Essevee weet weer wat verliezen is aan Gaverbeek na 1-2 tegen Anderlecht

PHOTO_NEWS
Anderlecht moet nog tot zondag wachten om de 33ste landstitel te vieren. Een paars-wit met twee gezichten toonde zich aan de Gaverbeek sterker dan Zulte Waregem: 1-2. Anderlecht domineerde de hele eerste helft en liet Essevee alle hoeken van het veld zien. Kouyaté en Bruno, die alle tijd en ruimte kregen van de verdedigers van Zulte Waregem, brachten de bezoekers op rozen. Na de pauze speelde Anderlecht nonchalanter en op die manier kwam het nog bijna in de problemen. Nuytinck gleed de aansluitingstreffer voorbij Proto in eigen doel. Zulte Waregem bleef drukken, maar de bezoekers hielden stand. Essevee weet weer wat verliezen is aan de Gaverbeek.

Na vanavond is het duidelijk: Anderlecht is na de zege tegen Zulte Waregem op weg naar zijn 33ste landstitel. Enkel als paars-wit zondag verliest tegen Lokeren en Standard aan het langste eind trekt tegen Racing Genk, dan klimmen de Rouches alsnog over Anderlecht naar de eerste plaats. Paars-wit maakte in elk geval veel indruk in de eerste helft. De manschappen van trainer Besnik Hasi zetten de thuisploeg meteen vast en legden bij momenten knappe acties op de grasmat. Zulte Waregem wist niet meer van welk hout pijlen te maken. De verdedigers stonden positioneel slecht en lieten de aanvallers van Anderlecht alle tijd en ruimte om hun ding te doen.

Mourinho
De eerste kans was voor de bezoekers. Rechtervleugel Najar kwam plots oog in oog te staan met Bossut, maar de doelman had een knappe voetreflex in huis. Een 'wake up call' voor Zulte Waregem, zo dachten we, maar niets was minder waar. Ook de sterren van Essevee gaven niet thuis. Leye, in de ploeg gekomen in de plaats van de geschorste Conte, was zeer zwak en ontbrak duidelijk nog matchritme. Die andere ster, Thorgan Hazard, kwam niet in het spel voor. Misschien was de broer van Eden onder de indruk van de omstandigheden, zeker nu José Mourinho in de tribune zat.

Geen goal Mitrovic, wel Kouyaté en Bruno
Net voor het kwartier leek Anderlecht op voorsprong te klimmen, maar een goal van Mitrovic werd onterecht afgekeurd. Een minuut later was het wel raak toen Kouyaté zich voorbij enkele verdedigers wurmde en de 0-1 voorbij Bossut in doel plaatste - frommelde is misschien een betere woordkeuze. Halfweg de eerste helft miste diezelfde Kouyaté dé kans op de 0-2. De actie begon bij Najar, die doelman Bossut omspeelde en de bal panklaar legde voor Kouyaté. De Senegalese middelvelder schoot de bal over het lege doel - nu ja, er stonden nog twee verdedigers. Bruno deed wat Kouyaté niet kon, namelijk scoren. Mitrovic stuurde Bruno weg en de man in vorm omspeelde Bossut en duwde de 0-2 in doel. De thuisploeg reageerde met een knal van Sylla, maar Proto duwde de bal in hoekschop. Neen, Zulte Waregem was een hapje voor een sterk Anderlecht.

PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS

Owngoal Nuytinck
Na de pauze gooide Dury met N'Diaye en Caceres twee verse krachten in de ploeg. Skulason en Leye bleven in de kleedkamer. Twee prima wissels, zo bleek al snel. Zulte Waregem kwam steeds beter in de wedstrijd en duwde Anderlecht geleidelijk aan richting eigen doel. Elke tweede bal was voor Essevee, maar grote kansen bleven uit. Sylla kon een prima voorzet van een betere Hazard niet in doel verlengen en een afstandsschot van Kums zoefde over. De thuisploeg kreeg uiteindelijk loon naar werken toen Nuytinck een voorzet van De fauw in eigen doel gleed. Van de pletwals van Anderlecht bleef werkelijk niets over. Ondanks de aanhoudende druk van de thuisploeg hielden de soldaten van Hasi stand.

Zondag om 14u30 staat de laatste speeldag op het programma. Met Anderlecht en Standard blijven er slechts twee titelkandidaten over. De Brusselaars hebben thuis tegen Lokeren genoeg aan een punt om zich voor de 33ste keer tot landskampioen te laten kronen.

BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
BELGA
BELGA
BELGA