Een oefenwedstrijd tegen een eersteklasser, wat kost dat?

BELGA
De komende weken staat er elke dag wel ergens een oefenwedstrijd gepland. Maar wat vragen onze eersteklassers eigenlijk aan die kleine clubs?

Standard: 25.000 euro

De Rouches vragen doorgaans 25.000 euro, inclusief BTW. Er kan wel onderhandeld worden over de prijs. Soms zakt die tot 15.000 euro.

PHOTO_NEWS

Club Brugge: 15.000 euro + merchandisingstand

Club incasseert om en bij de 15.000 euro voor een oefenduel. Het verlangt ook dat er een merchandisingstand van blauw-zwart aan het stadion staat.

Anderlecht: vanaf 7.000 euro

Opvallend: de recordkampioen is niet de duurste vogel. Wie tegen Anderlecht wil oefenen, betaalt een bedrag tussen 7.000 en 15.000 euro. Bevriende clubs moeten de ticketverkoop delen.

RC Genk: 5.000 euro

Een vijfde van wat Standard vraagt, een derde van wat Club wil. Genk is blij met 5.000 euro. En mocht de oefenpartner financieel in de problemen komen door onverwachte kosten, springt Genk bij.

KV Mechelen: 4.000 - 5.000 euro

Kleinere ploegen tellen zo'n 5.000 euro neer om KV Mechelen op bezoek te krijgen. Wanneer er geoefend wordt tegen Genk, wordt de opbrengst gelijk verdeeld.

KV Oostende: 2.000 - 5.000 euro

Afhankelijk van de reeks waarin de sparringpartner speelt en hoe de inkomsten verdeeld worden, vraagt KVO een bedrag dat varieert van 2.000 tot 5.000 euro.

PHOTO_NEWS

STVV: 1.000 - 5.000 euro

De neo-eersteklasser houdt rekening met de afstand en de onkosten zoals de busreis. Aan een tweedeprovincialer wordt er ook minder gevraagd dan aan een tweedeklasser.

OHL, Zulte Waregem, Lokeren en Waasland-Beveren: gratis, MAAR...

De vier bovenvermeldde clubs vragen enkel 50% van de inkomsten. OHL wil daar bovenop net als Waasland-Beveren nog verplaatsingskosten vergoed zien, Essevee wil een onkostenvergoeding (onder meer Hamme, Oudenaarde, Harelbeke en Deinze stemden daarmee in) en Lokeren dat er na elke oefenwedstrijd een maaltijd ter beschikking is voor zijn spelers (+ verplaatsingskosten).

PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS

AA Gent: 50% van de ticketverkoop

Tegen de nieuwe landskampioen spelen, kost amper iets. Gent is tevreden met de helft van de ticketverkoop. Er is wel een minimumbedrag van 3.000 euro vastgelegd.

PHOTO_NEWS
BELGA

Westerlo: "Leefbare tarieven"

Manager Herman Wijnants: "Westerlo heeft al jaren niet de gewoonte om veel geld te vragen. Het moet leefbaar blijven voor andere clubs." Tegen buitenlandse tegenstanders hanteert Westerlo het principe van een heen- en terugwedstrijd.

KV Kortrijk: gratis of gedeelde recette

Het West-Vlaamse Vlamertinge hoeft niets te betalen, de meeste andere clubs - zoals Harelbeke - delen de recette met KV Kortrijk.

Charleroi: gratis

Mehdi Bayat, algemeen directeur: "Binnenkort oefenen we in Mariembourg tegen Virton, puur voor het plezier. Meestal vragen wij niets."

Moeskroen: gratis verplaatsing

Moeskroen speelt in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zeven oefenmatchen. RMP vraagt daarvoor niets in ruil, enkel de verplaatsingsonkosten.

BELGA
BELGA