Gestaakte STVV-Genk niet herspeeld, uitslag blijft 3-3

Photo News
De Limburgse derby tussen STVV en Genk van 28 september zal niet opnieuw worden gespeeld. De 3-3 stand die op het scorebord stond toen de match werd stilgelegd, is definitief. Dat heeft de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) woensdag beslist. Beide clubs worden ook gestraft met een boete, een match gedeeltelijk achter gesloten deuren en de verplichting om een sensibiliserende boodschap te verspreiden.

De Limburgse derby werd in de slotfase gestaakt bij een 3-3 tussenstand door wangedrag van beide supporterclans. Nadat STVV-fans allerlei voorwerpen hadden gegooid in de richting van Genk-doelman Coucke, gingen de spelers op het uur al eens een kwartiertje naar binnen. De tussenstand was op dat moment 0-3. Na het hervatten van de wedstrijd vond STVV zijn tweede adem en kwam het terug tot 3-3.

Daarop gingen de Genkse supporters hun boekje te buiten, onder meer door de plexiglazen kooi waarin ze stonden kapot te stampen. Een bezoekende fan geraakte zo het veld op. De politie kwam massaal tussen om escalatie te vermijden. Scheidsrechter Lawrence Visser lastte de wedstrijd vroegtijdig af, omdat match delegate Jean-François Crucke aangaf dat de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden.

Photo News

De disciplinaire procedure omtrent de Limburgse derby op Stayen werd verspreid over twee zittingen gehouden. De gevorderde straffen waren niet min: twee punten aftrek, een replay achter gesloten deuren, een match achter gesloten deuren en de maximumboete van 5.000 euro. Genk en STVV pleitten voor een integrale replay, zonder andere straffen, omdat de correcte procedure niet werd gevolgd. De Geschillencommissie Hoger Beroep hield het na lang beraad in het midden.

Geen replay dus, maar beide clubs moeten wel de maximumboete van 5.000 euro ophoesten en voor de eerstvolgende thuiswedstrijd een deel van hun tribunes sluiten. Die sanctie gaat in vanaf 13 december, zeven dagen volgend op de dag na het vonnis. Voor STVV gaat de Noordtribune van Stayen dicht wanneer Antwerp (22 december) op bezoek komt, Genk moet vakken Q, R, S, T en U sluiten voor de thuismatch tegen Waasland-Beveren (14 december). Tot slot verplicht de Geschillencommissie Hoger Beroep beide clubs om de rest van het seizoen een sensibiliserende boodschap te verspreiden via de LED-boarding en de stadionomroeper. Die boodschap moet onder meer melden dat pyro en kwetsende spreekkoren een inbreuk zijn op het bondsreglement, waarvoor de club zware sancties riskeert en er ook individuele bestraffing kunnen opgelegd worden. De verspreiding ervan dient te gebeuren voor de aftrap en voor het begin van de tweede helft.

Photo News

STVV, Genk en het Bondsparket kunnen nog in beroep gaan tegen de sanctie. Dat gebeurt dan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Daarvoor hebben beide clubs zeven dagen de tijd. Intussen krijgen Genk en STVV er alvast elk een puntje bij in de stand. De landskampioen deelt de achtste plek met de Kanaries met elk 22 punten, zes punten te weinig voor een plek in de top zes.

Photo News9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francis lecluyse

  Hoe kan dit nu ? Vorig jaar kregen ze in Brussel voor dergelijke feiten ( terecht ) een forfait om de oren …

 • FRANK BERTELS

  Onvoorstelbaar ,

 • Eddy Van De Velde

  Hoeveel maanden hebben ze daarover gedaan? En enkel een habbekrats van een boete? Belgisch voetbal maakt zich nog maar eens belachelijk.

 • Wesley Hoorelbeke

  Das raar standaar-anderlecht was 5-0 geworden Wat is verschil met dit dan?

 • Gilbert Jansen

  Wat een uitspraak, dus amokmakers worden niet gestraft...