De gevolgen van het debacle op Stayen: zowel STVV als Genk bestraft met puntenaftrek? Politie benadrukt dat Visser derby staakte

Het supporterdebacle in Sint-Truiden.
BELGA Het supporterdebacle in Sint-Truiden.
Zowel STVV als Racing Genk dreigen punten kwijt te spelen nadat scheidsrechter Lawrence Visser de Limburgse derby zaterdagavond vroegtijdig staakte.

Rond de 60ste minuut en bij een 0-3 stand in het voordeel van Racing Genk stuurde Visser de spelers naar binnen omdat een deel van de fans van Sint-Truiden Genk-doelman Gaetan Coucke met allerlei voorwerpen bekogelden. Even voordien had Visser via de stadionomroeper al een waarschuwing gegeven voor het gooien van projectielen. Zoals het reglement voorschrijft volgt bij een tweede incident een pauze waarbij de wedstrijd minstens tien minuten wordt stilgelegd. Zo geschiedde. 

Wat volgde was de hallucinante terugkeer van STVV waarbij de Kanaries in een halfuur van 0-3 tot 3-3 terugkwamen. Het signaal voor de Genkse fans om zich te roeren. Zij dreigen uit hun vak te breken en de oproerpolitie moest massaal voor het bezoekersvak plaatsnemen. Op dat moment kon de veiligheid van spelers en supporters niet meer worden gegarandeerd en staakte Visser de wedstrijd definitief op politiebevel.

Mogelijk worden beide clubs nu zwaar gestraft voor de ongeregeldheden, zo lezen we onder artikel P1917 van het bondsreglement.

Het bondsreglement.
KDZ Het bondsreglement.

“Wanneer de scheidsrechter de wedstrijd definitief staakt wordt de wedstrijd geacht met forfaitscore verloren te zijn door de club van wie de supporters verantwoordelijk waren voor de wanordelijkheden. Daarentegen, wanneer de scheidsrechter de wedstrijd definitief staakt wegens gedeelde verantwoordelijkheid van de betrokken clubs zal de wedstrijd in zijn volledigheid moeten worden hersteld achter gesloten deren op de eerst nuttige datum. In dit geval worden beide clubs gesanctioneerd door een aftrek van twee punten, al naar gelang het geval verhoogd met een bijkomend punt met uitstel.”

Dit wil dus zeggen dat de Limburgse derby zou moeten worden herspeeld achter gesloten deuren. Zowel Genk als STVV zouden twee punten verliezen. Met andere woorden, de ploeg die de replay wint komt uit op +1, de ploeg die verlies op -2 en bij een gelijkspel verliezen zowel Genk als STVV 1 punt.

Politiezone Sint-Truiden: “Visser nam beslissing”

De politiezone van Sint-Truiden maakt in een persbericht erg duidelijk dat de beslissing om de wedstrijd te staken door de wedstrijdleiding werd genomen. Zaterdagavond meldden diverse bronnen dat het duel door de politie zou zijn stopgezet. “De wedstrijd werd door de veiligheidsdiensten en de clubs grondig voorbereid”, aldus de politiezone van Sint-Truiden. “De nodige maatregelen werden genomen opdat de supporters in alle veiligheid de wedstrijd konden bijwonen.”

“Tijdens de wedstrijd deden er zich echter ernstige incidenten voor in het stadion. Nadat voorwerpen op het veld gegooid werden door STVV-supporters, besliste de wedstrijdleiding om de wedstrijd tijdelijk te staken. Hierbij is overleg geweest tussen de match delegate van de voetbalbond, de veiligheidscel en de scheidsrechter. Nadat bijkomende maatregelen werden genomen werd de wedstrijd hervat.”

“Bij het volgende incident, waarbij de Genk-supporters het veld probeerden te bestormen, werd door de politie snel ingegrepen om de veiligheid te verzekeren.”

Lawrence Visser maakte een einde aan de derby.
BELGA Lawrence Visser maakte een einde aan de derby.

“De scheidsrechter besliste hierna om de wedstrijd af te fluiten. Wij willen benadrukken dat er bij dit incident geen nieuw overleg geweest is met de veiligheidsdiensten en dat deze beslissing door de wedstrijdleiding werd genomen. Wij betreuren dat deze derby ontsierd werd door onregelmatigheden, terwijl voetbal eigenlijk een feest moet zijn. De aanstokers van de incidenten zullen aan de hand van de camerabeelden geïdentificeerd worden en de nodige processen-verbaal zullen worden opgesteld. Wij rekenen er echter ook op dat zowel de bond als de beide clubs hun verantwoordelijkheid nemen om het gedrag van hun supporters streng te veroordelen.

Pro League betreurt en veroordeelt incidenten die zich voordeden

Ook de Pro League heeft intussen gereageerd met een perscommuniqué. “Het management van de Pro League zal het rapport van de Match Delegate inkijken en vervolgens haar reglement bij stopzetting van wedstrijden toepassen. Bovendien zal ook het Bondsparket stappen zetten voor de toepassing van artikel P1919.16 van het Bondsreglement (zie tweede foto in dit artikel). Dit deel van het dossier valt onder de bevoegdheid van Geschillencommissie voor het Profvoetbal.

“De ochtend na deze incidenten vragen we voor de wedstrijden van vandaag een positieve reactie van elke supporter. We begrijpen dat er met bijzondere aandacht naar Sclessin zal gekeken worden. Net daarom roepen we de supporters van beide clubs op om van de Waalse derby een echt voetbalfeest te maken”, aldus Pierre François, CEO van de Pro League.

De supportersprotesten in video:
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • NICOLE VANDENWIJNGAERDEN

  Als de scheids correct was dan had die in de 1ste helft al gewaarschuwd toen genk al een reclamepaneel de plein op schopte. Iets waar niemand over spreekt. Voor de rest zoude die randdebiele die het varke uithangt beter zich eens bezinne (aan beide kante). Khoop voor de rest da de bond geen olie opt vuur giet en gewoon 3-3 behoud. Anders gaan die randdebiele weeral eens aant danse rake.

 • Roger Deprez

  Een kooi voor bezoekende supporters wat op zicht al agressie oproept en de bond laat het gewoon gebeuren, de ref gaat hier duidelijk in de fout ofwel zijn de rellen van STVV supporters niet erg genoeg en laat hij gewoon door spelen of wel zijn veel te zwaar en stopt hij de wedstrijd volledig maar onderbreken is om moeilijkheden zoeken en het bewijs na de onderbreking is duidelijk geweest, niet bekwaam in het denken van wat de gevolgen zijn in de eerste beslissing.

 • greet Decabooter

  Gene zever, mijnheer Meekers, uw reactie is schandalig. Jij bent de grote schuldige. Als er al plexiglas had moeten staan,wat op zich al erg bedenkelijk is, had het aan de andere kant moeten staan. Mijnheer Visser is dan ook nog inconsequent. Als hij de wedstrijd stillegt voor het werpen van voorwerpen e hij besluit om opnieuw te starten, dan moet hij de wedstrijd schorsen als het werpen gewoon verder gaat. Dat is toch de basis van opvoeding.

 • Henri Gillet

  @ de genk supporters: plexiglas staat al jaaaaren in uw stadion, alleen niet zo in het zicht van de camera's, en is op STVV enkel en alleen aan jullie gedrag van de vorige jaren te wijten! En ja: jullie keeper provoceerde...alleen wordt dit nergens op beelden getoond, wat niet wegneemt dat het gooien van projectielen, aansterkers en zeker bengaals vuur(brandt aan +1000graden - ZEER gevaarlijk dus) niet kan en moet bestraft worden.

 • daniel d'hulst

  Wel lachwekkend dat STVV de schuld bij Genk legt. Had de match de 1ste keer niet stilgelegen dan was Genk de winnaar. Wees een beetje sportief