Een premie van Club of Genk voor spelers van Anderlecht of Standard? Dat mag niet

Rits (l) in een kopduel met Malinovskyi.
BELGA Rits (l) in een kopduel met Malinovskyi.
Stel u even voor dat Club Brugge donderdag een premie zou willen geven aan de spelers van Anderlecht om te winnen van RC Genk. Of dat de Limburgers Standard zouden willen betalen om extra hun best te doen tegen blauw-zwart. Het bondsreglement is duidelijk: mag niet.

In Nederland zou het wel zomaar kunnen, getuigde voormalig voetballer Hedwiges Maduro voor de wedstrijden van Ajax en PSV van het voorbije weekend. “Het mag, niet om te verliezen, maar wel om te winnen. Het is legaal, dus leg ergens maar 50.000 euro cash in de kleedkamer bij een kleine club die niets meer te winnen of te verliezen heeft. Het gebeurt in Nederland.” Maduro voegde er aan toe dat hij in het verleden ook in Spanje te maken kreeg met aanmoedigingspremies, maar daar is dat intussen bij wet verboden. Ook in Frankrijk, Engeland, Italië en Duitsland zijn aanmoedigingspremies uit den boze.

Competitievervalsing

Bij ons zijn ze evenzeer verboden. Het bondsreglement voorziet twee artikels die daar duidelijk over zijn. Om te beginnen is er artikel B308, dat stelt: “Geen enkele club mag direct of indirect deelnemen aan het bestuur en/of de sportieve activiteiten van een andere club die deelneemt aan eenzelfde officieel kampioenschap.”

Artikel B2006 is zelfs nog explicieter. Onder competitievervalsing wordt onder meer verstaan: “Het aanbieden of geven van een voldoende belangrijk geacht voordeel aan spelers van een andere dan zijn eigen club, die wegens haar klassering belang heeft bij het resultaat van de wedstrijd.”
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik cappelle

  Wie is er nu eigenlijk den domste, Deploige of Deprez ? Dat zijn er twee die hier telkens komen vertellen dat Van den Driessche een West-Vlaming is ! Sedert wanneer ligt St Denijs Westrem in West-Vlaanderen ? Of zouden wij "rijke" West-Vlamingen al een stuk van Oost-Vlaanderen geannexeerd hebben misschien ?

 • Norbert Deploige

  Alles en nog wat doet de pers om alles op te jutten en Genk te destabiliseren . Het ligt er zo vingerdik op dat Brugge waar zij via VTM sponsor zijn voor Club alles uit de kast haalt . De supporters vechten elk fluitsignaal aan dat tegen hun ploeg gefloten wordt. Verleden zondag waren er dat 16 op 25 min tijd. Nu vechten ze de aanstelling van Boucaut weer aan ......tuurlijk ze hadden liever de West-Vlaming van vorige zondag gewild. Dat noemt zich de tofste ploeg van het land och arme .

 • phil grey

  anderlecht hoeft dit jaar geen premies uit te delen , sportief en financieel zit hun seizoen erop!

 • Nicolas Van Hoecke

  We spelen sowieso in een vervalste competitie met de halvering van de punten dus wat maakt het uit...

 • pierre De Smet

  Maar stel iemand is supporter ( particulier ) van ploeg A , ploeg B zit A op de hielen en geeft ploeg C een aanmoedigingspremie dat kan in feite want die heeft niks te zien met B of C is dus een hiaat in de voetbond wetgeving