Ex-topman Telenet Ronny Verhelst volgt Ivan De Witte op bij Pro League

BELGA
Ronny Verhelst is vandaag unaniem aangesteld als nieuwe voorzitter van de Pro League. Dat maakte de Pro League vanavond bekend. Hij volgt er aftredend voorzitter Ivan De Witte op. De aanstelling van de voormalige topman van Telenet hing al een tijdje in de lucht. Sport/Voetbalmagazine pakte eind mei al met het nieuws uit, maar de Pro League nuanceerde kort nadien die berichtgeving door het "al te voorbarig" te noemen. Ook vanavond werd gemeld dat de geplande hervorming van de bekercompetitie minstens de komende drie seizoen niet doorgaat.

De 48-jarige Verhelst is sinds april 2011 ceo van Tele Columbus, de op twee na grootste kabeloperator in Duitsland, en woont momenteel in Berlijn. Na jobs bij Belgacom, spaarbank Anhyp en PricewaterhouseCoopers haalde een headhunter Verhelst in 2001 naar Telenet. Daar was hij negen jaar lid van het directiecomité. De van opleiding psycholoog was er onder meer betrokken bij de overname van Canal+, het digitaletelevisieproject en de ontwikkeling van Prime. Eindigen deed Verhelst er als executive vicepresident Public Affairs en ceo van de mobiele poot Telenet Mobile. Met die jobtitel was hij de nummer twee van het Mechelse bedrijf, na Duco Sickinghe.

Onafhankelijke
Met Verhelst krijgt de Pro League met een jaar vertraging eindelijk zijn onafhankelijke, voltijds bezoldigde voorzitter. Zijn voornaamste opdracht zal erin bestaan de banden van het Belgische profvoetbal met de politiek, de media en het bedrijfsleven aan te halen, maatregelen te treffen ter verbetering van de stadioninfrastructuur, en de commerciële inkomsten op te trekken.

BELGA

Reactie Verhelst
"Ik wil vooral eerst luisteren en dan pas tot actie overgaan. Maar het doel is zeker het Belgische voetbalproduct optimaliseren", liet de voormalige topman van Telenet duidelijk verstaan. "Maar ik ken wel veel van sport en ik hou van mooi voetbal. Ik wil in de eerste plaats luisteren naar alle betrokken partijen, niet enkel naar de clubs. Daarna zal ik pas handelen in samenwerking met directeur-generaal Ludwig Sneyers. Niet uit de voetbalwereld komen is zeker een voordeel. Ik wil de grote strategische lijnen van de Pro League uittekenen en om dat te doen moet je het voetbal als een product kunnen zien."

Play-offs
Een ander belangrijk punt dit seizoen bij de Pro League zijn de play-offs. Voor het einde van volgend seizoen moet er immers bekeken worden of de formule in de toekomst zal blijven bestaan. "Ik heb daar momenteel nog geen mening over. Ik maak enkel gebruik van feiten en distantieer me steeds van geruchten. Ook een Beneliga is niet van de tafel. Als dat voor iedereen aantrekkelijk is, waarom zouden we het dan niet overwegen? Maar het is nog te vroeg om daarover uitspraken te doen."

Bekerformule toch behouden
De huidige formule van de Beker van België blijft nog minstens drie seizoenen behouden. Dat maakte aftredend Pro League-voorzitter Ivan De Witte bekend. De eersteklassers waren nochtans ontevreden over de huidige formule, waarin ze te weinig bescherming genieten. De bond legde onlangs een nieuw voorstel op tafel, maar daar konden de meeste clubs zich niet in vinden.

Ronny Verhelst hier links op een archieffoto met veldritpaus Hans van Kasteren.
BELGA Ronny Verhelst hier links op een archieffoto met veldritpaus Hans van Kasteren.