Dan toch strafvermindering voor Sami

Joël Sami.
Photo News Joël Sami.
De Geschillencommissie Hoger Beroep heeft vandaag een schorsing van één speeldag en een boete van 800 euro opgelegd aan Joël Sami. Daarmee werd de uitsluiting van de verdediger van Zulte Waregem met één speeldag verminderd.

De Reviewcommissie had het Bondsparket gevraagd om Sami te vervolgen voor een overtreding op speeldag vijftien. De Congolese verdediger verloor in het 2-2 gelijkspel bij Moeskroen-Péruwelz in de 52e minuut de controle over het leer. Sami probeerde zijn slechte controle te herstellen, maar zette zijn tackle op Moeskroen-middenvelder Anice Badri te laat in. Scheidsrechter Christof Dierick hield het na een korte aarzeling bij geel. Omdat het zijn vijfde gele kaart van het seizoen was, is Sami automatisch geschorst voor het duel op de zestiende speeldag in de Jupiler Pro League op verplaatsing bij Club Brugge. Daarbovenop gaf de Geschillencommissie Betaald Voetbal, die oordeelde dat Dierick de fase verkeerd had beoordeeld, dinsdag twee speeldagen schorsing en 800 euro boete, zodat Zulte Waregem in totaal drie speeldagen niet op zijn verdediger kon rekenen.

De eersteklasser betwiste ter zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep dat Sami voor één overtreding twee keer gestraft kon worden ("non bis in idem") en wijst op een leemte in het Bondsreglement. "De Geschillencommissie oordeelde dat de gele kaart voor Sami onterecht gegeven was", steekt de gerechtelijke correspondent van wal. "Volgens die logica is ook de schorsing voor de vijfde gele kaart niet terecht. Als je die lijn doortrekt, moet die schorsing dan ook wegvallen, maar het reglement voorziet niet in de schrapping van de ten onrechte getrokken gele kaart."

De Geschillencommissie Hoger Beroep was het eens met de beoordeling van de Geschillencommissie en vond de strafmaat (twee speeldagen en 800 euro boete) ook gepast, maar gaf wel gehoor aan de getuigenis van SVZW. "De schorsingsdag was er niet geweest indien de scheidsrechter geen kaart had getoond of de speler op die fase had uitgesloten", klink het in hoger beroep. De commissie scheldt Sami één speeldag schorsing kwijt, waardoor de definitieve straf één speeldag schorsing en een geldstraf van 800 euro bedraagt. Door dat vonnis kan coach Franky Dury wel beroep doen op zijn verdediger voor de verplaatsing naar AA Gent op speeldag achttien. Sami is er evenwel niet bij op het veld van Club Brugge en thuis tegen Standard (speeldag zeventien).