Filip Joos roept op tot staking scheidsrechters

BELGA
In een column in de krant De Morgen hekelt sportverslaggever Filip Joos het artikel op de website van Club Brugge waarin blauw-zwart ref Alexandre Boucaut, die zondag de topper leidt op Standard, als zondebok afschildert. Joos vindt de actie van Club meer dan één brug te ver en roept zelfs op tot een scheidsrechtersstaking. Hieronder enkele uittreksels.

"Een ploeg die de scheidsrechter van de volgende (!) wedstrijd op de eigen website in diskrediet brengt, het is in- en intriest, het is een van de weinige grenzen waarvan ik dacht dat de voetbalwereld ze nooit zou overschrijden. Helaas. Helaas voor het voetbal, maar ook voor de Clubsupporters, die dit niet hebben verdiend. Dit bericht besmeurt een eventuele titel, waar ze al zo lang naar snakken."

"Met voorbedachte rade de boel opstoken voor een op zich al bijzonder geladen Standard - Club Brugge, een wedstrijd waar elke spoedverpleger bij een blik naar de twee coaches langs de lijn zich in de haren krabt en denkt 'ik heb er al voor minder in een dwangbuis gehesen', is, en ik wik mijn woorden, crimineel."

"Neem het van mij aan: ref Boucaut verkeert in de onmogelijkheid te arbitreren, nu zondag. Vrij in het hoofd, de eerste voorwaarde om goed te fluiten, kan hij onmogelijk zijn. Elke beslissing zal tegen het licht van het waanzinnige websitebericht gehouden worden. Om te beginnen in de knarsende tandradertjes van zijn eigen geest. Wat te doen? Boucaut van de match halen kan niet, want dan geef je toe aan chantage en schep je een gevaarlijk precedent. Neen, er rest de arbiters maar één oplossing. Staken. Op alle velden. Geen eersteklassevoetbal dit weekend."

"Daar hebben de fluiteniers voor aanvang van het seizoen even mee gedreigd. Omdat ze meer wilden verdienen. Elk onderzoek naar jobtevredenheid wijst uit dat niet zozeer een salarisverhoging gelukkig maakt, maar wel het respect dat je krijgt voor geleverde arbeid,  de voldoening die je ervaart. Die mogelijkheid heeft Club Brugge gisteren omstreeks 16u op brutale wijze van Boucaut afgenomen."