FT België: Gillet langer bij Standard -
België krijgt E-competitie - Genk praat vandaag met Clement

Photo News
Hoelang ligt de middenvelder van jouw favoriete ploeg in de lappenmand? Een speler die een schorsing moet uitzitten voor een belangrijke wedstrijd? Een zomeraankoop die tegenvalt en meteen op de transferlijst belandt? Al het grote en minder grote nieuws over de Belgische voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

Nieuwe regeling omtrent huurspelers

Huurspelers van wie het loon nog deels door de moederclub betaald wordt, zullen vanaf 1 juli niet meer in actie mogen komen tegen hun moederclub. Als de hurende club het loon volledig op zich neemt, mag de speler dus wel tegen zijn moederclub uitkomen. (DPB)

Pro League richt E-competitie op

Vanaf volgend seizoen begint de Pro League ook met een eigen E-competitie. Die zal beginnen vanaf de nieuwe FIFA19 uitgebracht wordt. De Pro League mikt voornamelijk op liefhebbers, maar clubs kunnen ook professionals inhuren. De bedoeling is om een brug te bouwen tussen de eigen competitie en de grote E-sports community. (DPB)

Westerlo krijgt geen schorsing

KVC Westerlo moet geen boete van 10.000 euro betalen voor het incident met de "biergooier" in de thuiswedstrijd tegen Union. Dat heeft de Raad van Bestuur van de Pro League donderdag beslist en werd bevestigd door clubmanager Wim Van Hove.

Tijdens de thuiswedstrijd van 11 november gooide een supporter van Westerlo een bierbekertje tegen het hoofd van Union-speler Thibaut Peyre, waardoor de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd. Op basis van het interne reglement van de Pro League riskeerden de Kemphanen een boete van 10.000 euro, maar na de verklaring van Van Hove besliste de Raad van Bestuur die sanctie niet op te leggen.

Voor het incident werd Westerlo wel vervolgd door het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De Geschillencommissie legde de Kemphanen een boete van 1.750 euro op, waarvan 1.000 euro moet uitstel. Bovenop de 750 euro effectieve geldstraf werden ook twee voorwaardelijke boetes, één van 250 voor ongeregeldheden in Tubeke in augustus en één van 500 voor incidenten in januari in Moeskroen, tot uitvoering gebracht.

Aanpassing boetereglement Beker van België

Voortaan zullen de clubs uit de Jupiler Pro League of de Proximus League waarvan de supporters de (tijdelijke) stillegging van een bekerduel op hun geweten hebben financieel bestraft kunnen worden door de Pro League. Voor een tijdelijke stillegging zoals onlangs in Anderlecht int de Pro League 25.000 euro, een definitieve stillegging kost de verantwoordelijke club 50.000 euro. Ook een trainer of staflid die naar de tribunes gestuurd wordt, moet bijdragen aan de kassa van de communitywerking van de Pro League. Een eerste tribuneverwijzing kost 5.000 euro, een recidivist moet 10.000 euro ophoesten. Het interne reglement was al van kracht voor competitiewedstrijden, maar nog niet voor bekerduels. De stemming kwam op de agenda na het turbulente bekerduel tussen RSC Anderlecht en Standard (0-1) op 29 november.

Gillet tot 2020 bij Standard

Jean-François Gillet (38) verlengde zijn contract bij Standard met twee seizoenen. De voormalige Rode Duivel blijft zo tot 2020 aan de Rouches verbonden. In 2016 maakte hij de overstap van Catania - dat hem eerder had verhuurd aan KV Mechelen. Vorig seizoen was hij de nummer één op Sclessin, dit jaar is hij de doublure van de Mexicaan Ochoa. Gillet heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij ook na zijn carrière bij Standard aan de slag wil gaan. (FDZ)

BELGA

Neto traint weer

Daar is Renato Neto weer. Op een door zijn ploegmaat en doelman Yannick Thoelen gepost filmpje op Instagram zien we hoe de Braziliaan, die een groot aandeel had in de titel van AA Gent, het individuele trainingswerk op het veld met de bal weer heeft opgepikt. "Nadat ze je afgeschreven hebben, bewijs je nu na maanden van zware arbeid en veel pijn hun ongelijk", schrijft Thoelen erbij. "Ga zo door met dat goeie werk! Respect voor je moed." Nadat de middenvelder van AA Gent eerder deze zomer medisch afgekeurd werd door Brighton & Hove, en zo zijn Premier Leaguedroom uiteen zag spatten, moest hij een nieuwe operatie ondergaan. Neto ging in het Gentse UZ onder het mes om van een hardnekkig knieprobleem af te raken. Die ingreep kwam er nog geen vijf maanden na de vorige. Neto, die ook in 2015 aan de knie geopereerd werd, speelde sinds maart amper drie duels met inzet.

Vandaag gesprek met Clement

Racing Genk plant vandaag de eerste gesprekken in de zoektocht naar een nieuwe coach. Philippe Clement is bij Racing Genk de topkandidaat om de ontslagen Albert Stuivenberg op te volgen. Om de wedstrijdvoorbereiding op de kwartfinale van de beker van België niet te verstoren nam Genk nog geen contact op met Clement of Beveren. Vandaag zouden die eerste contacten wel plaatsvinden. Genk heeft een lijstje met vier namen klaar waarvan Clement met stip op één genoteerd staat. Vraag blijft of hij Waasland-Beveren in het midden van het seizoen wil verlaten om in het Genks project te stappen. (KDZ)

Photo News

Op Sclessin is de sfeer top

Strand-fie bij Standard. Ricardo Sà Pinto in het midden, zijn spelers rond hem. 'Team Spirit' erboven geschreven. De Portugese coach van de Rouches - nog steeds geschorst - zette de foto gisteren op Instagram. Met de nodige felicitaties na de kwalificatie in de Beker van België tegen Oostende. "Allez les Rouches. Ik zag een prachtige ingesteldheid en een mooie overwinning." Eerder had ook Mpoku de foto al gedeeld op Instagram. Met de onderlinge sfeer is niets mis op Sclessin. (FDZ)

Sa Pinto en de spelers op het strand
RV Sa Pinto en de spelers op het strand

Trossard weer in lappenmand

Pech blijft Leandro Trossard achtervolgen. De Genkse flankaanvaller stond na maanden blessureleed nog eens in de basis, maar moest na een halfuur opnieuw met een spierblessure naar de kant. Na een onschuldig duel met Morioka bleef hij op de mat zitten. Zichtbaar ontgoocheld verliet hij trekkebenend het veld. Trossard zat nochtans lekker in de match en had voor de 2-0 gezorgd. Afwachten hoe ernstig hij eraan toe is, Trossard vreest zelf dat hij hervallen is in zijn oude blessure. Genk lijkt hem weer een poosje kwijt te zijn. (KDZ)

Photo News

Beloften van profclubs binnen 2 jaar in amateurvoetbal?

De kans is groot dat de beloftenploegen van de eersteklassers binnen afzienbare tijd meedoen in Eerste en Tweede Klasse Amateurs. De Pro League, de voetbalbond én de amateurclubs staan open voor het idee. Over de vorm moet nog onderhandeld worden, de uitvoering zal ten vroegste voor 2019-2020 zijn.

De komende weken en maanden zullen profs en amateurs praten over de invulling van het thema. Welke clubs mogen meedoen in Eerste Klasse Amateurs, welke in Tweede Klasse? Kan promoveren/degraderen? Krijgen de amateurclubs een geldsom in de plaats? Insiders zeggen dat dit jaar nog een concreet voorstel zal worden geformuleerd en dat de goodwill groot is om het plan te doen slagen.(NVK)
25 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eric debanne

  Clement blijft maar bij Beveren je levert daar goed werk met een goeie ploeg Laat Genk met zijn amateurs en waardeloos bestuur links liggen !

 • Edwig Reyniers

  E-competitie?

 • Alfons Verbist

  De griep Lucien, niet plezant en vooral veel slapen.

 • gert lans

  Over schaamte voorbij en schande zou ik het niet durven hebben als ik van clubke was de club met de meest corrupte voorzitter van gans Europa ... het is nog maar van gisteren geleden ...veld onbespeelbaar =0-5 verlies !

 • gert lans

  Is die gek van Standard kunnen ontsnappen ! Clement zal wel buigen en verlaat w-b ! Ja voor geld danst de beer !