De uitverkoop is begonnen: één maand voor einde transferperiode moeten eersteklassers nog 71 overbodige spelers kwijtgeraken

Vlnr: Limbombe (Club), Simon (Gent), Teodorczyk (Anderlecht) en Karelis (Genk)
Belga/PN Vlnr: Limbombe (Club), Simon (Gent), Teodorczyk (Anderlecht) en Karelis (Genk)
Bent u nog op zoek naar een snelle flankaanvaller? Of een betrouwbare verdediger? Goed nieuws! In de winkels zijn de koopjes misschien net voorbij, maar in de Jupiler Pro League begint de uitverkoop nu pas. Exact een maand voor het sluiten van de transfermarkt lopen bij onze eersteklassers liefst 71 (!) spelers rond die overbodig zijn. Alleen W.-Beveren heeft geen spelers meer in de etalage.

CLUB BRUGGE

Volledig elftal in etalage

Nog elf spelers zoeken onderdak. Naast de gekende ­gevallen van ­Limbombe, Diaby, Coopman en Refaelov zoeken nog zeven spelers onderdak. Zo is de pas in ­januari voor 1,5 miljoen euro aangetrokken Alexander Scholz op zoek naar een oplossing. De Deen is overbodig en gaf eind vorig seizoen zelf al aan te willen vertrekken. Nog achterin is Touba op zoek naar speelgelegenheid, maar biedt het Italiaanse Salernitana ­mogelijk een oplossing. 

Ook Ricardo van Rhijn, vorig seizoen uitgeleend aan AZ, is op zoek naar een nieuwe club. De in de winter aangekochte ­Gabulov staat nog één seizoen op de loonlijst van Club, maar is niet langer welkom in Brugge. Dat geldt eigenlijk ook voor Tomas Pina, die momenteel meetraint na een uitleenbeurt aan Alavés in afwachting van een mogelijke definitieve overgang naar de Spaanse club. Tomecak is dan weer een twijfelgeval: de Kroaat werd vorig jaar na enkele slechte prestaties afgeschreven, maar stond tegen Eupen tegen alle verwachtingen in in de ­basiself. In principe is hij met Cools en straks ook Mata en eventueel Diatta op rechts overbodig. Vlietinck ten slotte verlengde onlangs dan wel zijn contract, ook hij is overbodig en moet op zijn leeftijd ­uitgeleend worden om aan speelminuten te komen. (TTV)

11 spelers
Moeten weg (9)
Anthony Limbombe

Abdoulay Diaby

Sander Coopman

Lior Refaelov

Alexander Scholz

Ricardo van Rhijn

Vladimir Gabulov

Tomas Pina

Ahmed Touba

Mogen weg (2)
Ivan Tomecak

Thibault Vlietinck

Anthony Limbombe
BELGA Anthony Limbombe

AA GENT

Simon wou weg, nu moét hij weg

Moses Simon (23) maakte de voorbije 3,5 jaar mee het mooie weer bij AA Gent, maar is nu overbodig in de kern van de Buffalo’s, die met inbegrip van de nog niet vertrokken Ricardo Avila nog 38 spelers telt. ­Simon gaat zijn laatste contractjaar in en kreeg maanden geleden van het bestuur de toezegging dat de club zou meewerken aan een transfer deze zomer. Dat allemaal in de veronderstelling dat Simon zich eerst nog met Nigeria in de kijker zou kunnen spelen op het WK. Maar een blessure haalde een kruis door dat WK en de verhoopte belangstelling vanuit de Premier League bleef uit. Simon vond wel bijna een akkoord met het Duitse Mainz, tot daar een middenvelder geblesseerd raakte en de club zich genoodzaakt zag om 7,5 miljoen te spenderen aan vervanger Kunde. Voor Simon was er geen geld meer. Bij Gent claimt Yaremchuk intussen de linkerflank en werden met Limbombe en Dompé nog twee flankspelers aangetrokken. Het gevolg is dat er geen plaats meer is voor Simon, die te horen kreeg dat de nieuwe spelers voorrang krijgen. ‘Wil weg’ werd ‘moet weg’ voor ­Simon. AA Gent heeft de Nigeriaan beloofd aan een oplossing te werken. (RN)

10 spelers
Moeten weg (3)
Ricardo Avila

Mamadou Sylla

Moses Simon

Mogen weg (7)
Lovre Kalinic

Yannick Thoelen

Ofir Davidzada

Franko Andrijasevic

Aboubakary Koita

José Luis Rodriguez

Samuel Kalu

Moses Simon.
BELGA Moses Simon.

ANDERLECHT

Anciens richting exit wegens verjongingskuur

De achterdeur staat wagenwijd open in het Astridpark. Anderlecht heeft gekozen voor verjonging en dus wil het afscheid nemen van enkele gevestigde waarden. Dat betekent evenwel niet dat Luc Devroe dumpingprijzen wil hanteren: het is nog steeds de bedoeling om een aardige som te vangen voor namen als Lukasz Teodorczyk en Isaac Kiese Thelin. Leander Dendoncker wil zelf naar het buitenland, maar eigenlijk hoeft de Rode Duivel niet weg. Toch zal Anderlecht meewerken aan een overgang, op voorwaarde dat er een fair bod komt. «Acht miljoen euro is niet voldoende», zei Devroe maandag nog in ­‘VISTA!’ Tot slot is er Ryota ­Morioka, op een zijspoor na een dramatische voorbereiding. Mocht eind augustus blijken dat de kern nog steeds veel te groot is, dan is het een denkpiste om enkele jongeren uit te lenen. Dat is echter niet het plan A – liever wil paars-wit zelf hun ontwikkeling in de hand houden. (PJC)

7 spelers
Moeten weg (5)

Josué Sá

Kara Mbodj

Ivan Obradovic

Isaac Kiese Thelin

Lukasz Teodorczyk

Mogen weg (2)
Leander Dendoncker

Ryota Morioka

Isaac Kiese Thelin en Lukasz Teodorczyk: spitsen op overschot bij Anderlecht.
Photo News Isaac Kiese Thelin en Lukasz Teodorczyk: spitsen op overschot bij Anderlecht.

ANTWERP

Vinden Colpaert en Vleminckx nu wel uitgang op Bosuil?

Steve Colpaert (31) en Björn Vleminckx (32) kregen in de B-kern het gezelschap van Romain Habran (24), doelman Antonijo Jezina (29) en Kafoumba Touré (24). Die vijf komen in de verste verte niet in aanmerking voor speelminuten en Antwerp wil liefst van hun contracten af. Voor Vleminckx en Colpaert lukt dat al een jaar lang niet. Afwachten hoeveel geduld Luciano D’Onofrio deze keer uitoefent. Ook Zotsara Randriambololona (24) en Nader Ghandri (23) zitten niet in de bovenste schuif bij Bölöni. Als Antwerp zijn kern straks aandikt, dreigt ook voor hen een exit. Maar met 25 spelers in de selectie heeft ­Bölöni momenteel nog geen overschot. (SJH)

7 spelers
Moeten weg (5)
Antonijo Jezina

Romain Habran

Kafoumba Touré

Steve Colpaert

Björn Vleminckx

Mogen weg (2)
Zotsara Randriambololona

Nader Ghandri

Bjorn Vleminckx toen hij nog een keertje mocht meedoen bij 'The Great Old'.
BELGA Bjorn Vleminckx toen hij nog een keertje mocht meedoen bij 'The Great Old'.

ZULTE WAREGEM

Vertrek vijftal moet budget vrijmaken

Op te halen aan de Gaverbeek: Gertjan De Mets, Michaël Heylen, Ben Reichert, Bryan Verboom en Robert Mühren. Francky Dury drong al meermaals aan op een oplossing voor het vijftal, zodat er budgettaire ruimte vrijkomt. Vooral het zware salaris van de Nederlandse aanvaller kwijtraken zou welgekomen zijn voor Zulte Waregem. Daarnaast is er het dossier van Timothy Derijck. De club beloofde de verdediger, die zijn laatste contractjaar ingaat, dat hij weg mag bij een goed bod. Voorlopig bleef dat uit. Voor Kingsley Madu luistert Essevee eveneens naar aanbiedingen, maar ook voor de Nigeriaan rinkelde de telefoon nog niet. (VDVJ)

7 spelers
Moeten weg (5)
Gertjan De Mets

Michaël Heylen

Robert Mühren

Ben Reichert

Bryan Verboom

Mogen weg (2)
Timothy Derijck

Kingsley Madu

Timothy Derijck mag vertrekken aan de Gaverbeek.
Photo News Timothy Derijck mag vertrekken aan de Gaverbeek.

KV OOSTENDE

Wie wil stevig contract Lombaerts overnemen?

Met Aleksandar Bjelica op kop zoeken een kwartet KVO-spelers nog een nieuwe club. De Nederlandse Serviër ligt overhoop met Verheyen, die van oordeel is dat de linkerflank zich negatief opstelt en zijn opdrachten niet uitvoert. Enkel een vertrek is voor beide partijen op dit moment een goeie zaak. Daarnaast trainen Ibrahima Conte, Mathias Bossaerts en Hasan Özkan sinds de start van de voorbereiding met de B-kern. Bossaerts kreeg een voorstel van het Nederlandse NEC Nijmegen, maar ging daar niet op in. Niet om sportieve, maar wel om budgettaire redenen wil KVO ook Nicolas Lombaerts van de hand doen. Of dat deze maand zal lukken, is nog een andere vraag. (TTV)

5 spelers
Moeten weg (4)
Aleksandar Bjelica

Ibrahima Conte

Mathias Bossaerts

Hasan Özkan

Mag weg (1)
Nicolas Lombaerts

 Nicolas Lombaerts.
Photo News Nicolas Lombaerts.

CERCLE BRUGGE

Ex-ploegmakker Hazard mag gaan

Middenvelder Christophe Vincent paste voor het oefenkamp in Hoenderloo, maar mocht nadien toch weer aansluiten. Wesley Vanbelle, tijdens het tussenseizoen geopereerd aan de knie, is als linksback pas derde in de pikorde na de komst van Omar en Etienne. «We zoeken een oplossing voor hen», geeft sportief directeur François Vitali aan. Cercle wil ook nog één (of twee) extra spits(en) en zal niet moeilijk doen mocht Dylan De Belder en/of Gianni Bruno – ex-ploegmakker van Eden Hazard bij Lille OSC – andere oorden willen opzoeken. (LUVM)

4 spelers
Moeten weg (2)
Wesley Vanbelle

Christophe Vincent

Mogen weg (2)
Dylan De Belder

Gianni Bruno

Gianni Bruno.
Photo News Gianni Bruno.

RC GENK

Karelis dreigt uit de boot te vallen

Technisch directeur Dimitri de Condé verklaarde al dat het huiswerk wat betreft de inkomende transfers afgerond is. Wel zoekt KRC nog oplossingen voor enkele spelers die radicaal uit de boot dreigen te vallen. Jakub Brabec (25) is er daar eentje van. De Tsjechische international speelde zijn laatste officiële minuten eind vorig jaar. Brabec is pas vierde in de hiërarchie van de centrale verdedigers na Dewaest, Aidoo, Lucumi én Wouters en ook nieuwkomer Screciu kan centraal achterin spelen. Manuel Benson (21) verkeert in gelijkaardige papieren. Hij kan baat hebben bij een uitleenbeurt. De Ivoriaan Pierre Désiré Zebli (20) kwam in anderhalf seizoen zelfs nog niet verder dan de bank. Hij lijkt definitief weg te mogen. Nikos ­Karelis (26) past na de komst van Gano ook niet meteen in de plannen van Clement. Hij dreigt terug te vallen tot een beperkt aantal speelminuten en in die optiek bestaat de kans dat Genk hem bij een goed bod van de hand doet. (SJH)

4 spelers
Mogen weg (4)
Jakub Brabec

Pierre Desiré Zebli

Nikos Karelis

Manuel Benson

Einde verhaal voor Nikos Karelis bij Genk?
Photo News Einde verhaal voor Nikos Karelis bij Genk?

STANDARD

Uitlenen om ervaring op te doen

Mogen al zeker weg op Sclessin: ­Valeriy Luchkevych en Ryan Mmaee. De eerste door de moordende concurrentie op de flanken bij Standard, de andere omdat hij niet voldeed in de voorbereiding. Zij worden in de komende weken in principe verhuurd om extra ervaring op te doen. Bij een goed bod zal er normaal gezien ook niet moeilijk gedaan worden over een vertrek van Milos Kosanovic. De verdediger is op zoek naar meer speelgelegenheid – hij wordt gebarreerd door Kostas Laifis. En mocht er in het aanvallende compartiment nog iemand bijgehaald worden, is het niet ondenkbaar dat Carlinhos andere oorden mag opzoeken op huurbasis. (FDZ)

3 spelers
Mogen weg (3)
Carlinhos

Ryan Mmaee

Valeriy Luchkevych

Carlinhos.
BELGA Carlinhos.

CHARLEROI

N’Ganga mocht vorig jaar al weg, maar toen geen kandidaat-overnemer werd gevonden en zijn vervanger, Nurio, verzwakte, werd de ancien begin september vanonder het stof gehaald. Nu moet de linksback (contract tot 2019) weer een club zoeken. Idem voor Saglik (contract tot 2020) en Boulenger (contract tot 2019). Semedo (24) is nog niet rijp voor een Belgische subtopper. De optie is een verhuur. (AR)

Moet weg: N’Ganga, Saglik, Semedo, Boulenger

Francis N'Ganga.
BELGA Francis N'Ganga.

LOKEREN

Naast overbodige aanvaller Lewis Enoh en Mario Ticinovic (vorig seizoen al uitgeleend aan Hajduk Split, kans dat hij definitief verkast naar het team waar hij carrière begon, is reëel) zit er ook nog een zekere Tom De Sutter op een zijspoor bij Lokeren. De aanvaller speelde begin maart voor het laatst 90 minuten. De Sutter ligt nog een jaar onder contract, naar alle waarschijnlijkheid zal deze verbintenis later deze zomer in onderling overleg ontbonden worden. (MVS)

Moet weg: Enoh, De Sutter, ­Ticinovic

Ook Tom De Sutter zit op een zijspoor bij Lokeren.
Photo News Ook Tom De Sutter zit op een zijspoor bij Lokeren.

STVV

Alleen Abrahams, Swers en Dussaut moeten nog een nieuwe werkgever zien te vinden. «Maar om een nieuwe werkgever te vinden is natuurlijk wel enige medewerking van de speler zelf nodig», aldus sportief manager Tom Van den Abbeele. Die doelt daarmee op Dussaut, die naar Charleroi kon maar het voorstel naast zich neerlegde. De Fransman traint sindsdien mee met de beloften. (FKS)

Moet weg: Abrahams, Dussaut, Swers

Damien Dussaut.
BELGA Damien Dussaut.

EUPEN

Hoewel Nils Schouterden (29) vorig seizoen deelnam aan 33 matchen, waarvan 22 als titularis, behoort de winger niet langer tot de plannen van Makelele. Dat Schouterden tijdens de voorbereidingsperiode niet eens meer mee mocht op stage, kwam als een verrassing over. Zijn contract loopt nog tot juni 2019, maar hij moet vertrekken, wil hij dit seizoen in actie komen. (AR)

Moet weg: Schouterden

Nils Schouterden.
BELGA Nils Schouterden.

KV KORTRIJK

Zeg Glen De Boeck niet dat er nog spelers uit zijn beperkte kern zullen verdwijnen. Dat is vooralsnog ook niet het geval. ­Alleen Jovan Stojanovic wordt eventueel verhuurd als er een extra spits komt en indien mocht blijken dat hij onder De Boeck amper aan spelen toe komt. (ESK)

Mag weg: Stojanovic

Jovan Stojanovic.
Photonews Jovan Stojanovic.

MOESKROEN

In Oostende stond Werner in het doel. Defays bevestigde daarmee dat Moeskroen en Bailly van elkaar afscheid zullen nemen – hij wil immers de jongeren Butez en Libertiaux houden. Alleen: waar moet de ex-keeper van Genk, Mönchengladbach, OHL en Celtic heen? Nog voor de transferperiode begon, liep het gerucht dat Bailly naar Eupen zou verkassen, maar daar is Van Crombrugge uiteindelijk (nog) niet verdwenen. (ESK)

Moet weg: Bailly

Logan Bailly.
BELGA Logan Bailly.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Baeyens

  Wat een koehandel met die voetballisten.

 • Willy Govaert

  Hier komen de omhoog gevallen voetballers, Den Doncker in de eerste plaats !!!

 • Karel Dierckx

  Moses Simon is niet de enige die van "wil weg" naar "moet weg" is gegaan. Als je als speler aangeeft heel graag weg te willen en er wordt een vervanger aangetrokken kan je niet verwachten dat er toch een plaatsje voor je blijft als een transfer niet zo vlot gaat als verwacht.

 • Chris Marien

  Sander Coopman weg bij Brugge ? Dacht dat die het zo goed deed bij Waregem , houden zou ik zeggen , jong en Belg en goed !

 • Marc Peeters

  Spelers die opscheppen dat ze 'klaar' zijn voor de stap naar een 'grote competitie' krijgen vaak het deksel op de neus. Meestal zitten ze in het buitenland niet te wachten op die zelfverklaarde toppers uit de Jupiler league. Misschien wél om de bank warm te houden zoals Rode Duivel Tielemans dat heeft ondervonden bij Monaco...