Football Talk België (14/05). Vijf duels schorsing voor Harbaoui - 6.000 supporters tekenen petitie voor vrijspraak KVM en W.-Beveren - Kara verlost van rugpijn

Photo News

Antwerp krijgt 5.000 euro boete voor bierbekers richting Preud’homme 

De Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft een boete van 5.000 euro opgelegd aan Antwerp, nadat supportersincidenten tegen Standard in het Bosuilstadion voor de tijdelijke stillegging van de wedstrijd hadden gezorgd.

De opener van speeldag 6 in play-off 1 tussen Antwerp en Standard op 26 april werd na 75 minuten stilgelegd door scheidsrechter Nathan Verboomen. Ondanks een verzoek tot kalmte van de stadionomroeper eerder in de tweede helft, werd Standard-trainer Michel Preud’homme met bekertjes bier bekogeld vanuit de eretribune van Antwerp. Na tien minuten gedwongen pauze kon de match incidentloos uitgespeeld worden. De Great Old won de potige match met 2-1.

Het Bondsparket vervolgde het stamnummer 1 op basis van de verslagen van ref Verboomen en match delegate Rudi Mannaerts, die melding maakten van het werpen van projectielen. Volgens substituut-procureur Chris Van Den Bossche heerst er nultolerantie tegen dergelijke incidenten. Dat er nu ook bierbekers naar personen op het veld gegooid werden was voor hem een bezwarend element, en dus werd de maximumboete gevorderd.

Het pleidooi van advocaat Thomas Machtelinckx, die onder meer wees op een provocatie van een reservespeler van de Rouches, kon de Geschillencommissie niet overtuigen om een lichtere sanctie op te leggen. Dat Antwerp drie daders kon identificeren en hun dossiers overmaakte aan de politie evenmin. “Hoe beperkt het gooien van projectielen ook was, er moet een nultolerantie van kracht zijn. De antecedenten in hoofde van Antwerp tonen absoluut ook geen positieve trend aan, zelfs al nam de club heel wat maatregelen om zo’n incidenten te vermijden”, aldus het vonnis.

Er hangt Antwerp voor bovenstaande feiten ook nog een straf van 25.000 euro boven het hoofd bij de Pro League. De beslissing daarover werd uitgesteld naar de eerstvolgende raad van bestuur. 

Michel Preud'homme op de Bosuil.
Photo News Michel Preud'homme op de Bosuil.

Harbaoui vijf wedstrijden geschorst

De Geschillencommissie van de KBVB heeft Hamdi Harbaoui een schorsing van vijf wedstrijden en een boete van 5.000 euro opgelegd. De spits van Zulte Waregem kreeg vorig weekend al na tien minuten rood nadat hij een elleboogstoot had uitgedeeld aan Kortrijk-verdediger Hines-Ike. Het bondsparket deed Harbaoui geen voorstel tot minnelijke schikking en dus boog de Geschillencommissie zich vandaag over de strafmaat. De schorsing van Harbaoui gaat pas donderdag in, waardoor hij vanavond op het veld van Waasland-Beveren nog in actie kon komen. De Tunesische aanvaller bracht zijn doelpuntentotaal op 25 stuks..

Zulte Waregem kan nog in beroep gaan tegen het vonnis, dat wordt dan vrijdag behandeld door de Geschillencommissie Hoger Beroep.

Dubbel zo groot scherm op Genkse Stadsplein voor Anderlecht-Genk

De wedstrijd tussen Anderlecht en Racing Genk op de negende speeldag van play-off 1 van de Jupiler Pro League zal donderdag opnieuw op het Stadsplein in Genk op groot scherm te zien zijn. Dat laat de stad Genk weten.

Afgelopen zondag zakten zo’n 7.000 Genk-fans af naar het grote scherm op het Stadsplein voor de match van Genk op het veld van Club Brugge. De Limburgers verloren, maar liggen nog altijd in poleposition voor de titel.

De supporters zullen het duel ditmaal op een dubbel zo groot scherm -45m² in plaats van 21m²- kunnen volgen

De Genkfans op het Genkse Stadsplein tijdens Club Brugge - Racing Genk
Tony Van Galen De Genkfans op het Genkse Stadsplein tijdens Club Brugge - Racing Genk

6.000 supporters tekenen petitie voor vrijspraak KV Mechelen en Waasland-Beveren

Via een petitie vragen voetbalsupporters aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) om de clubs KV Mechelen en Waasland-Beveren buiten schot te houden bij de bestraffing in het matchfixingdossier. De online petitie rondde vanochtend de kaap van 6.000 handtekeningen.

Het protest werd vorige week opgestart door Remko Horemans. Op een week tijd verzamelde de supporter van KV Mechelen meer dan 6.000 handtekeningen. “Als er wedstrijdvervalsing plaatsgevonden heeft, laat dan de individuen die ervoor verantwoordelijk zijn daarvoor opdraaien. Maar straf de clubs KV Mechelen, Waasland-Beveren, hun supporters, hun spelers, hun trainers en de bonafide bestuurders niet”, klinkt het in de oproep van Horemans via het campagneplatform Avaaz. Hij vraagt ook om het ontslag van bondsvoorzitter Gérard Linard en bondsprocureur Kris Wagner.

KV Mechelen werd samen met Waasland-Beveren en dertien andere beklaagden voor de Geschillencommissie Hoger Beroep gedaagd in een matchfixingschandaal dat mogelijk op het einde van vorig seizoen heeft plaatsgevonden. Deze week kondigt zich aan als een cruciale week in het tuchtdossier, dat zaterdag van start moet gaan met de pleidooien van de vijf tussenkomende partijen en de beklaagde spelersmakelaars. Tenminste, als de ondernemingsrechtbank van Brussel geen roet in het eten gooit.

Donderdag bepleit KV Mechelen immers zijn zaak voor een Brusselse kortgedingrechter. Malinwa vindt dat zijn rechten van verdediging geschonden zijn. Enerzijds is er volgens KV Mechelen te weinig tijd om het tuchtproces grondig te voeren. Ter herinnering: er moeten tussen 18 en 28 mei zes zittingen plaatsvinden en er moet voor 30 juni een uitspraak zijn. Anderzijds heeft KV Mechelen toegang gevraagd tot het volledige strafdossier van het federaal parket, omdat de club de mening is toegedaan dat daar ook elementen instaan die haar vrijpleiten.

Terwijl het tuchtdossier tegen de clubs en 13 beklaagden deze week wordt opgestart, is het strafrechtelijk onderzoek van het federaal parket nog steeds aan de gang.

BELGA

Arnesen bij Griekse bekerfinale

Het nuttige aan het aangename gekoppeld. Frank Arnesen woonde afgelopen weekend live de Griekse bekerfinale PAOK-AEK Athene (1-0) bij. De technisch directeur van Anderlecht, die een verleden bij PAOK heeft, praatte er met de Griekse topclubs vooral over overbodige RSCA-voetballers. Zo is het geweten dat AEK graag Ognen Vranjes en Luka Adzic wil aantrekken. Sowieso heeft Anderlecht een teveel aan contractspelers, mogelijk kunnen de Grieken helpen. (PJC)

Frank Arnesen.
Photo News Frank Arnesen.

Kara verlost van rugpijn

De rugpijn is verdwenen. Kara Mbodj heeft de groepstrainingen hervat bij Anderlecht. De Senegalese verdediger ontbrak tegen Antwerp, maar het heeft er alle schijn van dat hij tegen ex-club Racing Genk wel zal kunnen spelen. Mocht Kara effectief inzetbaar zijn, dan is de kans groot dat hij in de basis Bubacarr Sanneh vervangt - op de Bosuil was die zeker niet geweldig. Nog dit: hoewel het contract van Kara tot 2020 (met optie) loopt, menen insiders dat een vertrek voor RSCA wel bespreekbaar is wegens zijn zware loon. Kara zelf staat niet te springen om te vertrekken. (PJC)

Mpoku en Fai trainen mee bij Standard

Standard blijft sukkelen met blessures. Naast Orlando Sá, Zinho Vanheusden - voor hen is het seizoen voorbij -, Carcela, Emond en Djenepo is nu ook Bokadi twijfelachtig voor de wedstrijd van donderdag tegen Club Brugge. De verdediger sukkelt met de dij. Zowel Mpoku als Fai sloten gisteren opnieuw aan bij de groep.Het is afwachten of zij Club Brugge halen. (FDZ)

Paul-Jose Mpoku.
BELGA Paul-Jose Mpoku.

Laatste kans op topschutterstitel voor Harbaoui

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Het Bondsparket besliste om Hamdi Harbaoui vandaag voor de Geschillencommissie te dagen na zijn elleboog tegen KV Kortrijk. Daardoor treedt de - wellicht zware - schorsing pas vanaf morgen in werking. Zo krijgt Harbaoui straks tegen Waasland-Beveren nog een laatste kans om zijn doelpuntentotaal op te schroeven. Als dat niet lukt, heeft Ally Samatta aan één doelpunt genoeg om de Tunesiër van een derde Gouden Stier te houden. (VDVJ)

Hamdi Harbaoui.
BELGA Hamdi Harbaoui.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jose Van Hauwaert

  Bondsreglement is door alle ploegen gekend en ondertekend, en daar zel een petitie niets aan veranderen. Vals spelen is degraderen, spijtig wel, want 2 sympathieke clubs en waardige 1 klassers.

 • Norbert Deploige

  De oplossing voor de supporters van KVM kan heel simpel zijn. Wordt supporter van een andere club. Toch eenvoudig en geen zorgen meer.

 • Erwin Toppets

  Herman, het zou gaan om het niet melden van. Nu plots weet men het weer maar toen heeft men geen melding gedaan van fixing blijkbaar.

 • Maria van de Beek

  heel de club riep: "we gaan met zijn allen", iedereen die iets zei over matchfixing werd de mond gesnoerd en beschuldigd van het destabiliseren van KVM. Het bestuur zegt dat er niks is gebeurt en de supporters tekenen een petitie tegen hun eigen bestuur. Hier is iets heel hypocriet gaande. Het kan toch niet dat je het bestuur gewoon vervangt als je betrapt wordt...

 • Arthur Van Aerschot

  Eruit met de bedriegers. Schrapping van de bondslijst is de juiste beslissing. Wie wil er nu nog naar de voetbal gaan als er gesjoemeld wordt.