Geschorste trainers die vanuit tribune coachen, dat kan straks niet meer

BELGA
De Pro League wil de reglementen van de Belgische voetbalbond (KBVB) wijzigen, zodat trainers die een schorsing uitzitten niet langer vanuit de tribunes instructies kunnen geven aan hun assistenten in de dug-out of hun spelers op het terrein. Dat meldt voorzitter Roger Vanden Stock in een persbericht.

"We willen de bondsregels wijzigen. Net als spelers die een rode kaart hebben, moeten leden van de technische staf hun schorsing effectief uitzitten. Dat wil zeggen dat trainers niet langer vanuit de tribunes kunnen coachen", verklaarde Ludwig Sneyers, directeur-generaal van de Pro League. "We zullen dat duidelijk opnemen in de reglementen, zodat er geen enkele manier is om de nieuwe regels te omzeilen." Op 7 juni komt de algemene vergadering van de KBVB samen. De Pro League zal dan zijn voorstellen tot reglementswijziging voorleggen.

Terreinen
Daarnaast wenst de Pro League ook een intern reglement op te stellen om de terreinen van clubs in play-off 1 te optimaliseren. "Onze velden zijn van een goed niveau. Dertig jaar geleden zag je in dit stadium van de competitie bijna geen grasspriet meer op de velden. Toch zijn er door omstandigheden nu ook soms moeilijk bespeelbare terreinen", geeft Sneyers toe. "Ook de velden van onze profclubs moeten steeds beter worden, we zien nog marge voor progressie."

Scheidsrechters
Behalve van de speelvelden maakt de Pro League ook werk van de verbetering van de scheidsrechters. "Iedereen heeft er baat bij dat onze scheidsrechters beter worden. We moeten ervoor zorgen dat ze in de beste omstandigheden progressie kunnen maken", besluit Sneyers. Van een professioneel statuut voor de Belgische arbiters is evenwel geen sprake.

Begin juni zal de Pro League de kalender voor het seizoen 2016-2017 uit de doeken doen. De competitie gaat een week na de Supercup (23 juli) van start in het laatste weekend van juli.