Er is akkoord rond scheiding tussen prof- en amateurclubs

Ludwig Sneyers: "Ik hoop wel dat we dit dossier zo snel mogelijk kunnen afsluiten, het zou zonde zijn om een seizoen te verliezen."
PHOTO_NEWS Ludwig Sneyers: "Ik hoop wel dat we dit dossier zo snel mogelijk kunnen afsluiten, het zou zonde zijn om een seizoen te verliezen."
De leden van de Pro League, de belangenvereniging van de Belgische eersteklassers, zijn akkoord om een historische scheiding tussen het prof- en het amateurvoetbal in de Belgische competities door te voeren. De Pro League baseert zich hiervoor op de belangrijkste principes in het plan dat Johan Plancke, gedelegeerd bestuurder van tweedeklasser Roeselare, eerder deze week lanceerde. "De eerste- en tweedeklassers moeten nu zo snel mogelijk een akkoord vinden", vertelde Pro League-CEO Ludwig Sneyers na de algemene vergadering.

"Over de belangrijkste principes in het plan-Plancke is iedereen het eens, alle eersteklasseclubs zitten op dezelfde lijn: de scheiding tussen amateur en profclubs moet zuurstof geven aan de 24 resterende profclubs. Vandaag hebben we beslist dat voorstel verder uit te werken. Het is nu aan onze werkgroep, met daarin Mehdi Bayat (Charleroi), Joseph Allijns (KV Kortrijk), Johan Timmermans (KV Mechelen), Vincent Mannaert (Club Brugge) en mezelf, om dit uit te voeren. De tweedeklassers moeten kijken of er voor hen genoeg draagvlak is. Vervolgens moeten de eerste- en tweedeklassers een beslissing nemen, maar niet in de media", aldus Sneyers. Zaterdag is er alvast een vergadering van de Nationale Voetballiga, waarop het voorstel zal worden besproken.

Het nieuwe competitieformat kwam er op aangeven van tweedeklasser SV Roeselare, waardoor het veel meer kans op slagen heeft. Ook de tweedeklassers moeten immers hun akkoord geven omtrent de competitiehervorming en staan voor een lastige evenwichtsoefening. Zaterdag is er alvast een vergadering van de Nationale Voetballiga, waarop het voorstel zal worden besproken.

Nog tot 30 juni
In het voorstel van Johan Plancke blijft er in eerste klasse plaats voor zestien ploegen, tweede klasse wordt afgeslankt tot acht ploegen. In totaal is er dus plaats voor 24 profclubs, vanaf derde klasse spelen de clubs met een amateurstatuut. "In principe is in het format alles aanwezig om snel tot een akkoord te komen. De basis is er, maar er zijn nog heel wat details die besproken moeten worden, zoals een aangepast licentiesysteem voor tweede klasse. Ooit hebben we 15 maart vooropgesteld als deadline, maar dat is zeker niet bindend. In theorie hebben we nog tot 30 juni (einde van de voetbaljaargang) om akkoorden te sluiten. Ik hoop wel dat we dit dossier zo snel mogelijk kunnen afsluiten, het zou zonde zijn om een seizoen te verliezen", besloot Sneyers.

Stille dood
Over de competitiehervorming in eerste en tweede klasse wordt er al maanden gepraat. Medio oktober kwam er op vraag van de Nationale Voetballiga een voorbereidende vergadering. De tweedeklassers waren al langer vragende partij voor een hervorming van het huidige competitiesysteem, dat voor heel wat tweedeklassers niet meer leefbaar is. Heel wat ploegen ondervinden momenteel problemen om te voldoen aan de voorwaarden voor een licentie voor volgend seizoen. Eind december lanceerde de Nationale Voetballiga een eerste voorstel, met zestien clubs in tweede klasse en afschaffing van Play-off III. De Pro League zag er echter geen meerwaarde in. Nadien kwamen AA Gent-voorzitter Ivan De Witte, de grondlegger van de huidige formule met play-offs, en Standard-preses Roland Duchâtelet nog met voorstellen op de proppen, maar hun plannen stierven al snel een stille dood.