FT België 02/05: Geplaagde videoref Marchand bevestigt dat VAR in eerste helft niet werkte door slechte weer - Cercle heeft vervanger Vercauteren in het vizier

Videoref Yves Marchand.
vincent duterne / photonews Videoref Yves Marchand.
Hoelang ligt de middenvelder van jouw favoriete ploeg in de lappenmand? Een speler die een schorsing moet uitzitten voor een belangrijke wedstrijd? Al het grote en minder grote nieuws over de binnenlandse voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

Standard geeft Landu, Lausberg en Mabani eerste profcontract

De defensieve middenvelder Jérémy Landu, de centrale verdediger Dragan Lausberg en de flankspeler Fostave Mabani, alle drie zestien jaar oud, hebben woensdag hun handtekening gezet onder hun eerste profcontract bij Standard. Dat melden de Rouches op de clubwebsite.

Standard plukte Lausberg in 2017 weg bij OH Leuven. Mabani verliet in 2015 Eupen voor de Académie Robert Louis-Dreyfus. De in Luik geboren Landu trad eerder aan voor RFC Luik. Ze kwamen alle drie al in actie voor het Belgische U16-team.

Guillaume De Schryver ruilt Cercle voor Westerlo

Guillaume De Schryver promoveert niet mee met Cercle Brugge naar de hoogste voetbalklasse. De 21-jarige aanvallende middenvelder verlaat de Vereniging en gaat aan de slag bij Westerlo. Hij ondertekende bij de Kemphanen een contract voor drie seizoenen. De Schryver is de eerste zomertransfer van Westerlo. "Ik heb vorig jaar enkele keren met de A-kern meegedaan. Nu was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. KVC Westerlo is een echte familieclub. Dat spreekt me wel aan", zegt hij. "Ik geloof zeker dat dit team volgend seizoen voor de top 4 speelt. Hopelijk zelfs voor de promotie."

De jonge middenvelder is de derde speler binnen een jaar die de overstap maakt van Cercle Brugge naar 't Kuipje, waar Bob Peeters coach is. "Ik heb even gepolst bij Gilles Dewaele en Stephen Buyl. Die spraken heel lovend over de club. Dat heeft mij overtuigd", aldus De Schryver.

Guillaume De Schryver.
BELGA Guillaume De Schryver.

Teodorczyk eert overleden broer

Een laatste eerbetoon. Via sociale media heeft Lukasz Teodorczyk afscheid genomen van zijn oudste broer Tomasz, die vorige week onverwacht overleed. In dezelfde post bedankte hij iedereen voor de steun. "Het doet deugd dat jullie bij ons zijn tijdens deze moeilijke momenten", schreef de Poolse spits van Anderlecht. "Maar dit verlies zal nooit slijten." Het is niet duidelijk wanneer en of Teo terugkeert naar België. RSCA wil zijn speler alle tijd geven om dit persoonlijk drama te verwerken. 

Verbist rekent nog op geplaagde videoref Marchand

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist rekent voor volgend seizoen nog op Yves Marchand (52) en zijn VAR-team, ondanks dat hij na de controversiële Gent - Standard op non-actief is gezet. Marchand en zijn team hadden de strafschopovertreding van Koutroubis op Gigot in de eerste helft wel degelijk vastgesteld. Alleen kon dat niet aan Lardot gemeld worden omdat het communicatiesysteem door de barre weersomstandigheden niet werkte. Dat bevestigde Marchand zelf. In de derde fase rond het handspel en de penalty reageerde de VAR correct, maar bij de tweede fase, met het afgekeurde doelpunt van Janga, was er geen bewijs van een 'clear error'. Zijn goal werd wel degelijk door Marchand herroepen, maar Lardot ging zelf ook de beelden bekijken vooraleer hij ingreep. Niet alles verliep dus even vlekkeloos, met verzachtende omstandigheden werd geen rekening gehouden.

De trekfout van Koutroubis bij Gigot.
rv De trekfout van Koutroubis bij Gigot.

Condom in beeld bij Cercle (én STVV)

Dan toch geen Frank Vercauteren (61) volgend seizoen in 1A bij Cercle. Beide partijen kwamen niet tot een overeenkomst om zijn contract te verlengen. Vercauteren lonkt naar het buitenland, moederclub Monaco mikt op een 'opleidingscoach' in Brugge. Jordi Condom (ex-Eupen) werd gecontacteerd, maar is ook bij STVV in beeld.

Voor de buitenwereld was het misschien een verrassing, bij Cercle voelden ze al langer nattigheid. "Als onderhandelingen zo lang aanslepen, dan groei je op den duur uit elkaar", reageerde voorzitter Frans Schotte. De gesprekken werden midden maart gestart. Begin april trok Vercauteren zelfs naar Monaco, waar hij garanties kreeg om de ploeg verder uit te bouwen. Alles leek op een contractverlenging te wijzen, maar die illusie werd zaterdag doorprikt.

Met de zoektocht naar een nieuwe trainer is Monaco volop bezig. Jordi Condom (48) kreeg in dat opzicht een telefoontje. De Spanjaard was tot vorig seizoen bij Eupen actief. Hij verzekerde pas nog Roeselare van het behoud in 1B, maar kan er weg bij interesse uit 1A. Alleen is Cercle niet de enige gegadigde. Ook STVV gooide een lijntje uit richting Condom. De nieuwe trainer moet er ten laatste midden juni zijn, als de spelers terugkeren uit vakantie. Die is na het vertrek van Vercauteren meteen ingezet. (WDK/SJH)

Jordi Condom.
BELGA Jordi Condom.

Visser jongste scheidsrechter ooit die Club-Anderlecht fluit

De één verzamelt postzegels, de ander records. In 2014 werd Lawrence Visser tijdens KV Oostende-KV Mechelen de jongste ref in eerste klasse, nu wordt hij met 28 jaar, 4 maanden en 18 dagen ook de jongste scheidsrechter die de partij tussen Club Brugge en Anderlecht mag leiden. Zijn voorganger was Bart Vertenten, 29 jaar, 11 maanden en 2 dagen oud toen hij Anderlecht-Club floot op 15 april. "Ik ben niet extra nerveus", aldus Visser, de 45ste arbiter sinds 1959 in de topper. "Tuurlijk is dit een speciale wedstrijd. En tuurlijk zal er druk zijn - het einde nadert - maar ik zal me niet anders voorbereiden dan gewoonlijk. Mijn team en ik zijn goed op mekaar ingespeeld. We zullen klaar zijn." Maar zal de videoref, de laatste weken serieus onder vuur, dat ook zijn? Visser lacht: "Ik ga geen gekke dingen doen door die controverse. En vergeet niet: de VAR blijft nuttig."

Visser kan de komende jaren op zoek naar de titel 'arbiter met meeste competitieduels tussen Club Brugge en Anderlecht'. Die titel is momenteel in handen van Serge Gumienny met 15 wedstrijden. (PJC/GLA)

Lawrence Visser.
BELGA Lawrence Visser.

Cools zwaait af bij KBVB

Julien Cools (71) neemt na 25 jaar afscheid van de voetbalbond. Hij was tot voor kort actief als assistent-coach van de U19 en begeleidde 25 jaar lang de Belgische jeugdploegen. Hij blijft wel nog actief als scout.

Julien Cools.
Joel Hoylaerts - Photo News Julien Cools.

Waasland-Beveren_ Alexis Yohaslin Rojas Gamboa, een 19-jarige Costa Ricaanse centrale verdediger, is in beeld. Gamboa is ondanks z'n leeftijd sterkhouder bij Santos, de huidige nummer 4 in Costa Rica. (MVS)

Antwerp_ Antwerp sprak met Michaël Tirpan (24), maar er is nog geen akkoord met de rechtsachter die Eupen ondanks een contract tot juni 2019 wil verlaten. Obbi Oulare werd in Spanje succesvol aan de heup geopereerd. Hij staat voor een maandenlange revalidatie en komt dit seizoen niet meer in actie. Pitroipa hervatte de trainingen nog niet. (SJH/AR)

Tirpan zet Lawal van Lokeren van de bal.
Photo News Tirpan zet Lawal van Lokeren van de bal.24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gert lans

  Dit kost Gent 3 héle dure punten én Standard krijgt alle hulp om toch maar de 2de plaats te pakken ! Dit is natuurlijk een scenario dat maffia Verhaeghe liever ziet dan rsca op de tweede plaats . Dit weekend kan clubke niet verliezen daar zal alles voor gedaan worden ! En dan maar spreken over de corrupte Berlusconi ...wél Verhaeghe is géén haar beter !

 • didier de coster

  mr ledure , ook al ben je een fan van de boeren , wees ne keer eerlijk, we zijn anno 2018 he , ook in brugge is het 2018 en er is geen verbinding met de ref en buske wegens de regen , ja de regen , komaan he , een beetje sportief blijven , het zou ne keer moeten gebeuren daar bij u op uwen akker , ze breken da kot af , ; cobw

 • Marc Ledure

  Dat is dikke vette zever. Ze hebben in hun bestaan èèn maal kampioen in eerste geweest en ze denken dat ze Jan en alleman zijn.

 • Christiaan Goethals

  Het afgekeurd doelpunt van Gent, dat is een grote lol. Had de scheids een bril op gehad met confiture glazen in , dan had ik dat begrepen.

 • Dirk Vangossum

  Vercauteren begint de kuren van Leekens te krijgen...