Dury en Essevee willen seizoen afsluiten met stunt: "Europees laat je nooit schieten"

Francky Dury: "De Europa League heeft ons dit seizoen meer dan vier miljoen euro netto opgebracht."
BELGA Francky Dury: "De Europa League heeft ons dit seizoen meer dan vier miljoen euro netto opgebracht."
Het seizoen van Zulte Waregem: eentje met extreme hoogtes en laagtes. Zondag kan het in Racing Genk wel eindigen met een climax. Francky Dury pept de troepen een laatste keer op. "We gingen niet tot het uiterste om in Genk kansloos te zijn.

Het is lang geleden, maar Essevee begint nog eens als underdog aan een wedstrijd. In de eerste plaats heeft het de statistieken tegen: sinds de invoering van de play-offs trok nog maar één winnaar van play-off 2 Europa in. En Francky Dury ziet nog drie redenen waarom Genk als favoriet aan de seizoensafsluiter begint. "Ze zitten in het ritme van play-off 1, spelen thuis en wij kwamen woensdag nog in actie", somt de coach op. "Bovendien weet iedereen dat zij meer transferwaarde hebben lopen. Dat zijn factoren die we niet kunnen veranderen. Alleen spelen zaken als tactiek, mentaliteit en geluk ook een rol. Die kunnen we wel een klein beetje beïnvloeden."

De felbevochten zege tegen Lokeren gaf nog een extra boost. "We gingen de voorbije weken niet tot het uiterste om in Genk kansloos te zijn. Oké, we zijn diep moeten gaan tegen Lokeren - Hamdi liep bijvoorbeeld bijna 14 kilometer. Maar we hebben ook veel positiviteit opgedaan. En ik was onder de indruk van het afwerkingsvermogen dat we etaleerden."

In de Luminus Arena springt Zulte Waregem best even efficiënt om met de kansen. "Want het is een goeie ploeg, met jongens die het verschil kunnen maken", beseft Dury, die wel mogelijkheden ziet. "Misschien neutraliseren we de juiste spelers of vallen er openingen. Op het veld kan alles gebeuren. Het mooiste aan voetbal blijft het onvoorspelbare."

Rest de vraag: zou Europees voetbal eigenlijk wel een cadeau zijn voor Zulte Waregem? Bij kwalificatie voor de tweede voorronde moet de winnaar namelijk al vroeg aan de bak. "Een Europese campagne laat je nooit schieten", is Dury duidelijk. "Zelfs niet voor goede resultaten in de Belgische competitie. Weet je, de Europa League heeft ons dit seizoen meer dan 4 miljoen euro netto opgebracht. Play-off 1 daarentegen levert maar anderhalf miljoen op. (lacht) Binnen de club zal dus niemand zeggen dat hij geen Europees wil spelen."
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frankie bressinck

  Je ziet het hé. 28 op 30 in PO2 en gisteren kon het gewoon 5 of 6 nul zijn geweest maar Bossut was de enige op niveau bij Z-Waregem. En Harbaoui? Tegen degelijke ploegen maakt hij niets klaar dan grove fouten en trouwens van zijn doelpunten maakte hij er 13 in PO2!

 • Carol Vander Cruyssen

  Samen met Genk speelde Z WA het mooiste voetbal. Maar dat resulteert niet steeds in goede resultaten, waarschijnlijk omdat er iets te weinig kwaliteit aanwezig is. Je bent er voor of er tegen, maar Dury is en blijft iemand met een visie en slaagt er steeds in om deze door te duwen. Wie herinnert er zich nog, dat Z WA rond nieuwjaar in degradatiezone stond? Zonder veel prietpraat is de ploeg eruit geklommen. Wel met minder media-aandacht dan de remontes van AA Gent en Standard...

 • Thierry Contact.

  Groot gelijk jakke. Top trainer.

 • gert lans

  Wat kan zo’n ploegske als ssv in Europa gaan doen ?! Is het al niet erg genoeg dat we clubke in Europa hebben om ons onsterfelijk belachelijk te maken ?!

 • Geert Verplancke

  waregem verdient het niet niet dat ik voor genk ben ik ben kortryk supporter hopelyk wint genk want ik gun het waregem niet