FT België 02/03: Club Brugge verlengt contract sterkhouder en krijgt geen sanctie voor racisme - Ook Antwerp, Lokeren en Kortrijk ontsnappen

.
rv .
Hoelang ligt de middenvelder van jouw favoriete ploeg in de lappenmand? Een speler die een schorsing moet uitzitten voor een belangrijke wedstrijd? Al het grote en minder grote nieuws over de Belgische voetbalclubs lees je in onze dagelijkse rubriek Football Talk België.

Ook Kortrijk, Moeskroen, Antwerp en Lokeren ontsnappen

Niet alleen Club Brugge, maar ook KV Kortrijk, Moeskroen, Antwerp en Sporting Lokeren ontsnappen door de nalatigheid van het Bondsparket aan een sanctie voor supportersongeregeldheden. Dat heeft de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB beslist.

De dagvaarding van het Bondsparket voldeed niet aan de vormvereisten zoals het bondsreglement die voorschrijft. De oproepingsbrief werd wel gestuurd, maar niet ondertekend door de procureur. Club Brugge ontsnapte om dezelfde reden aan een straf voor racistische spreekkoren aan het adres van Paul-José Mpoku (Standard) en Francis Nganga (Charleroi).

Lokeren verscheen voor de commissie voor anti-Waalse gezangen in de thuismatch tegen Standard (3 februari). Supporters gooiden ook projectielen richting een assistent-ref. De Waaslanders riskeerden 2.000 euro boete.

Kortrijk en Moeskroen riskeerden een straf voor incidenten in hun onderlinge derby van 23 januari. Antwerp ontsnapt dan weer aan een sanctie voor spreekkoren in Charleroi (28 januari).

Beeld uit Moeskroen - KV Kortrijk.
Photo News Beeld uit Moeskroen - KV Kortrijk.

Succesvol beroep Dequevy (OH Leuven)

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB heeft  twee speeldagen schorsing, waarvan één effectief, en een boete van 400 euro opgelegd aan OHL-middenvelder Joeri Dequevy. Hij mist de eerste wedstrijd van de play-offs. De Leuvenaars tekenden zo succesvol beroep aan tegen de schorsing van drie speeldagen (waarvan twee effectief) en boete van 600 euro die Dequevy in eerste aanleg had gekregen. Ook het Bondsparket, dat zelf maar één speeldag effectief en één speeldag voorwaardelijk gevorderd had, was in beroep gegaan.

Dequevy werd door de Reviewcommissie op het matje geroepen, omdat hij in de wedstrijd tegen Beerschot Wilrijk op speeldag 27 in de Proximus League natrapte naar Tom Van Hyfte. Scheidsrechter Lothar D'hondt trok slechts geel, maar gaf toe dat hij rood had kunnen trekken.

Lichte strafvermindering voor Batubinsika (Antwerp)

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB heeft drie speeldagen schorsing, waarvan één met uitstel, en een boete van 1.200 euro opgelegd aan Dylan Batubinsika. De verdediger van Antwerp mist daardoor de laatste twee wedstrijden van de reguliere competitie tegen Eupen (3 maart) en Anderlecht (11 maart). Die sanctie krijgt Batubinsika voor zijn gevaarlijke tackle met studs vooruit en gestrekt been tegen Genk-aanvaller Dieumerci Ndongala. Daarvoor incasseerde hij vorig weekend al in de 37e minuut rood.

De Geschillencommissie had in eerste aanleg de vordering van het Bondsparket (drie speeldagen schorsing + 800 euro) verzwaard tot vier speeldagen schorsing, waarvan twee met uitstel, en een boete van 1.600 euro. Batubinsika ging in beroep en bekwam een lichte strafvermindering: 400 euro boete en een voorwaardelijke speeldag schorsing werden geschrapt. "Gelet op het gunstige disciplinaire verleden en de correcte houding van Batubinsika na zijn uitsluiting", verklaarde de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Photo News

Club niet vervolgd voor racisme

Club Brugge krijgt geen sanctie voor het racistische gedrag van enkele fans in de thuiswedstrijden tegen Charleroi en Standard. Respectievelijk Francis N’Ganga als Paul-José Mpoku werden toen beledigd. 

Het bondsparket had een fikse geldboete gevorderd en stuurde zelfs aan op een voorwaardelijke sluiting van een deel van het stadion, maar de Geschillencommissie oordeelde dat de aanklachten onontvankelijk waren op basis van procedurefouten. Daarop gewezen door advocaat Walter Van Steenbrugge die blauw-zwart verdedigde. Niet dat de Bruggelingen die beslissing als een zege beschouwen. Zij benadrukken dat ze blijven inzetten op preventie en repressie van supporters die zich racistisch uitlaten. 

Paul-Jose Mpoku (Standard Liege)
Photo News Paul-Jose Mpoku (Standard Liege)

Red Flames houden Spanje op draw

De Red Flames hebben hun eerste punt op de Cyprus Cup beet. Onze nationale voetbalvrouwen, 22ste op de FIFA-ranking, hielden het negen plaatsen hoger gerangschikte Spanje op een scoreloos gelijkspel. Spanje knutselde de beste kansen bij elkaar, maar een sterke Justien Odeurs stopte onder meer een strafschop. De speelsters van Ives Serneels blijven na het verlies tegen Tsjechië wel laatste in groep B. Maandag staat de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk op het programma, woensdag 7 maart volgt een afsluitende plaatsingsmatch. 

Legear out, Gueye in bij STVV

STVV trekt naar Charleroi en rekent in 't geniep op een stunt. Dat moet dan wel zonder Legear. De Luikenaar heeft last van een trap op de kuit, een restant van de match in Oostende. Teixeira en Dussaut zijn na een week rust genezen van kleine blessures en zijn er opnieuw bij. Ook in de selectie Babacar Gueye. De Senegalese spits en huurling van Hannover '96 kwam voor het laatst in actie op 2 december 2017, de match in en tegen Zulte Waregem. Hij begint de match in principe op de bank.

Babacar Gueye.
Photo News Babacar Gueye.

Custovic laat Berrier opnieuw uit wedstrijdselectie

Opnieuw geen Franck Berrier in de wedstrijdselectie van KV Oostende, dat morgen in de Ghelamco Arena AA Gent bekampt. Net als vorige week tegen STVV kiest Adnan Custovic ervoor om Berrier thuis te laten. De Fransman was daar vorige week niet mee opgezet en uitte zijn onvrede via Twitter. Vandaag zit Berrier samen met het bestuur van Oostende om zijn contractsituatie te bespreken. Mogelijk wordt zijn contract na dit seizoen ontbonden omdat de spelmaker steeds meer als stoorzender binnen de groep aanzien wordt.

Franck Berrier.
Photo News Franck Berrier.

Essevee mist Coopman tegen Anderlecht

Tegenvaller voor Francky Dury. De coach van Zulte Waregem kan geen beroep doen op Sander Coopman tegen Anderlecht. De huurling van Club Brugge sukkelt met de adductoren. Ook Brian Hamalainen is onbeschikbaar, hij heeft last aan de knie. Voorts ontbreken De Mets (knie), Marcq (klierkloorts) en Harbaoui (geschorst) tegen de landskampioen. (VDVJ)

Sander Coopman.
Photo News Sander Coopman.

Standard en Mpoku worden op het matje geroepen, Congolees dreigt bekerfinale te missen

Standard en zijn vicekapitein Paul-José Mpoku moeten opnieuw een sanctie vrezen. Zowel de club als de middenvelder worden door het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vervolgd voor het tumult na de topper tegen Club Brugge (1-1) afgelopen zondag. Dat besliste het Bondsparket vandaag.

Na het laatste fluitsignaal stormde Paul-José Mpoku, die al gewisseld was, van de Luikse dug-out naar scheidsrechter Alexandre Boucaut. De vicekapitein van Standard was niet te spreken over een aantal discutabele fases en maakte zijn ongenoegen kenbaar aan de ref. In zijn kielzog volgden alle spelers van de Rouches, waardoor de stewards moesten tussenkomen om Boucaut af te schermen.

Boucaut nam de incidenten op in zijn wedstrijdverslag op en wijdde aandacht aan Mpoku enerzijds, maar ook aan "de algemene houding van de ploeg Standard". Het Bondsparket besliste op basis daarvan om zowel Standard als Mpoku voor de Geschillencommissie van 13 maart (14u00) te dagen.

Vorige week kreeg Mpoku in hoger beroep twee speeldagen schorsing, waarvan één effectief, voor de gebeurtenissen in de spelerstunnel van Zulte Waregem. Daardoor is de Congolees komende zaterdag geschorst tegen KV Mechelen. Er hangt hem echter ook nog een voorwaardelijke speeldag schorsing boven het hoofd. Aangezien Mpoku pas op 13 maart moet voorkomen, riskeert hij zo de bekerfinale tegen KRC Genk (17 maart) te moeten missen. De verplaatsing naar KV Oostende op de slotspeeldag van de reguliere competitie komt niet in gevaar.

Paul-Jose Mpoku.
Photo News Paul-Jose Mpoku.

Bondsparket vordert 1.000 euro boete tegen KV Kortrijk

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft 1.000 euro boete gevorderd tegen KV Kortrijk wegens het wangedrag van de supporters in de streekderby tegen Zulte Waregem (0-1).

Het team van scheidsrechter Erik Lambrechts constateerde dat supporters van de Kerels voorwerpen op het terrein in het Guldensporenstadion hadden gegooid. Lambrechts nam het incident op in zijn rapport. Het Bondspaket stelt KVK een minnelijke schikking van 1.000 euro voor. Als Kortrijk die boete weigert, moet de club op 13 maart voor de Geschillencommissie verschijnen.

Union komt er voor het gooien van projectielen in Tubeke op de slotspeeldag van de Proximus League (1B) vanaf met een voorwaardelijke boete van 500 euro, tenzij de Brusselaars dat schikkingsvoorstel niet aanvaarden. 

Photo News

Limbombe verlengt contract bij Club tot 2021

Anthony Limbombe heeft zijn contract bij Club Brugge verlengd tot 2021. Dat maakte blauw-zwart bekend op Twitter. Limbombe (23) speelt sinds 2016 bij blauw-zwart en de linkerflankspeler is dit seizoen een sterkhouder in de ploeg van trainer Ivan Leko. Limbombe was dit seizoen al goed voor 5 doelpunten en 7 assists.

"Het doet deugd dat het bestuur, de staff en de hele ploeg vertrouwen hebben in mij", aldus Limbombe op de website van Club. "Vorig seizoen had ik enkele moeilijkere maanden door een blessure, maar ik ben terug op niveau gekomen dankzij de steun van de hele club. Dit jaar voel ik mij fysiek terug top en het voelt goed om dat te kunnen tonen op het veld. We hebben dit jaar als team al mooie dingen bereikt, maar zijn er nog lang niet.”

Eupen en KV Mechelen krijgen videoref op slotspeeldag

Op de dertigste en laatste speeldag in de Jupiler Pro League worden videorefs voorzien voor de thuiswedstrijd van degradatiekandidaten Eupen en KV Mechelen. Dat heeft de Pro League vandaag bevestigd.

Omdat de belangen zo groot zijn, zullen er op 11 maart videorefs Achter de Kazerne en in de Oostkantons zijn. Bij de wedstrijd tussen Mechelen en Waasland-Beveren was al een Video Assistant Referee (VAR) voorzien. Op vraag van de Pro League stuurt het departement arbitrage ook een videoref naar Eupen, dat op de slotspeeldag Moeskroen ontvangt.

De Pro League wilde ook video-assistentie voor beide degradatiekandidaten voor komende zaterdag, wanneer alle wedstrijden van de voorlaatste speeldag gespeeld worden. Dat bleek echter niet haalbaar. Er staan voorlopig maar twee busjes op punt. Eentje daarvan staat ingepland voor Zulte Waregem-Anderlecht en dat kan niet worden verplaatst. Elke ploeg moet in de reguliere competitie immers drie keer thuis en drie keer uit een beroep kunnen doen op een videoref.

Daardoor zijn Eupen en Moeskroen dit seizoen de enige ploegen die zeven in plaats van zes keer konden profiteren van de videoref tijdens de reguliere competitie.

Met nog twee speeldagen te gaan staan Eupen en Mechelen respectievelijk vijftiende en zestiende met beide 24 punten. Ook het doelsaldo is gelijk, maar Eupen heeft meer gemaakte doelpunten

Photo News

OHL en Dequevy gaan in beroep tegen schorsing

OH Leuven gaat in beroep tegen de schorsing van Joeri Dequevy. De aanvallende middenvelder van OHL kreeg dinsdag een schorsing van drie speeldagen (waarvan twee effectief) en een boete van 600 euro wegens natrappen.

Dequevy werd door de Reviewcommissie op het matje geroepen, omdat hij in de wedstrijd tegen Beerschot Wilrijk op speeldag 27 in de Proximus League natrapte naar Tom Van Hyfte. Scheidsrechter Lothar D'hondt trok slechts geel, maar erkende dinsdag ter zitting van de Geschillencommissie dat hij rood had kunnen trekken. Omdat Dequevy in zeven jaar tijd geen enkele keer werd uitgesloten vond de commissie dat één schorsingsdag met uitstel verleend kon worden.

Het Bondsparket had echter zelf maar één speeldag effectief en één speeldag voorwaardelijk gevorderd. OH Leuven denkt dus te zwaar gestraft te zijn en tekent beroep aan. Dequevy, die zelf beweerde Van Hyfte enkel te willen doen struikelen, zou anders de eerste twee speeldagen van de play-offs missen.

De Geschillencommissie Hoger Beroep herneemt het dossier deze namiddag. 

Joeri Dequevy (rechts).
GMAX AGENCY Joeri Dequevy (rechts).

Eindelijk gesprek tussen Coucke en Van Holsbeeck

Dan toch. Marc Coucke heeft gisteren eindelijk een officieel gesprek gevoerd met Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck. Omstreeks 15 uur arriveerde Coucke op Neerpede, waarna hij meteen in dialoog ging met Van Holsbeeck. Het onderhoud duurde tot in de vooravond. Wat de twee hebben besproken, is niet in detail geweten, maar de toekomst van Van Holsbeeck op Anderlecht kwam gisteren niet aan bod. Het gesprek verliep wel in een zeer constructieve sfeer. Toch is het erg onzeker of Van Holsbeeck in de nieuwe structuur aan boord kan blijven. Volgende week staat er een nieuwe afspraak gepland.

Intussen ligt de weg voor Luc Devroe naar de landskampioen open. Sinds gisteren is zijn ontslag als gedelegeerd bestuurder bij KV Oostende helemaal afgerond. Devroe heeft nu geen enkele functie meer bij de kustploeg. Het is wachten op zijn officiële aanstelling bij Anderlecht, waar hij in principe de taken van Van Holsbeeck overneemt. (SK/PJC/TTV/MJR)

PHOTO NEWS

Bölöni plant stage, zelfs al wordt het play-off 2

Antwerp zou wel eens de eerste club kunnen zijn die aan play-off 2 deelneemt en tóch op stage vertrekt tussen de reguliere competitie en de start van de nacompetitie.

Laszlo Bölöni is niet van plan om zijn spelers na de reguliere competitie veel rust te gunnen. De Roemeen wil net als in januari opnieuw naar Spanje voor een trainingskamp. Zelfs als Antwerp naast play-off 1 grijpt, zou die stage naar alle waarschijnlijkheid doorgaan. De coach van de Great Old was tijdens de winterstop tevreden over de trainingsomstandigheden die hij op Spaanse bodem terugvond. In januari ging de Great Old al tien dagen naar Algorfa. De langste stage van alle Belgische teams bestond uit 13 trainingen en twee oefenwedstrijden.

Bölöni legde er flink de pees op en dat wil hij midden maart dus opnieuw doen. Op vrijdag 16 maart zou de hele delegatie vanuit Antwerpen richting Alicante vliegen voor een stage tot en met zondag 25 maart. Bölöni zoekt dus opnieuw zijn heil in Spanje voor een lange stage. Niet zomaar een week, maar negen dagen lang. Zo blijft hij trouw aan zijn stevige trainingsregime.

Bölöni tast al een heel seizoen de fysieke limieten van zijn team af. Ook bij deze vriestemperaturen traint Antwerp haast dagelijks meer dan twee uur lang. De spelers reageerden maar lauwtjes op het nieuws. De tiendaagse stage van twee maanden geleden werd een uitputtingsslag en zo komt er dus nog eentje aan. De slechte kwaliteit van de oefenvelden rond de Bosuil speelt mogelijk ook mee in de beslissing om naar de zon te trekken. Daar hoopt Bölöni over betere terreinen te beschikken. Rond de Bosuil wordt momenteel een nieuw kunstgrasveld aangelegd en er komt op korte termijn nog een extra veld rond het stadion van de Great Old. (SJH)

BELGA

Clement wacht warm onthaal op Freethiel

Philippe Clement mag morgen een warm onthaal verwachten bij zijn terugkeer naar de Freethiel.

Zo warm, dat ze bij Waasland-Beveren op alles voorbereid zijn. Zo zal Clement allicht extra (politie-)bescherming krijgen, en roepen de Beverse veiligheidsdiensten de supporters op om sportief te blijven. "Ludieke acties mogen, maar laat het ons plezant houden", luidt het. Op sociale media wordt de laatste dagen steeds luider opgeroepen tot acties tegen Genk, omdat het Ibrahima Seck kwam wegplukken, maar vooral Clement wordt geviseerd. Vorige week nog werd Waasland-Beveren veroordeeld tot het betalen van 25.000 euro boete nadat er op Lokeren bierbekertjes op het veld werden gegooid. (MVS)

Photonews19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan van Renesse

  Over euthanasie kan je al eens van mening verschillen. Maar in het geval van Geert Thijs en nog zo'n paar, bv Gert Lans, moet je dat toch eens serieus overwegen....Hun ziekte is zeer pijnlijk en ongeneeslijk. Daarenboven heeft de patiënt de neiging om normale,gezonde mensen te besmetten, en te overtuigen dat hij gezond is. Je zal er als psychiater maar aan beginnen.Sterkte aan de familie!

 • Steven Moreels

  Het gaat hier over "enkelingen" zegt men bij Club. Een dooddoener natuurlijk. Meteen alles onder de mat geveegd, want deze "supporters" zijn heilig, de 13de man natuurlijk.

 • Roos Desreveaux

  Mijnheer Thijs wordt zeker allergisch als hij artikels leest over brugge en dat instinctief de naam Verhaeghe en de Brugse bond naar boven komt.Zo een reacties moet we negeren, want zoals Mijnheer cappelle zegt,heeft hij gelijk. Het gaat hier nog om een ongekende ziekte bij mensen die een allergie hebben tegen bepaalde mensen en clubs.Dit is ongeneeslijk vrees ik.

 • rik cappelle

  Spijtig voor mensen als Geert Thijs dat "selectief lezen" niet erkent is als ziekte en er mede daardoor na doktersraadpleging geen terugbetaling door het ziekenfonds bestaat. Maar bij zulk een erg geval......misschien toch eens proberen.

 • Fabrice Braccio

  Wat een grap.Ik kan alleen maar vaststellen dat als Standard op het matje moet geroepen worden door de bond er nooit procedurefouten zijn.Ze kunnen anders de beker al gewoon aan Genk geven niet?