk.
Hein Vanhaezebrouck en Yves Vanderhaeghe deden het samen al bij KV Kortrijk.
photo_news Hein Vanhaezebrouck en Yves Vanderhaeghe deden het samen al bij KV Kortrijk.

Wie wordt assistent?
Hein Vanhaezebrouck wordt dan wel de nieuwe trainer van Anderlecht, over zijn toekomstige assistent is nog iets minder geweten. Yves Vanderhaeghe zou in 'pole position' liggen om aan de zijde van Hein Vanhaezebrouck het roer in handen te nemen. Verder circuleert ook de naam van Karim Belhocine in het Astridpark. De grote vraag is welke rol coach ad interim Nicolás Frutos toebedeeld krijgt...

Wie niet wint, moet eigenlijk zwijgen.

Hein Vanhaezebrouck in mei 2009.

Leentjebuur
Hein Vanhaezebrouck wordt de zesde Anderlecht-trainer van de afgelopen 25 jaar die overkomt van een andere Belgische club. Wél is het 15 jaar geleden dat de recordkampioen een coach aanstelde wiens vorige opdracht bij een andere Belgische eersteklasser lag. Toen plukte het Hugo Broos weg bij Excelsior Moeskroen.

Luka Peruzovic (1992, Charleroi)

Jan Boskamp (1993, Kortrijk)

René Vandereycken (1997, RWD Molenbeek)

Aimé Anthuenis (1999, Genk)

Hugo Broos (2002, Excelsior Moeskroen)

Hein Vanhaezebrouck (2017, AA Gent)

Iedereen maakt fouten. Ik ook. Iedere match zie je in een analyse dat je verkeerde keuzes hebt gemaakt. Maar dat antwoord heb je pas na een wedstrijd.

Vanhaezebrouck tijdens zijn periode bij Racing Genk in 2009.

Vanhaezebroucks carrière in een notendop
Vanhaezebrouck was sinds de zomer van 2014 aan de slag bij AA Gent, en bezorgde de club enkele historische successen. Zo veroverde hij in 2015 de eerste Gentse landstitel uit de clubgeschiedenis en overwinterde hij het seizoen erop in de Champions League. Dit jaar liep het heel wat minder bij de Buffalo's, Vanhaezebrouck en de club beëindigden begin vorige week hun samenwerking.

Vanhaezebrouck kwam als speler uit voor WS Lauwe (1983-1984 en 1986-1989), RC Doornik (1984-1985), KV Kortrijk (1985-1986), KRC Harelbeke (1989-1998) en Sporting Lokeren (1998-2000).

Als hoofdcoach was hij aan de slag bij SV Ingelmunster (2002-2003), SW Harelbeke (2003), WS Lauwe (2004-2006), KV Kortrijk (2006-2009 en 2010-2014) en Racing Genk (2009).

belga

Voor wie zich straks wil amuseren tijdens de persconferentie:

photo_news

Mijn systeem is ook niet heilig. Ik heb in mijn carrière al van alles gespeeld: 4-3-3, 3-5-2 bij Kortrijk ook - dat liep fantastisch. Maar door omstandigheden is dat toen doorgegroeid naar een 3-4-3. Die 3-4-3 is zo moeilijk te bespelen. Je hebt een prima bezetting van het veld. Je spelers hebben altijd twee, drie oplossingen en je stelt een tegenstander constant voor een keuze.

Hein Vanhaezebrouck over zijn systeem bij Genk in 2009

Kruip in de huid van Hein
Welke 11 spelers zou jij opstellen als trainer van Anderlecht? Help Hein Vanhaezebrouck een handje door de verschillende spelers naar boven of naar beneden te stemmen. Bepaal zo zelf op DEZE PAGINA welke RSCA-voetballers de basiself moeten halen.

belga

Hieraan mag Anderlecht zich verwachten:
Dat Hein Vanhaezebrouck niet om een quote verlegen zit is algemeen geweten. Ook in het verleden pakte hij veelal uit met een rake zinsnede. Wij verzamelden de beste quotes van Hein doorheen zijn trainerscarrière. Te beginnen met eentje uit mei 2009.

Een elftal van Hein Vanhaezebrouck zal altijd trachten om verzorgd te combineren, om vooruit te voetballen, om het initiatief te nemen, en om dominant te zijn. Daarvoor heeft Racing Genk mij ook gevraagd, denk ik.»

Hein Vanhaezebrouck bij zijn overgang van Kortrijk naar Genk in 2009
Hein Vanhaezebrouck indertijd bij Racing Genk.
belga Hein Vanhaezebrouck indertijd bij Racing Genk.

Achtste 'position switch' in 25 jaar
Tot vandaag namen er de voorbije 25 jaar zeven trainers de hoofdtaken bij Anderlecht over in de loop van het seizoen. Twee maal werd Jan Boskamp de nieuwe oefenmeester, evenveel keer nam Frank Vercauteren het roer over. Ook Arie Haan, Ariël Jacobs en Besnik Hasi werden nog tijdens het seizoen aangesteld om de meubelen in het Astridpark te redden.

Jan Boskamp: 9 januari 1993

Jan Boskamp: 19 augustus 1995

Arie Haan: 8 december 1997

Frank Vercauteren; 16 september 1998

Frank Vercauteren: 8 februari 2005

Ariël Jacobs: 12 november 2007

Besnik Hasi: 10 maart 2014

Hein Vanhaezebrouck: 3 oktober 2017

photo_news

Ook Wikipedia is er snel bij:

rv

Loonbriefje van 1,2 miljoen euro per jaar
Over het driejarig contract van de nieuwe trainer van Anderlecht moest er niet meer worden onderhandeld. Dat werd vorige vrijdagavond al getekend ten huize van Herman Van Holsbeeck in Dworp. Vanhaezebrouck zal naar verluidt zo'n 1,2 miljoen euro bruto verdienen bij de landskampioen, plus een riante premie bij een 35ste landstitel.

Flashback naar gisteravond
Het was rond 17u gisteren dat Vanhaezebrouck, na een kat-en-muisspel met onze fotograaf, het opleidingscentrum van Neerpede werd binnengesmokkeld. Perschef David Steegen kwam op zijn brommertje het hek van het oefencomplex openen waarna een zwarte BMW X6 met vaart de parking op stoof. Mogi Bayat zat op de passagiersstoel en Hein Vanhaezebrouck verschool zich achter de geblindeerde ramen op de achterbank. De wagen dropte Vanhaezebrouck zo dicht mogelijk bij de ingang, maar hij ontsnapte toch niet aan de lens van onze fotograaf bij het binnengaan. Even later werden de gesprekken ingezet.

Officiële aankondiging
Hieronder de officiële aankondiging van Anderlecht. Vanhaezebrouck tekent voor drie jaar en zal vanaf woensdag de trainingen leiden.118 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • REMI JAWADDE

  Kan er mij iemand uitleggen : als je als trainer het tij niet kan doen keren met een topploeg als Gent, je dan aan de slag gaat als trainer bij Anderlecht, die in een iets minder benarde situatie zit dan Gent, wat zijn de voordelen dan eigenlijk.

 • Pipske Pipske

  Stijn mathys, uw heinwee is een oude woordspeling waar niemand nog mee kan lachen. Toch zal Hein gemist worden voor hetgeen hij heeft gepresteerd. Doch, op is op en vernieuwing was op zijn plaats. Succes Hein, en bedankt voor alles. Een Buffalo

 • steve umoeder

  Heb de spelers van gent tegen brugge nog nooit zo ontspannen zien spelen... en dan wetende dat een Fcb er is haha

 • jo van opstal

  Te hopen dat boeckx in doel blijft staan en niet sels de ballenraper vd nationale ploeg!

 • Michel Roman

  Billie Turf gaat met al zijn gestes nu het verkeer regelen in Brussel , mens wat een klungelachtig spektakel is me dat , precies een slechte B film. Hij heeft zich al op één vlak niet moeten aanpassen : de maat van zijn col.