FT België: Club Brugge vervolgd voor racistische geluiden - Coucke is zeker van stuk, maar Licentiecommissie kijkt met argusogen naar overname

Pieter-Jan Vanstockstraeten - Photonews
Hoelang ligt de middenvelder van jouw favoriete ploeg in de lappenmand? Een speler die een schorsing moet uitzitten voor een belangrijke wedstrijd? Al het grote en minder grote nieuws over de Belgische voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

Club Brugge wordt vervolgd voor racistische geluiden tegen Standard

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vervolgt Club Brugge voor de racistische gezangen aan het adres van Paul-José Mpoku in de terugwedstrijd van de Beker van België tegen Standard.

Tijdens het bekerduel van 8 februari in de halve finales van de Croky Cup moest Mpoku racistische spreekkoren aanhoren. Er werden ook allerlei projectielen naar de dug-out van de Rouches gegooid. Scheidsrechter Bart Vertenten en de aanwezige match delegate namen die incidenten op in hun verslag, waardoor de Bruggelingen vervolgd kunnen worden.

Blauw-zwart moet zich op vrijdag 23 februari om 14u30 verantwoorden voor de Geschillencommissie Hoger Beroep, die in eerste aanleg bevoegd is voor spreekkoren. Club komt na Standard-coach Ricardo Sa Pinto (13u00), Mpoku (13u30) en Beerschot Wilrijk en Lierse (14u00) aan bod.

De competitieleider moet komende vrijdag al voor de Geschillencommissie Hoger Beroep verschijnen voor racistische spreekkoren aan het adres van Charleroi-speler Francis Nganga tijdens het competitieduel van 4 februari.

BELGA

Open training Standard groot succes

Bijzonder veel volk op de Académie van Standard vandaag, waar de open training bijgewoond werd door een 500-tal supporters van de Rouches. Na de goeie resultaten na de winterstop, met zondag de ultieme zege tegen Moeskroen met z'n tienen, is play-off 1 opnieuw een realistische doelstelling. De fans kijken alvast uit naar de Waalse clash tegen Sporting Charleroi zondag, match waarin Mpoku uiteindelijk toch kan meedoen en ook Sá Pinto kan coachen. De club is tegen hun schorsing in beroep gegaan en dat wordt volgende week behandeld. 

Overname Anderlecht en profstatuut KVO in gevaar?

De 24 profclubs moeten morgen hun licentiedossiers indienen. Marc Coucke en licentiemanager Nils Van Brantegem hebben enkele weken geleden een onderhoud gehad over de machtsoverdracht van KVO. Coucke is ervan overtuigd dat hij binnen de krijtlijnen van de gemaakte afspraken blijft. Blijft de vraag of de licentiecommissie het daarmee eens is.

Ze zullen het dossier van KV Oostende alvast met argusogen bestuderen. Een clubleider mag geen grote belangen hebben in twee clubs. Aangezien Coucke Anderlecht eind 2017 kocht, moest hij dus 'zijn' KV Oostende verkopen. Dat deed de Gentenaar vorige week ook, toen hij bekendmaakte dat de verzekeraar Peter Callant - een persoonlijke vriend - KV Oostende zou overnemen. Alleen is de vraag of dat helemaal conform de regels van de voetbalbond gebeurt. Callant is met zijn geschatte vermogen van 5 miljoen euro geen grote financiële speler, terwijl Coucke wel graag zijn geld zou recupereren. Naast meer dan 14 miljoen euro schulden wilde hij graag nog 15 miljoen voor de club vangen. Op de vraag hoe Callant zo'n bedrag bij elkaar zou harken, blijft het stil. Ter illustratie: toen Cercle Brugge in juni 2016 de deur openzette voor investeerders, wilde Callant er voorzitter worden. Alleen bleek hij het instapgeld - niet meer dan een paar honderdduizend euro - niet te kunnen ophoesten. Callant haakte af.

Photo News

Om drama's te vermijden bespraken Coucke en licentiemanager Nils Van Brantegem enkele weken geleden al uitgebreid de spelregels waar de ondernemer zich aan moet houden. Coucke is zeker van zijn stuk en heeft afgelopen vrijdag aan KVO en Anderlecht laten verstaan dat de overname van KVO voldoet aan de voorwaarden.

Het woord is nu aan de licentiecommissie. Nils Van Brantegem wilde gisteren niet reageren, maar binnen de Pro League klinkt het wel dat het op z'n zachtst gezegd een "interessante uitdaging" wordt. Als de licentiecommissie oordeelt dat Coucke zich niet aan de regels heeft gehouden, komt zowel het profstatuut van KVO als de overname van Anderlecht in gevaar. (NVK/TTV)

Coucke met zijn partner op het Gala van de Gouden Schoen vorige week.
Jan De Meuleneir/Photonews Coucke met zijn partner op het Gala van de Gouden Schoen vorige week.

Gigot (AA Gent) op radar van Lazio

De straffe defensie van AA Gent blijft ook in Italië niet onopgemerkt. Zo heeft Lazio Roma een oogje laten vallen op Samuel Gigot (24), sterkhouder bij de Buffalo's. Omdat Stefan de Vrij op het einde van dit seizoen hoogstwaarschijnlijk Lazio verlaat, is de club al voorzichtig op zoek naar een nieuwe centrale verdediger. Gigot is daarbij één van de opties, weet 'Corriere dello Sport'. Gesterkt door de geslaagde transfers van Jordan Lukaku en Adam Marusic komt Lazio volgende zomer dus mogelijk weer shoppen in de Jupiler Pro League.

Bij AA Gent beseffen ze al dat het niet eenvoudig wordt om Gigot nog lang te houden. Weggeplukt voor 1,3 miljoen euro bij KV Kortrijk, een jaar geleden, bewijst de verdediger week na week klaar te zijn voor een nieuwe stap. Zelf droomt Gigot, die nog een contract heeft tot 2021, van Olympique Marseille, maar een verhuis naar de Italiaanse hoofdstad zal hij ook wel zien zitten. (NP)

Gigot in duel met Wesley.
Photo News Gigot in duel met Wesley.

STVV wraakt Dierick

Sint-Truiden heeft het gehad met Christof Dierick. De Kanaries wraken de ref omdat ze zich al te vaak benadeeld voelen door hem. In een officieel schrijven gericht aan scheidsrechtersbaas Verbist heeft STVV-voorzitter David Meekers gevraagd om Dierick de komende tijd geen wedstrijden van STVV meer te laten fluiten. (KDZ)

BELGA

Transfervrije Oostenrijkse spits naar 't Kiel

Beerschot Wilrijk, winnaar van de eerste periode in de Proximus League, heeft zich verzekerd van de diensten van een extra aanvaller, Rubin Okotie. De Oostenrijker komt transfervrij over van het Chinese Beijing Enterprises, waar zijn contract in januari ontbonden werd. De 30-jarige Okotie speelde in het najaar van 2011 een half seizoen in de Jupiler Pro League bij STVV.

Behalve van STVV verdedigde Okotie in het verleden ook de kleuren van clubs in Oostenrijk (Austria Wien en Sturm Graz), Duitsland (FC Nürnberg en TSV München 1860), Denemarken (Sönderjyske) en tot slot China (Beijing Enterprises). Bij dat laatste team kwam hij voor het laatst begin juli in actie. In totaal speelde hij 24 wedstrijden (en scoorde drie goals) voor de Chinese tweedeklasser. Okotie kwam ook 18 keer uit voor het Oostenrijks nationaal team en scoorde daarin twee keer. Hij was met Oostenrijk aanwezig op Euro 2016 in Frankrijk en mocht invallen in de openingswedstrijd tegen Hongarije (0-2). Na het EK werd hij niet meer opgeroepen.

Okotie in actie met STVV tegen Anderlecht en Kouyaté.
BELGA Okotie in actie met STVV tegen Anderlecht en Kouyaté.

Beerschot Wilrijk won de eerste periode in de Proximus League en is daardoor al geruime tijd zeker van deelname aan de play-offwedstrijden voor promotie naar de Jupiler Pro League. 

KV KORTRIJK_ Glen De Boeck en KVK-manager Matthias Leterme hadden gisteren zoals voorzien een nieuw gesprek. Dat verliep positief maar leidde nog niet tot een contractverlenging van de coach. Beide partijen zien elkaar eerstdaags terug. (ESK)

EUPEN_ Blondelle (hamstrings) mist enkel de match op Zulte Waregem wegens schorsing. Lotiès (scheur in quadriceps) mist ook de match in het Regenboogstadion en is onzeker voor de daaropvolgende thuiswedstrijd tegen Lokeren. Van Crombrugge hoopt volgende zomer een stap hogerop te kunnen zetten. Dat zei de doelman in het programma 'La Tribune'. (AR)

RC GENK_ Abonnees kunnen op vertoon van hun abonnement één ticket kopen voor de bekerfinale tegen Standard (17 maart) en hebben voorrang van 25 februari tot 4 maart. Niet-abonnees kunnen zich inschrijven op een wachtlijst. (KDZ)

CHARLEROI_ Ilaimaharitra (enkel en scheenbeen) is 3 à 4 weken out. (AR)
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • alain vandezande

  en wat met de uitlokking van de speler tov de supporters? Wat heel vreemd is dat 99% procent van het stadion niks gehoord heeft en zelfs op tv hoor je niks! Aan sommige spelers: wat je uitlokt krijg je dubbel en dik terug!

 • Dizzen Dookes

  Callant is het stromanneke van Marc'ske bij oostende ! Dit is reinste competitievervalsing !

 • gerrit heiremans

  ik ben een FCB supporter maar ik heb het de moment zelf nog gezegt in ons stamcafeetje je kan een FCB supporter zijn in hart en nieren maar breng asjeblieft toch je eigen mooie club niet in discredie zeg

 • Jozef Louis

  ik begrijp maar niet waarom Mr Coucke zich al die ellende op zijn nek wil halen. Hij vraagt gewoon om problemen. Hij houdt van voetbal maar kent niets van het professionele aspect, hetzelfde wat wielrennen betreft. Had veel beter gewoon supporter gebleven bij KVo en af en toe een vat betaald. Hier gaan 2 klubs aan kapot, niet gewild en goed gemeend van Mr Coucke , maar gelukkig is er de KBVB om alle schimmige transakties goed te keuren.

 • LUC VAN THIELEN

  met argusogen van de commissieleden is dubbelzinnig,het is ja of neen,of zijn er hier ook procedurefouten of belofte,en zullen we dan maar "ja" zeggen