FT België: Deals tussen Anderlecht en Juventus, nu liefde met Essevee over is? - KBVB spreekt zich uit over videoref

Beric met Teodorczyk gisteren op training.
BELGA Beric met Teodorczyk gisteren op training.
Hoelang ligt de middenvelder van jouw favoriete ploeg in de lappenmand? Een speler die een schorsing moet uitzitten voor een belangrijke wedstrijd? Een zomeraankoop die tegenvalt en meteen op de transferlijst belandt? Al het grote en minder grote nieuws over de Belgische voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België. 

KBVB spreekt zich uit over videoref

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) maakte in het nationaal voetbalcentrum in Tubeke een stand van zaken op van de voorbije zes maanden. In zijn uiteenzetting kon CEO Koen De Brabander niet voorbij aan de veelbesproken Video Assistant Referee (VAR). "Er is nog veel werk", wist De Brabander. "Er zijn veel positieve geluiden te horen over de videoref, maar er zijn ook veel problemen opgedoken tijdens het pilootproject", stak de CEO van de voetbalbond van wal. "In het begin waren er nog enkele technologische euvels, die zijn nu gelukkig van de baan." De KBVB is zijn oor te luister gaan leggen bij de Nederlandse collega's van de KNVB, die zijn videorefs vanuit een centraal punt laat operenen. In België gebeurt dat vanuit een busje. "We analyseren dat systeem van de KNVB en werken eraan om dat tegen volgend seizoen ook bij ons te implementeren. Dat gaat echter niet van de ene dag op de andere."

De Brabander besefte dat er nog veel werk aan de winkel is. "We hebben nog veel te leren en werken hard om alles op punt te zetten. Vooral de samenwerking tussen de videoref en de scheidsrechter op het veld moet beter. Daarover wordt intern gediscussieerd", zei De Brabander, die benadrukte dat de KBVB - net als alle federaties - werkt binnen het kader van de IFAB.

Vorige week woonde scheidsrechtersbaas Johan Verbist een conferentie bij van die IFAB. Daar werd een eerste evaluatie van het pilootproject gemaakt. "In maart of april zal de IFAB een definitief oordeel vellen. Als dat positief is, zullen de KBVB en de Pro League beslissen of we de VAR definitief invoeren volgend seizoen", bevestigde De Brabander.

Sebastien Delferiere raadpleegt videobeelden.
BELGA Sebastien Delferiere raadpleegt videobeelden.

Voetbalbond trekt vanaf 1 december naar Rusland

De Rode Duivels waren het eerste Europese land dat zich via de kwalificaties wist te verzekeren van deelname aan het WK in Rusland van komende zomer. "We doen er alles aan om het toernooi optimaal te laten verlopen", zei Koen De Brabander, CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), donderdag op een persconferentie in Tubeke. Op 1 december trekt de KBVB met een zeskoppige delegatie naar het Kremlin in Moskou, waar de loting voor het WK plaatsvindt. "Onze agenda staat voor dat reisje helemaal volgeboekt", zegt De Brabander. "Zo zijn er een aantal workshops gepland en moeten we het contract voor ons logement definitief vastleggen."

De KBVB heeft een optie genomen op de Moscow Country Club als verblijfplaats voor de Rode Duivels. Van de Wereldvoetbalbond FIFA mogen federaties hun hotel pas na de loting vastleggen. "Dan pas weten we in welke stadions we spelen en welke verplaatsingen we moeten maken. Maar we zijn er vrij zeker van dat we de locatie zullen vastleggen", herhaalde de CEO van de voetbalbond meermaals.

De Brabander zal in het Kremlinpaleis worden vergezeld door bondscoach Roberto Martinez, technisch directeur Chris Van Puyvelde, woordvoerder Stefan Van Loock, eventmanager Filip Van Doorslaer en teammanager Piet Erauw. 

Stefan Van Loock.
Photonews Stefan Van Loock.

KBVB start gesprekken met spelers om premiecontracten te finaliseren

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft de voorbije week opnieuw gesprekken gevoerd met de vertegenwoordigers van de Rode Duivels over hun premies. Dat bevestigde CEO Koen De Brabander vandaag op een persconferentie in Tubeke.

Eind augustus bereikten de KBVB en de Rode Duivels een principeakkoord dat loopt tot en met het WK 2022. "Van daaruit kunnen we nu verderwerken om de definitieve contracten te finaliseren. De voorbije week zijn de gesprekken met managers en vertegenwoordigers opnieuw opgestart. We zijn ervan overtuigd dat we snel tot een finaal akkoord zullen komen", aldus De Brabander.

De discussie over de premies sleepte al een hele tijd aan. Het vorige akkoord kwam in de aanloop naar het WK 2014 in Brazilië tot stand en werd nog door toenmalig CEO Steven Martens onderhandeld. De hoge premies brachten de bond financieel in slechte papieren en de huidige bondstop wilde de premies dan ook gevoelig verlagen. "We zijn de spelersgroep dankbaar dat ze water bij de wijn wilden doen", zei bondsvoorzitter Gérard Linard donderdag. "Onze technische commissie heeft uitstekend werk geleverd om beide standpunten te verzoenen."

Gerard Linard.
Photo News Gerard Linard.

Uitbreiding Belgian Football Center in Tubeke

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft daarnaast ook zijn plannen voor de uitbreiding van het Belgian Football Center in Tubeke voorgesteld. Het nationaal voetbalcentrum krijgt er vier voetbalterreinen en een gebouw bij.

De KBVB bereikte een akkoord om een eerste grote perceel over te kopen. In 2018 moeten daar twee nieuwe voetbalterreinen geïnstalleerd worden. In een latere fase komen er nog twee voetbalterreinen bij op een tweede perceel waarvoor een aankoopovereenkomst afgesloten is. Tussen beide percelen is nog ruimte om een extra gebouw neer te zetten.

Sinds zijn inwijding in 2015 zocht de KBVB al naar mogelijkheden om het Football Center uit te breiden. "We willen ons centrum in Tubeke uitbouwen tot een kenniscentrum", verklaart CEO Koen De Brabander. "Heel veel buitenlandse federaties zijn geïnteresseerd in het centrum en onze kennis. Vanuit China en Japan, maar ook andere federaties is de interesse in onze aanpak groot. We worden gelauwerd om onze omkadering van de clubs, om ons scoutingapparaat en om onze opleiding voor coaches", weet De Brabander.

"Omdat het sportief centrum nog beperkt was, konden we niet aan de vraag van de buitenlandse federaties voldoen. Daarom hebben we gezocht naar uitbreidingsmogelijkheden. Dat zal ook extra middelen opleveren en zo het financiële draagvlak van de KBVB vergroten", klinkt het nog.

Koen De Brabander.
Photo News Koen De Brabander.

Dries Wouters verlengt contract bij KRC Genk

Jeugdproduct Dries Wouters heeft zijn handtekening gezet onder een nieuwe verbintenis bij KRC Genk. De 20-jarige centrale verdediger ligt daardoor vast tot 2019, met twee jaar optie.

Wouters speelt sinds zijn negende voor de Limburgse club. Hij ondertekende op zijn zestiende een eerste profcontract en maakt sinds het seizoen 2015-2016 deel uit van de A-kern.

Vorig seizoen mocht Wouters elf keer opdraven in het eerste elftal. Dit seizoen haalde de verdediger al een aantal keer de selectie van coach Stuivenberg maar kwam hij nog niet in actie.

TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Liefde tussen Essevee en Juve over

Juventus is niet langer volmaakt tevreden over zijn partnership met Zulte Waregem. Na vorig seizoen Luca Marrone, die van Juventus een jaarloon van 1,3 miljoen euro opstrijkt, komen deze jaargang ook doelman Nicola Leali (900.000 euro ) en de Cypriotische international Grigoris Kastanos nauwelijks aan de bak. Juventus zoekt via tussenpersonen nieuwe Belgische clubs om het partnership met Zulte Waregem te vervangen. De eerste contacten zijn alvast gelegd. Zo zou Charleroi een interessante optie kunnen zijn en via makelaars heeft ook Anderlecht een prima relatie met Juventus, maar een structurele samenwerking is weinig realistisch. Eenmalige transacties zijn wél een optie. Vorige zomer was bijvoorbeeld de Braziliaanse linksachter Rogerio in beeld. Herman Van Holsbeeck was gecharmeerd, René Weiler niet - de Zwitser maakte een slechte beurt tijdens de gesprekken. In makelaarskringen valt te horen dat Juventus meer vertrouwen heeft in Hein Vanhaezebrouck, wat een troef kan zijn als de Italianen een niet-Europeaan in de Pro League willen stallen.

Essevee wil anticiperen en voert zelf verkennende gesprekken met Europese subtoppers voor een nieuwe overeenkomst. Op dit moment verblijft algemeen manager Eddy Cordier in Bordeaux, waar hij samenzit met de clubleiding. Ook met het Duitse Mönchengladbach zat Zulte Waregem al rond tafel. Sportief coördinator Joric Vandendriessche ging dan weer naar een contactdag met clubleiders in Londen. (PJC)

Nicola Leali.
BELGA Nicola Leali.

Innaurato naar AC Milan

Mario Innaurato, voormalig fysiektrainer van Anderlecht en de Rode Duivels, gaat aan de slag bij AC Milan. Innaurato was Marc Wilmots gevolgd naar Ivoorkust, maar aan dat avontuur kwam een einde na de uitschakeling van de Ivorianen voor het WK. Lang heeft Innaurato dus niet zonder werk gezeten. Hij poseerde gisteren op 'Milanello' met Milan-coach Vincenzo Montella. "Ik wil Mario van harte verwelkomen in de grote Milan-famillie", schreef Montella op twitter. (KDZ/PJC)

Montella en Innaurato in Milaan.
RV Montella en Innaurato in Milaan.

Rowell in Kortrijk

Jonathan Rowell (28) traint mee. Rowell is geen onbekende voor Glen De Boeck die nog met hem samenwerkte bij W.-Beveren. Kortrijk won een oefenpartij bij Melsele (3de amateurliga) met 0-2 met goals van Perbet en Budkivskyi. Lepoint, Kagelmacher en Attal hopen speelklaar te zijn medio december. (ESK)

Beric of Harbaoui als vervanger van Teo?

Slechts veertien spelers betraden het oefenveld tijdens de open training op Anderlecht gisteren. Onder hen Hanni en Dendoncker, zij waren in tegenstelling tot Kara, Stanciu, Chipciu, Onyekuru en Obradovic wel terug na interlandverplichtingen. Ook Teodorczyk tekende present. De Pool kreeg extra vakantie van Hein Vanhaezebrouck, maar sloot gisteren opnieuw aan. Sels en Gerkens volgden een individueel programma. In principe geraakt het duo fit voor de verplaatsing naar Moeskroen op zaterdag. Puur tactisch konden we niet veel conclusies trekken, want er stonden vooral afwerkingsvormen op het programma. Wat wel opviel, was dat Robert Beric zich erg efficiënt toonde. De Sloveen, die in zijn entourage liet vallen dat een terugkeer naar zijn moederclub Saint-Étienne een realistische optie is, ligt in balans met Hamdi Harbaoui om zaterdag de geschorste 'Teo' te vervangen. (PJC/MGA)

Photo News

Stevig Antwerpse ziekenboeg

Oulare, Sall, N'Diaye en Arslanagic blijven out en genoten nog steeds behandeling. Zij halen de verplaatsing naar Eupen zonder mirakels niet. Ook Stojanovic, Achter en Ofosuhene trainden gisteren niet. Owusu deed wat loopwerk. Laszlo Bölöni kent op 28 november de straf voor zijn uitspraken na de thuiswedstrijd tegen Standard op de twaalfde speeldag in de Jupiler Pro League. (SJH)
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • peter snoeck

    Zien ze nu zelf niet in dat leali geen topkeeper is? En het gene wat kastanos tussen de lijnen heeft gebracht is ook niet om over naar huis te schrijven...

  • Marcus Camps

    Een speler die in Zulte totaal onbruikbaar blijkt ondanks een salaris van een miljoen Euro zal bij Anderlecht zeker niet gedijen ... Miskopen doen ze overal, da's duidelijk !