Genk probleemloos naar clash met Oostende om Europees ticket

Boëtius bepalend in Limburgse derby

BELGA
Geen Truiense stunt. Racing Genk rekende alles bij mekaar vlot af met de buren uit Haspengouw. Boëtius was bepalend voor rust met een assist en een goal. Samatta maakte de klus vlak na de pauze al helemaal af.

Bij temperaturen rond de 30 graden, was het fijn toeven in een haast uitverkochte Luminus Arena. Een verschroeiende start van Genk, zou je dan verwachten, maar dat was niet het geval. In de 8ste minuut stuurde Schrijvers Samatta er toch door. De Tanzaniaan gebruikte zijn schouder om zich vrij te maken, maar Pirard keerde zijn schot met de voet. De eerste waarschuwing was een feit. STVV plaatste er alleen een gekraakt schotje van Ceballos tegenover. Pirard moest nog een keer in actie komen op een laag schot van Boëtius, maar daarna was er een kleine wapenstilstand. STVV hoopte op een stunt, maar de gebruikelijke uitblinkers Gerkens en Peeters bleven onder hun niveau. Vetokele werkte hard, maar aanvallend kwam STVV nauwelijks in het stuk voor.

Tactisch klopte het nochtans. De strakke veldbezetting van Leko vertoonde amper gaatjes. De Truienaars liepen gedisciplineerd in het gelid. Het centrale trio Mechele, Kotysch en Fernandes wilde van geen wijken weten. Genk dwong STVV dan maar op de flank in de fout. Een ongelukkig spelende Dussaut vergat Boëtius op te pikken. Uronen speelde de Nederlander vrij. Hij merkte de slimme looplijn van Buffel op en die verzilverde de voorzet aan de eerste paal. Vlak voor rusten was het Bolingoli die Genk helemaal in het zadel hielp. De linksachter legde achteruit en vond Samatta. Die tikte snel door en via Schrijvers werd de volledig vrijstaande Boëtius gevonden. Pirard kwam nog uit, maar slikte de 2-0. Jean-Paul Boëtius was op dat moment al zonder meer de man van de eerste helft. Met een assist en een goal was hij genadeloos. Opzichtige fouten van Dussaut en Bolingoli kwamen STVV duur te staan. Toen Ceballos vlak voor het einde van de eerste helft dé kans om de wedstrijd nieuw leven in te blazen, van dichtbij naast knalde, lag de match al in zijn plooi. Neen, een eerste Truiense zege op Genk in meer dan negen jaar, daar geloofde bij de rust alleen die ene extreem optimistische STVV-fan nog in.

BELGA

Maar zelfs die ene man of vrouw besefte vlak na de pauze hoe laat het was. Brabec trapte een lange bal en bij STVV stonden ze te kijken. Samatta mocht zomaar alleen op Pirard af. Met een subtiele boogbal lepelde hij de 3-0 over de keeper. Boeken helemaal dicht. Voor de rest van de partij kreeg STVV het balbezit van de thuisploeg. Genk koos voor controle en verdedigde zijn ruime voorsprong. Begrijpelijk. Woensdag wacht de 65ste match van het seizoen al voor Genk. In Oostende mag het de klus helemaal afmaken. Na een ontgoochelende reguliere competitie, kwam Genk in play-off 2 onder stoom. De Limburgers knokten terug en staan nu op 90 minuten van een Europees ticket. Woensdag staat er in de Versluys Arena een plekje in de derde voorronde van de Europa League op het spel. Voor STVV gaat vanaf morgen de vakantie in. De Haspengouwse club vulde de verwachtingen in en verzekerde zonder al te veel moeite van het behoud. In play-off 2 trakteerde het zijn fans op leuk voetbal, een kruiwagen vol doelpunten én een extra derby. Daarin kwam het tekort, maar Leko en de zijnen mogen terugblikken op een geslaagd seizoen.

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA