Dit astronomisch bedrag levert de nieuwe tv-deal de Pro League op

photo_news
De Pro League vangt de volgende drie jaar ruim 80 miljoen voor een nieuw tv-contract, waarbij Telenet met Play Sports de grote winnaar is. De samenvattingen van het competitievoetbal zitten vanaf volgend seizoen niet langer bij VTM, maar bij VIER.

De profclubs verkiezen ook de volgende drie jaar een niet-exclusiviteitscontract met de tv-zenders. Daardoor vielen Eleven Sports - dat een lucratief bod voor vijf jaar uitbracht - en Eurosport af. De live matchen gaan voorlopig alleen naar Telenet (aan Nederlandstalige kant) en VOO (aan Franstalige kant), maar er wordt nog verder onderhandeld met Proximus - dat de voorbije jaren de rechten deelde met Telenet - en Orange.

Voorlopig vindt de Pro League het bod van Proximus te laag. "Maar we onderhandelen verder met hen en met Orange en hopen dat er tegen het einde van het seizoen met één van hen of met allebei een overeenkomst uit de bus komt", zegt CEO Pierre François. Sowieso krijgt Telenet nog een partner, want anders wordt het niet-exclusiviteitsprincipe niet gerespecteerd. "De Pro League zal bepalen wie dat wordt", verzekert François.

Dat de profclubs gebaat zijn bij het nieuwe contract, staat nu al buiten kijf. "Het vorige contract leverde 66 miljoen per jaar op, nu is er sprake van een verhoging van 15%", zegt Pierre François. Dat komt neer op een goeie 76 miljoen euro per jaar. Voor de goeie orde: in dat bedrag wordt rekening gehouden met het te laag bevonden bod van Proximus, dat nog de hoogte in moet. Daar komen nog de 'betting rights' van de gokbedrijven én de internationale tv-rechten bovenop. "We zullen sowieso uitkomen op ruim 80 miljoen", zegt Pierre François.

Het volledige artikel met reacties van Sporza en VIER en de verdeling van het geld leest u op HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees. Proef NU 4 weken voor maar 1 euro!