Genk tovert onverwachte naam uit hoed: Schot McLeish nieuwe coach

Alex McLeish omgeven door Genkse bestuursleden
BELGA Alex McLeish omgeven door Genkse bestuursleden
Niet de Portugees Ricardo Sá Pinto, maar wel Alex McLeish wordt de nieuwe coach van Racing Genk. De 55-jarige Schot stond in het verleden aan het trainersroer van Aston Villa en de Schotse nationale ploeg. Hij tekent voor twee jaar en volgt Emilio Ferrera op. Maandag wordt hij voorgesteld.

Sá Pinto, de 41-jarige ex-speler van onder meer Standard, landde gisteravond omstreeks 23u op Zaventem na een vlucht vanuit Lissabon. Meteen daarna ging het richting onderhandelingstafel waar Genk vertegenwoordigd werd door voorzitter Herbert Houben en technisch directeur Gunther Jacob. De gesprekken duurden tot in de vroege uurtjes, maar een beslissing viel er niet. Beide partijen gingen naar verluidt wel in een goede sfeer uit elkaar. De bal lag in het kamp van Sá Pinto, maar zover is het nooit gekomen. Ook Frank Vercauteren, Christoph Daum, Peter Maes, Huub Stevens, Fernando Santos en Yannis Anastasiou werden eerder geciteerd.

Genk bewandelde immers nóg een piste, namelijk die van Alex McLeish. "We kennen hem al lang", zegt technisch directeur Gunther Jacob. "We dachten door zijn knappe resultaten dat hij niet haalbaar was voor ons, maar we kregen een signaal dat er interesse was en daarna ging het snel. Sá Pinto? Ik geef geen commentaar over trainers die niet bij ons zijn." McLeish zal vanavond in het stadion aanwezig zijn. "Hij wil een goed beeld hebben van hoe de ploeg speelt."

McLeish is een ex-verdediger van Aberdeen, Motherwell en de nationale ploeg, waarvoor hij 77 keer uitkwam. Als trainer leidde hij onder meer Glasgow Rangers en de nationale ploeg. In 2007 koos hij voor een loopbaan in de Premier League. Eerst vier seizoenen bij Birmingham City, nadien bij stadsrivaal Aston Villa. Een succes werd zijn passage bij de 'Villans' niet. Al in zijn eerste seizoen werd hij ontslagen en met een winstpercentage van 21,4% werd hij de slechtste manager uit de geschiedenis van de huidige club van Christian Bentéké. In 2013 kende hij met Nottingham Forest zijn laatste club, maar ook daar liep het stroef. Sinds februari 2013 was hij werkloos.

De 55-jarige Schot was in het verleden aan de slag bij onder meer Aston Villa
PHOTO_NEWS De 55-jarige Schot was in het verleden aan de slag bij onder meer Aston Villa
Sá Pinto kwam gisteravond goedlachs aan op Zaventem
PHOTO_NEWS Sá Pinto kwam gisteravond goedlachs aan op Zaventem
Hij kreeg een aanbod en keerde meteen terug naar Lissabon
PHOTO_NEWS Hij kreeg een aanbod en keerde meteen terug naar Lissabon
Zijn beslissing was van geen tel meer, want Genk bewandelde een andere piste
PHOTO_NEWS Zijn beslissing was van geen tel meer, want Genk bewandelde een andere piste
BELGAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.