Een Nederlandse coach bij Anderlecht: in het verleden telkens prijs

John van den Brom met Cheikhou Kouyaté.
BELGA John van den Brom met Cheikhou Kouyaté.
Fred Rutten wordt de zesde Nederlandse trainer van Anderlecht. Geen van zijn vijf voorgangers verliet Brussel met lege handen.

Hans Croon (1975-1976)

In het rijtje Nederlandse trainers die een Europese beker veroverden, wordt de naam Hans Croon vergeten. Maar hij flikte het wel degelijk, mét Anderlecht. In het enige seizoen dat hij het voor het zeggen had bij de Brusselaars pakte hij behalve de beker van België ook de Europa Cup II. Onder zijn leiding won Anderlecht de finale van West Ham (4-2) dankzij goals van Rob Rensenbrink (2x) en François van der Elst (2x). De markante Croon, die zich na zijn trainersloopbaan aansloot bij de Bhagwanbeweging, kwam in 1985 om het leven bij een auto-ongeluk. Hij werd 48 jaar.

HLN

Arie Haan (jan 1986-1987 en 1997-1998)

Haan was één van de spelers die onder Croon de Europa Cup II won met Anderlecht. De Nederlander voetbalde zes jaar voor paars-wit en had zijn ex-club later in twee periodes onder zijn hoede als trainer. Vanaf januari 1986, toen hij de opvolger werd van Paul van Himst, gebeurde dat voor het eerst. Het leverde de club in anderhalf seizoen twee landstitels op. In zijn tweede periode – eind 1997 tot september 1998 – bleef hij zonder prijzen.

Photo News

Aad de Mos (1989-1992)

Ook Aad de Mos loodste Anderlecht naar de finale van de Europa Cup II, de beker die hij eerder met KV Mechelen (1988) had veroverd. Het Sampdoria van sterspeler Gianluca Vialli stond in de eindstrijd van 1990 een herhaling van dat succes in de weg. De Mos werd daarnaast wel een keer landskampioen (1991).

BELGA

Jan Boskamp (1993-1997)

Net als Haan werd ook Jan Boskamp als speler en trainer kampioen van België. De Rotterdammer werd in 1975 de eerste buitenlandse winnaar van de Gouden Schoen, nadat hij RWDM aan de landstitel had geholpen. Als trainer keerde hij terug naar de top, toen hij in januari 1993 bij Anderlecht de opvolger van de ontslagen Luka Peruzovic werd. Onder zijn leiding werd de club drie keer op rij kampioen. Ook won Boskamp de beker en de Super Cup.

08/12/1993- BREMEN
Photo News 08/12/1993- BREMEN

John van den Brom (2012-2014)

Voor John van den Brom was het in zijn eerste seizoen meteen prijs bij Anderlecht. Hij won de Super Cup en na een zinderende finale van de play-offs, waarin concurrent Zulte Waregem op de laatste speeldag maar net op afstand werd gehouden (1-1), volgde ook de landstitel. In Brussel kon de Nederlander met zijn informele aanpak aanvankelijk niet stuk. Maar het krediet van Van den Brom was snel op. Een snelle uitschakeling in de Champions League en een flinke achterstand in de competitie leidden in maart 2014 tot zijn ontslag.

Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.