Geen punten voor Standard en Charleroi

Charleroi-doelman Penneteau meldt ref Gumienny dat hij bekogeld wordt door de Standard-fans achter zijn doel. De wedstrijd zou uiteindelijk gestaakt worden.
Photo News Charleroi-doelman Penneteau meldt ref Gumienny dat hij bekogeld wordt door de Standard-fans achter zijn doel. De wedstrijd zou uiteindelijk gestaakt worden.
Standard en Charleroi kennen hun straf na de incidenten in de Waalse derby op 4 december. Geen van beide clubs krijgt punten toegekend, ook Standard niet, dat op het moment van het staken van de wedstrijd met 1-3 leidde. De partij wordt niet herspeeld of verdergezet. De 1-3 stand blijft evenwel behouden. Standard heeft al aangekondigd dat het in beroep gaat.

De Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie besliste om conform artikel 1917.3 van het bondsreglement geen punten toe te kennen. De commissie vindt dat beide supportersclans verantwoordelijk zijn voor het definitief stilleggen van de match.
    
Standard werd daarnaast veroordeeld tot een effectieve straf van één wedstrijd achter gesloten deuren. Ook de voorwaardelijke sanctie van 2 maart - eveneens een match achter gesloten deuren - werd in een effectieve straf omgezet. De Rouches moeten dus twee competitiewedstrijden zonder publiek afwerken.

Charleroi kreeg een voorwaardelijke straf van één wedstrijd achter gesloten deuren opgelegd, een sanctie die loopt tot 12 december 2017. Beide clubs moeten ook een boete van 5.000 euro ophoesten.

Pierre Locht in gesprek met advocaat Gregory Ernes.
BELGA Pierre Locht in gesprek met advocaat Gregory Ernes.

Standard kondigde meteen na de uitspraak aan dat het in beroep gaat bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Dat lieten de Luikenaars weten bij monde van Grégory Ernes, advocaat van de club.

"Standard aanvaardt deze sanctie niet", aldus Ernes. "De club zal alle juridische middelen aanwenden om deze beslissing aan te vechten. In eerste instantie zullen we naar het BAS stappen. Indien nodig brengen we de zaak voor de burgerlijke rechtbank. Het is toch vreemd dat er 24 uur na de zitting al een vonnis is. Dat doet vragen rijzen over de juridische correctheid."

Ook Pierre Locht, juridisch directeur van de Rouches, kon niet leven met de sanctie. "Het is onrechtvaardig en ongezien dat een club op een sportieve manier wordt gestraft voor het gedrag van zijn supporters. Het is niet de eerste keer in België dat een match stilgelegd wordt, maar het is wel de eerste keer dat daarvoor punten afgetrokken worden. Deze beslissing maakt Standard verantwoordelijk voor de daad van de supporters van Sporting Charleroi. Dit is volledig in strijd met een aantal fundamentele beginselen van het recht, maar ook met de reglementen van de FIFA, de UEFA, de Pro League en de KBVB zelf. Standard kan deze beslissing dus niet aanvaarden en gaat nu de verschillende rechtsmiddelen onderzoeken die we kunnen aanwenden."

Jean-Philippe Mayence, clubadvocaat van Charleroi.
BELGA Jean-Philippe Mayence, clubadvocaat van Charleroi.

Sporting Charleroi houdt zich aan zijn woord en zal niet in beroep gaan tegen de uitspraak van de Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie. Dat zegt clubadvocaat Jean-Philippe Mayence.
    
"Charleroi heeft altijd gezegd dat de club er geen juridische slijtageslag van wil maken", aldus Mayence. "Wij gaan dan ook niet in beroep. Dit is een heel sterk signaal naar de club en zijn supporters. Met deze sanctie maak je duidelijk dat er dingen moeten veranderen. Hoewel de match achter gesloten deuren met uitstel is, vind ik het een strenge sanctie voor een club die nog nooit eerder verantwoordelijk was voor de stillegging van een match. Dat beide clubs geen punten krijgen, stemt me tevreden. Zo schrijft het reglement het immers voor."

In tegenstelling tot Charleroi zal Standard wel beroep aantekenen bij het BAS. "Daar vreesde ik al voor. Charleroi zal dan ook tegen zijn zin mee moeten in die juridische strijd", besloot Mayence. Eerder kondigde Mehdi Bayat, sterke man bij de Carolo's, al aan elke beslissing te zullen accepteren.

Photo News

Standard pleitte er dinsdag voor de Buitengewone Geschillencommissie voor om de regels strikt toe te passen, en dus de Charleroi-fans verantwoordelijk te achten voor de definitieve staking van de match. De supporters van de Rouches waren volgens de eigen club slechts aansprakelijk voor de twee tijdelijke stilleggingen.

"Artikel 813.3 van het bondsreglement maakt echter geen onderscheid tussen de supporters van de thuisploeg of de bezoekende ploeg", schrijft de commissie in zijn vonnis. "De commissie is dan ook van mening dat beide clubs verantwoordelijk moeten gehouden worden voor de definitieve beëindiging van de match. Gumienny deed dit omdat dergelijk gedrag niet op een voetbalveld thuishoort en om de spelers te beschermen. Alle clubs zijn verantwoordelijk voor wangedrag van hun supporters en kunnen dan ook disciplinair vervolgd worden, zelfs als ze geen fouten hebben gemaakt bij de organisatie van de match. Standard noch Charleroi kunnen dus ontsnappen aan hun verantwoordelijkheden ten opzichte van hun supporters, zelfs als ze beweren dat ze alle nodige maatregelen hebben genomen om de incidenten te vermijden. Standard heeft een ongunstig disciplinair verleden, terwijl bij Charleroi dergelijke incidenten nooit eerder plaatsgevonden hebben", verklaarde de commissie tenslotte het verschil in strafmaat.