Ex-spits Club niet onder indruk van Mourinho: "The Special One? Dat is overdreven"

PHOTO_NEWS
Bij Club Brugge zijn ze altijd blij als ze een oude bekende mogen verwelkomen en deze week is dat niemand minder dan Edgaras Jankauskas. De 40-jarige Litouwer is op bezoek bij zijn ex-club om er zijn trainersdiploma te kunnen behalen. Dat hij uitgerekend voor Brugge koos, is hoegenaamd geen toeval. "Ik verdiende mijn boterham bij meer dan tien clubs, maar Club was met grote voorsprong de meest familiale."

Jankauskas - toen CSKA Moskou - kwam in de herfst van 1997 naar Brugge en zou in West-Vlaanderen blijven tot begin 2000, toen versierde hij een transfer naar het Spaanse Real Sociedad. De sterke Litouwer zou uiteindelijk afklokken op 5.299 officiële minuten, verdeeld over 73 wedstrijden. Hij scoorde daarin 22 doelpunten voor blauw-zwart. Uiteindelijk zou de international nog een waslijst aan clubs afwerken alvorens in 2011 zijn schoenen aan de haak te hangen.

Onderaan ladder beginnen
En nu dus het trainersvak: "Ik was de afgelopen jaren al enkele keren assistent - onder andere bij het Schotse Hearts - en dat beviel mij uitstekend", stelt Jankauskas. "Zelf ooit hoofdcoach worden, is uiteraard de uitdaging. Bij Club Brugge? Laat ons vooral niet te hard van stapel lopen. Ik wil eerst en vooral dat diploma in handen krijgen en daarna onderaan de ladder beginnen. Het kan in elk geval een voordeel zijn dat ik op een hoog niveau gespeeld heb. Het dwingt respect af bij de spelers. Al is het geen absolute vereiste, kijk maar naar mijn coach bij FC Porto, José Mourinho. Hij had geen voetbalverleden."

Pers smult van Mourinho
De onder vuur liggende coach van Chelsea is dus geen onbekende voor de ex-aanvaller van Club want onder zijn hoede won hij bij Porto de UEFA Cup en de Champions League: "Mourinho wordt volop omschreven als 'The Special One'. Puur op voetbalvlak is dat misschien toch wat overdreven. Al is hij natuurlijk een steengoede coach. De Portugees is ook graag gezien bij de media door zijn quotes en opvallende reacties. Journalisten smullen daarvan. Het verkoopt en het wordt extreem veel bekeken op tientallen televisiestations. José Mourinho geniet ervan als hij persmensen op zijn eigen typische manier op hun honger kan laten zitten. Wie zijn recente reactie en vooral mimiek na de nieuwe nederlaag van Chelsea tegen Liverpool heeft gezien, zal het bevestigen."

BELGA
AFP